Skalpowanie - co o tym myslicie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

MaRCHeW pisze:Witam.
Odpisywałem już na ten sam temat na grupę wgt.forex ale znikła ich przeglądraka grupy więc skopiuję z tamtąd.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Oba skalpery wart sprawdzenia live. Czy robiłeś forward / live test ?

co do scalpingu mam może odmienne zdanie niż przedmówca (y), ważam, że każdy trader powinien nauczyć się skalpować, miec przynajmniej dobre podstawy tego fachu w ręce. minusy skalpowania (szczególnie w przypadku nowych ludzi ) wszsycy znamy jednak ze względu na ilość zleceń dziennych - tego systemu można się w miarę szybko nauczyć biorąc pod uwagę ilośc praktyki w krótkim czasie.

dla systemu średnioterminowego - w miesiąc możemy mieć dziesięć zleceń czyli aby "wszedł w krew" potrzeba może z pół roku. skalpując możemy mieć od 5 do 10 zleceń dziennie więc mamy skompresowany okres nauki.

Awatar użytkownika
b_god
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: b_god »

Witam.

Czytam sobie wątek, nie włączam się ponieważ jako zbyt niedoświadczony uważam, że nie powinienem zabierać głosu.

Chciałbym upewnić się co do jednej kwestii, mArchEw, czy dobrze rozumiem stosunek TP/SL - 1/10, czyli aby zamknąć pozycję z zyskiem 10 pips (target, czyli TP) oddalam SL o 100 pips?

Czy jest to aby rzeczywiście zyskowne? Jeśli dobrze rozumiem, to jedna nietrafiona tranzakcja i pryska zysk dziesięciu trafionych...?

Michal81-81
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Michal81-81 »

wg mnie to znaczy dokładnie odwrotnie . Jeżeli chcesz zgarnąć 50 pipsów to ustawiasz SL 5 pipsów poniżej otwarcia, i wtedy jedna trafiona transakcja odrabia 10 nietrafionych.
pozdr

eMisiek
Gaduła
Gaduła

b_god pisze: Chciałbym upewnić się co do jednej kwestii, mArchEw, czy dobrze rozumiem stosunek TP/SL - 1/10, czyli aby zamknąć pozycję z zyskiem 10 pips (target, czyli TP) oddalam SL o 100 pips?

Czy jest to aby rzeczywiście zyskowne? Jeśli dobrze rozumiem, to jedna nietrafiona tranzakcja i pryska zysk dziesięciu trafionych...?
wartość oczeiwana systemu to E(n) = SUM ( P(i)*x(i) + Q(i) * Y(i)) gdzie p - prawd wygrania w i a q - przegrania, x(i) - wielkośc wygrana w i, y(i) przegrana - skalper nadrabia wielkościa P(i) czyli wielkościa prawdopodobieństwa trafienia, dlatego x może być małe a y wielkie, to tak naprawde idea scalpingu w czystej postaci.

mówiąc inaczej - wygrywasz tak często małe sumy, że przegrana nawet duża raz na jakiś czas nie wpłynie znacząco na wynik.

inne podejście do scaplingu to korzystanie z niskospreadowych par i wejścia na podstawie sygnałów np z 5 sec lub 10 sec, wtedy SL wynosi 2-3 pipsy, tp 4-5 pips.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 19:11 przez eMisiek, łącznie zmieniany 2 razy.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

ciekawy system scalpingu - http://forum.masterforex-v.org/index.php?showtopic=979 wersja znanego systemu Paramona, znajde link to podrzucę
Badania traderów

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

b_god pisze:Chciałbym upewnić się co do jednej kwestii, mArchEw, czy dobrze rozumiem stosunek TP/SL - 1/10, czyli aby zamknąć pozycję z zyskiem 10 pips (target, czyli TP) oddalam SL o 100 pips?
bardzo dobrze to rozumiesz co marchew napisal...
eMisiek pisze:wartość oczeiwana systemu to E(n) = SUM ( P(i)*x(i) + Q(i) * Y(i)) gdzie p - prawd wygrania w i a q - przegrania, x(i) - wielkośc wygrana w i, y(i) przegrana - skalper nadrabia wielkościa P(i) czyli wielkościa prawdopodobieństwa trafienia, dlatego x może być małe a y wielkie, to tak naprawde idea scalpingu w czystej postaci
...

zgadzam sie z tym ale ma to sens tylko wtedy kiedy ów prawdopodobienstwo zastosujesz do procesu stochastycznego (nie mylic z oscylatorem) czy jak kto woli szeregu czasowego czyli w pzypadku rynku forex zakresu cen walut w jednostce czasu...

Awatar użytkownika
Rooney
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rooney »

Wszystko co napisałeś dotyczy wyłącznie market makerów. ECNy to inna para kaloszy.

balieda
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: balieda »

Witam

Przepisałem mój list do młodego kolegi bo jest w temacie.

Postaram sie wyjaśnić moją metodę bo liczę że przetestujesz i poprawimy mankamenty.Zasada:gram na oandzie,tylko przed lub po wynikach.
Dlaczego?Oanda to spread Eur/Usd przeważnie 1,2p , Gbp/Usd 2,8p ,możliwośc otwarcia 2 okienek handlowych jednocześnie,platforma lekka.
Jak gram.Otwarte mam wykresy dwóch par.Otwarte i zminimalizowane dwa okienka handlowe z ptaszkami żeby nie uciekały.
Jedna para to Euro/Usd -u mnie.Druga dowolna.A nawet 3 i 6.Ale zostańmy na dwóch.Jeśli 2-ga tu Gbp to w jedno okienko wpisuję np. kup 1000,w drugie sprzedaj 1000.
W jednym momencie 2xsubmit i czekamy.Jak wchodzić.Mozna rzucić monetą.Można poczekać na linię wsparcia oporu lub ograniczenie kanału.Ja jednak przewaznie nie czekam ponieważ gram na szumie.Chwile beztrędzia będące zmorą graczy to moje chwile.Popatrz teraz na wykres.Pary się rozchodzą i schodzą.
Jedno kupiłeś 2 sprzedałeś i jesteś 4p w plecy.Teraz interesuje nas tylko okoienko unrealized.Na początek mamy -4$ - czerwono.Czekamy aż okienko zaswieci na czarno.Jakie wielkie zyski.Ok 2-4.Gram 50% kapitału wieć procentowo to dosyc.Żadnych stopów.Stop to przegrana.Widzisz że jesteśmy ubezpieczeni od wielkich wpadek.Jeśli ogłoszą jakieś dane o których nie wiedziałem i nagle przeważnie gbp zaczyna większy ruch dokupuje Euro.Jeśli chcesz grać w dłuższym terminie to musisz wytrzymać do 150p.Odradzam.Najlepszy okres to 5-12 naszego czasu.Ja niestety prowadzę firmę i brakuje mi wtedy czasu.Dobry dzień to 3% gotówki.
Jeśli wyczaiłeś łagodny trend prz.północ i masz long na Gbp nie wychodż.Jeśli masz short i stratę dokupujesz Euro.A ile? Oto jest pytanie.Można posłużyć sie oscylatorami mierzącymi donamikę.Zakładaj demo na Oa. i testuj.Ja też mam wiele pytań.
Pozdrawiam balieda

Dodam:często gram rano przed 7 i po skalpując bo są ładne ruchy po kilka p.na Gbp.
Jeśli idzie gram tak dalej.Jeśli zostanę zaskoczony biorę pozycje przeciwną.Casem na 2 zleceniach mam 10p. a to przy wysokim zaangażowaniu zysk 1%.kapitału.Gra tygodniami to nie gra tylko inwestowanie dla leni.
Dla niedowiarków 1 rok grałem na demo a ponad 9 real a okienko Realized P&l jest na czarno.

ODPOWIEDZ