Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

To zupełnie odzielna platforma:

The Indicore SDK is a set of tools and documents for creating, debugging, testing, and compiling indicators and strategies to be used in the Marketscope application. Using the SDK is not the only way to create indicators and strategies, but it is definitely the most convenient and effective one.

The Indicore SDK consists of:

Lua syntax highlighting editor
Indicator Debugger
Strategy Debugger
Off-line version of the documentation in the Microsoft HTML Help Format
Source code of all standard Marketscope indicators and strategies
Price data for testing
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

To wiem, ze inna, tylko tak kombinuję, jak dane prze konwertować. Jakoś przez excela, porobić zmiany hurtowe do formatu, a potem do txt

259
Maniak
Maniak

Tutaj jest opis formatu pliku z danymi:
http://fxcodebase.com/wiki/index.php/Price_Data
To jest tekst więc można to zrobić na wiele sposobów.
Jak chcesz to zrobić hurtowo to najlepiej napisać skrypt w MQL.

Tyle że musisz sobie teraz napisać całą swoją strategię w Lua.
Może się opłaca? Nie znam Lua i możliwości tego oprogramowania.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

okazało się, ze Amibroker ma wtyczkę do Finam forexowa do danych , 225PLN za AmiQuote i mam w programie. Na razie w Ami,

Dodano po 10 godzinach 46 minutach:

http://forum.iflex.pl/viewtopic.php?t=698

dane 2011 do sierpnia 1 M
źródło forexite

Dodano po 15 godzinach 18 minutach:
259 pisze:Tutaj jest opis formatu pliku z danymi:
http://fxcodebase.com/wiki/index.php/Price_Data
To jest tekst więc można to zrobić na wiele sposobów.
Jak chcesz to zrobić hurtowo to najlepiej napisać skrypt w MQL.

Tyle że musisz sobie teraz napisać całą swoją strategię w Lua.
Może się opłaca? Nie znam Lua i możliwości tego oprogramowania.
W tych danych jest 8 wartosci ceny? Bid i Ask, w imporcie mt4 nie ma takich opcji.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Trudno jest sie polapac w tym wszystkim czytajac caly watek. Wyglada na to, ze aby dobrze przygotowac dane do testera i nie bylo z nimi problemow w przyszlosci trzeba sie troche natrudzic. Porobujac przetestowac kolejna strategie napotkalem wlasnie sporo problemow. Niektore miesiace bez problemu daja szybkie wyniki na poziomie modelowania 90%. Niestety przy niektorych pojawiaja sie bledy (invalid price for order close function) i tester sie zatrzymuje. Przy innych miesiacach widze tez urwanie danych. Wczesniej pobralem dane z Dukscopy, ktore chyba zostaly nadpisane przez MT4.

Jeszcze niedawno wszystko czytelnie bylo opisane na stronie expertadvisors.pl ale obecnie jest w zawieszeniu. W tej chwili pobieram ponownie dane za pomoca DuksCopier ale czy to wystarczy aby poprawic bledy

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

259
Maniak
Maniak

Tak, trzeba się trochę natrudzić ale jak już się to ogarnie to potem idzie całkiem gładko.
Najważniejsze, żeby złapać zasadę działania: jedyne co naprawdę potrzebujesz to plik fxt z zapisanymi prawdziwymi tikami dla testera.
Musisz go odpowiednio wygenerować dla odpowiedniego brokera, pary walutowej i ramki czasowej na której chcesz testować, podstawić w odpowiednie miejsce i "obezwładnić" tester aby Ci nie nadpisał tego pliku swoimi pseudo-tikami wygenerowanymi z dziurawych plików historii.
Pamiętaj o kopii - wygenerowanie tego pliku trochę trwa, a jak zapomnisz wyłączyć nadpisywanie (albo z jakiegoś powodu nie zadziała za pierwszym razem) to tester Ci go wykasuje w przeciągu ułamka sekundy ;-)

Wszystkie aktualne skrypty (i inne pomocne programy) oraz instrukcje czysto techniczne są na stronie Birta: http://eareview.net/tick-data

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

U mnie to cos dziwnego sie dzieje z tymi danymi. Wczoraj z ostatniego roku moglem zrobic test tylko na 4 miesiacach - przy pozostalych pojawialy sie bledy.
Dzis natomiast juz wszystko ladnie dziala, wraz z optymalizacja i zmiana parametrow (co wczoraj nie zawsze bylo mozliwe). Zastanawiam sie co takiego moglo sie zmienic podczas jednej doby?? Oczywiscie jak byly przerwy w danych tak nadal sa.

Zauwazylem tez, ze podczas testow pojemnosc dysku mi sie zmniejsza - rozumiem ze to normalne? MT4 kazdy wynik przechowuje gdzies na dysku?
259 pisze:Musisz go odpowiednio wygenerować dla odpowiedniego brokera, pary walutowej i ramki czasowej na której chcesz testować, podstawić w odpowiednie miejsce i "obezwładnić" tester aby Ci nie nadpisał tego pliku swoimi pseudo-tikami wygenerowanymi z dziurawych plików historii.
Jak to opisujesz naprawde wszystko wyglada na proste i przyjemne:)
259 pisze:Pamiętaj o kopii - wygenerowanie tego pliku trochę trwa
Sciagnal mi sie juz plik csv z danymi EURUSD (prawie 7GB w ponad 5 godzin!). Wiec napewno zrobie kopie:) Teraz musze go przerobic aby czytal MT4.

Przed tym jednak mysle aby jeszcze raz zainstalowac MT4 bo obawiam sie, ze jest troche bledow zwiazanych z wyzej opisanym. MT4 zostawia gdzies dane, ktore trzeba dodatkowo usunac aby kompletnie go wyczyscic?

259
Maniak
Maniak

Ja to już dokładniej opisałem w tym wątku więc w skrócie:

Jeżeli pobierasz z Dukascopy ciągniesz dane albo skryptem download_dukascopy_data,php albo Dukascopierem - w zależności co Ci wygodniej, Ja stosuję metodę mieszaną - nową parę ciągnę skryptem php, dociągam Dukascopierm..
To że pojawiają się komunikaty o błędach to normalne - te skrypty nie są zbyt wyszukane (i nie muszą być) i próbują np. pobrać nieistniejące pliki.

Po ściągnięciu dobrze jest przeszukać folder ze ściągniętymi plikami i wywalić wszystkie o długości 0 kB.

Teraz ja używam Dukascopiera do wygenerowania csv bo tak mi wygodniej.
Tutaj trzeba pamiętać o ustawieniach formatu DATY, CZASU i WALUTY w systemie operacyjnym - najlepiej przestawić się na US English.

Uwaga - używam Dukascopiera do dociągania danych bez generowania plików csv. Dopiero jak są ściągnięte uruchamiam go ponownie i tym razem wybieram samo generowanie csv.

Plików csv nie musisz zabezpieczać - to nie one są kasowane przez tester.

Teraz potrzebujesz MT4, otwierasz odpowiedni wykres na odpowiedniej ramce (to musi się zgadzać z testerem) i uruchamiasz na nim skrypt Dukascopy2FXT do wygenerowania pliku fxt - to jest ten plik który jest najważniejszy i który trzeba zabezpieczyć. Ustawienia skryptu w zależności od brokera i interesującego Cię przedziału czasowego.

Plik fxt przenosisz do folderu history testera i musisz uruchomić skrypt birt's patch aby wyłączyć nadpisywanie.
Skrypt najlepiej jest uruchomić na wykresie odpowiadającym parze i ramce czasowej testera.
Uwaga - ustawienia skryptów Dukascopy2FXT i birt's patch muszą być ze sobą zgrane w/g opisu autora.

Nie wiem po co chcesz instalować ponownie MT4 - jeżeli masz problemy z porwanaą historią na wykresach to nic Ci to nie pomoże. W ogóle reinstalacja MT4 rzadko na co pomnaga bo to jest dość zwarty program - całość zawarta w jednym folderze, prawie nie korzysta z rejestru systemowego.
Skrypt Dukascopy2FXT może wygenerować pliki hst których możesz użyć zamiast historii brokera.

Aha, te skrypty wymagają żeby konto było online i należy też zwrócić uwagę na spread (i nie tylko) przy testowaniu na kontach MarketMaker w weekendy - niektórzy podnoszą widełki i takie są potem używane przez tester.

Znalazłem - tutaj opisałem podstawy całego tego procesu:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 942#334942

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

wydaje mi sie, ze wszystko robie dobrze ale napotkalem kolejne problemy. po sciagniecu z dukascopier pobralo mi folder z danymi (niecale 1GB) i plik CSV (prawie4GB). Plik CSV ma nazwe EURUSD - nic wiecej, powinien byc chyba zakres czasowy danych.

Po odpaleniu Dukascopy2FXT nie generuje mi zadnych nowych plikow fxt. folder experts/files nadal zawiera tylko plik EURUSD.csv. Wczesniej natomiast nie bylo wogole folderu 'files' w katalogu MT4, przeinstalowalem MT i wrocily wszystkie foldey:)

wydaje mi sie ze cos zrobilem zle na etapie pobierania danych, ten plik EURUSD.csv mi tu nie pasuje ;/

Dodano po 23 godzinach 4 minutach:

czytam juz ten watek drugi raz... oryginalny tekst Birta juz nawet nie tykam bo tam to dopiero glupieje :/
259 pisze:Bo Birt zrobił to od d... strony. Tzn. zamiast wyjaśnić o co chodzi zaczął od szczegółów technicznych... coś jak opisywanie ogólnej zasady działania samochodu poprzez analizę poszczególnych podzespołów
ale doszedlem juz chyba co z tym plikiem CSV u mnie.
259 pisze:Uwaga, DukasCopier.exe jest wrażliwy na ustawienia regionalne na Windows XP Pro. Na polskiej windzie najprawdopodobniej źle generuje daty i wszystko się potem chrzani przy przetwarzaniu na hst/fxt.
co prawda mam Win7 ale nic nie przestawialem w systemie wiec domyslam sie ze to jest powod. pobralem jeszcze raz, tym razem za ostatni rok bezposrednio z platformy JForex. niestety nadal mi nie przetwarza na plik FXT, przeszukam watek co z tym zrobic

ODPOWIEDZ