Wyznaczanie strefy wsparcia/oporu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Wyznaczanie strefy wsparcia/oporu

Nieprzeczytany post autor: vicki »

Jak poprawnie wyznaczyć obszar wsparcia/oporu , jakie przyjać kryteria by można było w jednoznaczny sposób określić "jeszcze jest strefa" - " już przebiło strefe"
Mam na myśli interwały H1 i H4 - ma ktoś jakieś pomysły, ktos się z tym zmagał? jak sobie z tym radzicie?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

wielowymiarowa AT = WAT, korelacja, cluster indicators, VSA itp
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vicki »

reptile możesz nieco przybliżyć temat - co konkretnie masz na myśli.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

reptile

Najlepiej było by mieć wgląd w DoM i sprawdzić czy na tym poziomie faktycznie stoją zlecenia.

Cluster Indicators

http://articles.mql4.com/422
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, 19:41 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Czerwona linia to aktualne wsparcie bo zatrzymała jakiś trend spadkowy.

nie ma kryteriów na" jeszcze jest strefa", "już przebiło" bo nigdy nie będziesz miał 100% pewności że to już że nie zawróci. Liczy się raczej zachowanie jeśli cena przebija jakiś sup/res to często lubi do niego wracać i testować go tym razem jako res/sup.

kwestia doświadczenia. Co do "jak wyznaczać" to tu jest dużo łatwiej bo z reguły takie miejsca określone są przez lokalne szczyty dołki ale tak jak pisałem na "już przebiło?" nie ma odpowiedzi która by Cię zadowoliła

Reszta to doświadczenie i literatura ( choć nie jestem zwolennikiem książek o tradingu ) czy to on-line czy papierowa

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Cesarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cesarz »

Z góry proszę o wyrozumiałość, bo sam nie mam dużego doświadczenia na Forexie, w każdym razie ja to rozumiem w ten sposób.

Jeśli wolisz możesz zaznaczyć najwyższy i najniższy punkt trendu i wtedy korekta będzie stanowić x% tego rendu. Kiedy zdecydujesz się na zaznaczenie korekty następny ciąg będzie oczywiście kilka razy większy od korekty. Dodam jeszcze, że jeśli nie masz ustawionego poziomu 50%, to warto to zrobić, bo cena często ma problem z przebiciem go.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

W dwóch zdaniach poruszyłeś materii na kilka wywodów ;). Zwłaszcza, że to wszystko zostało już opisane na wszystkie możliwe sposoby, jeśli nie w j. polskim to w angielskim.

Co do zasady 2 wierzchołki w poziomie to już opór/wsparcie. Czasem można wziąć jeden, ale tu wiele zależy od okoliczności i jest to już bardziej ryzykowne.

Czy opór/wsparcie zostanie przebite i czy trwale, to zależy od bardzo wielu czynników. Część można rozpoznać, części nie.

- Siła ruchu (co leży u źródła naporu na poziom), trzeba nauczyć się rozpoznawać siłę ceny.
- Ważność danego oporu/wsparcia. Co leży u jego podstaw, dlaczego jest oporem/wsparciem. Łatwym trikiem jest sprawdzenie, co się działo w tym miejscu na wyższych interwałach, ale to tylko część informacji.
- Jak często w przeszłości poziom był testowany i z jakim skutkiem.
- Co jest za tym poziomem (np. jakiś mocniejszy poziom, który zawróci cenę)
- Jaki jest trend. Z trendem łatwiej o przebicie, natomiast pod prąd łatwiej o odbicie.
- Jaki jest sentyment rynku i stosunek do ceny. Czy cena spadła ostatnio i jest już bardzo nisko, czy może kisi się gdzieś pomiędzy ekstremami.
- Jaka jest pora dnia/nocy i czy akurat rynek jest rozchwiany przez opublikowane dane.

Bardzo częste są fałszywe przebicia (fake breakout). Cena wychodzi 15-25 pips nad poziom i po chwili gwałtownie zawraca. Sądzę, że jest to sprawka m.in. banków, które łapią płynność na SL i zleceniach przeciwstawnych oczekujących, dzięki czemu uzyskują lepszą średnią cenę przy realizacji dużych zleceń. Dlatego, dla dodatkowego upewnienia się co do trwałości przebicia przez poziom, czekamy na powrót ceny do tego poziomu i odbicie (pullback / throwback).

To co tutaj nakreśliłem, to tylko indeks terminów. Jeśli faktycznie interesuje Cię ten temat, to sugeruję od tego zacząć zgłębianie. A jeśli chciałeś szybkiej i prostej odpowiedzi, to takowej chyba nie ma . :wink:

I pamiętaj, nigdy nie ma 100% pewności co do poziomu i zachowania ceny. Nigdy nie wiesz, czy nagle nie pojawi się jakaś niezapowiedziana informacja, albo czy jakiś duży gracz nie zacznie wykonywać transakcji w dużej ilości.

Mam nadzieję, że naświetliłem nieco temat.
Pozdrawiam i powodzenia życzę!

Cesarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cesarz »

Mi na pewno naświetliłeś Stworku, dziękuje za odpowiedź :)

ODPOWIEDZ