Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

ridera, w kontekście Twojego pierwszego wejścia oznaczonego na zielono, czyli z rana zaraz po Sl'u , można zauważyć, że sztywny TP nie zawsze jest potrzebny. Na ilu pipsach zamknąłeś tę transakcję ?

Ciekawe jest również to, iż pomimo 5 fałszywych LT, miałeś tylko jeden Sl, a 3 razy udało się zamknąć na Be, gratulacje.

Z jakiego TF są białe, czarne oraz żółte LT ? Tz. odróżnia je TF, czy jak to pisałeś ich długość (chociaż w sumie na jedno wychodzi, bo TF to inny okres czasu) ?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

malsehen pisze:ridera, w kontekście Twojego pierwszego wejścia oznaczonego na zielono, czyli z rana zaraz po Sl'u , można zauważyć, że sztywny TP nie zawsze jest potrzebny. Na ilu pipsach zamknąłeś tę transakcję ?
Zgadza się,weszło by i nawet 3 razy tyle albo poprostu bym ciągnął dalej ,aż do 300-400 pips. Tylko,że ja wolę stosować sztywny TP i wychodzić na tym dobrze ,niż zgarniać raz 300 ,a raz 20 pips :) Poza tym wolę takie wejścia ,nie za długie i nie za krótkie :) Poza tym sztywny TP to moje MM i muszę się tego trzymać ,zazwyczaj ruch jest na ponad 40 pips ,ale wolę bezpieczniej :) To wejście ,o którym mówisz tak jak zawsze 42 pips :)
malsehen pisze:Ciekawe jest również to, iż pomimo 5 fałszywych LT, miałeś tylko jeden Sl, a 3 razy udało się zamknąć na Be, gratulacje.
Fałszywych Lt jest dość dużo ,bo tu zależy od jakiego szczytu/dołku zaczynasz ,ale mimo tego są takie mini korekty i one bardzo często właśnie po 10-20 pipsach odbijają zgodnie z trendem (ale nigdy nie wiadomo kiedy będzie zmiana trendu ). Dlatego BE jest tu bardzo ważne ! Zazwyczaj SL łapie niestety na korekcie ,która jest większa niż oczekiwałem i następnie zawraca i znów zgodnie z trendem. Grunt to wyczucie ceny ,trzeba umieć ją zrozumieć :)

malsehen pisze: Z jakiego TF są białe, czarne oraz żółte LT ? Tz. odróżnia je TF, czy jak to pisałeś ich długość (chociaż w sumie na jedno wychodzi, bo TF to inny okres czasu) ?
Zazwyczaj LT na M5 i M1 się pokrywają (kwestia mini korekty lini ) .Na M15 wyznaczam kiedy naprawdę nie wiem co dalej. Co do koloru LT ,nie mają one ściśle określonego czasu trwania. Po prostu czarna zawsze jest najdłuższa ,krótsza żółta itd.

Pozdrawiam i zaraz wrzucam kolejne analizy :) Ale w postaci samych wykresów ,tam niejasnych sytuacji jest bardzo mało .Dla przejrzystości wykresu nie zaznaczałem też LT ,od których cena się nie odbiła .Ale każdy jak będzie chciał może to posprawdzać.

Cadermo

ANALIZA 01.11

Obrazek

TP:5
SL:1
BE:5
ŁĄCZNIE:4 TP

ANALIZA 02.11
Sytuacje raczej klarowne ,bo ruch był zdecydowany ,korekty jak były to mini i prawie nie wyczuwalne, Było kilka ważnych LT ,np Czarna spadkowa najdłuższa jaka jest na wykresie.Ogólnie proszę pytać w razie czego:)
Obrazek

TP:5
SL:1
BE:5
ŁĄCZNIE:4 TP

1/2.11
Obrazek

W razie pytań o interwał M5 .Robię tylko na nim screeny ,żeby cały dzień się zmieścił ,ale nie ma zbytnio różnicy w podglądzie ogólnym niż na M1 .Ale gram oczywiście na M1 i dokładnie to na nim wyznaczam LT.

ANALIZA 03.11
Obrazek

TP 3
BE 6
SL 0

ANALIZA 04.11

BARDZO KIEPSKI DZIEŃ ,PRAKTYCZNIE NON STOP KONSOLA ,2 razy TP ,2 RAZY SL...
Obrazek
Trzecia strzałka to zlecenie w toku :)
TP 2
SL 2

WYKRES OGÓLNY Z TYGODNIA !

Obrazek

Pozdrawiam ,potem dodam analizę wstępną na poniedziałek.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 22:50 przez Cadermo, łącznie zmieniany 5 razy.

Cadermo

Możliwe scenariusze !
Obrazek
Może odbije i poleci UP :) a jak nie to czekam na zielonka :)

Kolejne scenariusze :)
Z dzisja 1 TP ,1 BE i SL ,także na zero w chwili obecnej pod względem ilości wejść :)

Obrazek

Edit 15:49

Na chwilę obecną bilans dnia wynosi :
TP 3
SL 2
BE 3
Łącznie 1 TP

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 17:55 przez Cadermo, łącznie zmieniany 1 raz.

Cadermo

17:52
Trzy dodatkowe trejdy ,jeden TP ,dwa BE ,Łącznie dziś 2 TP .

Obrazek

Mamy teraz ciekawą sytuację ,zółty trend spadkowy i biały wzrostowy ,Moim zdaniem UP ,ale nistety ja już na BE :) (Tyle ,że przez wysoki spread ,tak bym dalej był w grze ,ale niestety mój broker dziś szaleje ;/ ) Pozdrawiam

Co dalej ?
Obrazek

Naszym targetem jest albo spadkowa albo wzrostowa czarna LT ,to dość mocne LT i można się spodziewać odbicia od nich ,ale mimo to musimy czekać na jakieś nowe szczyty /dołki na nowe LT :) Pozdrawiam

Tak widzę to dalej :) O ile odbije od tych LT :)
Obrazek

Koniec dnia na platformie !
Nadal trza czekać na odbicie :) Reasumując póki co :

TP 4
SL 2
BE 5
Łącznie 2 TP

Dzień normalny jak każdy inny :) Jedyne co mnie ździwiło to 2 SL ,bo nigdy wcześniej nie doświadczyłem dwóch SL w jednym dniu ,ale zawsze musi być ten pierwszy raz :D Może jutro będzie coś specjalnego :D

Cadermo

Analiza 08.11

Jak widać na poniższym wykresie bardzo ważne jest wykreślanie tych najdłuższych LT ,w tym przypadku czarna LT spadkowa powinna tak być wykreślona i nastąpiło idealne odbicie .NIestety nie spodziewałem się tego zupełnie ,także wejścia nie było ,teraz czekam na odbicie od białej lub czarnej LT wzrostowej ! Pozdrawiam

Obrazek

Jest jeszcze druga opcja ,można poczekać na ponowne odbicie od tej czarnej spadkowej LT ,jest ona jest do wykorzystania ,bo szczyt od którego się odbiła miał bardzo blisko punkt zaczepu(lkilka minut ) ,przy tak starej LT dozwolone jest kolejne odbicie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Fajny dziennik, pomocne analizy, styl gry mamy podobny, będę tu zaglądał,

powodzenia :)
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Cadermo

mandrejk pisze:Fajny dziennik, pomocne analizy, styl gry mamy podobny, będę tu zaglądał,

powodzenia :)
Dzięki bardzo i serdecznie zapraszam.
Na chwilę obecną tylko 1 BE i niestety ,ale cena przebiła dobre LT ,więc czas rysować następne :)

Obrazek

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

NIe wiem jak Ty rysowałeś bo u mnie ładnie się odbiła cena od LT, co prawda nie grałem, była mocna jazda na północ i trochę się przestraszyłem :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Cadermo

mandrejk pisze:NIe wiem jak Ty rysowałeś bo u mnie ładnie się odbiła cena od LT, co prawda nie grałem, była mocna jazda na północ i trochę się przestraszyłem :)
Od której LT ,bo masz dwie wyrysowane :) Jaki to interwał ?
A powiedz mi ,Ty zaznaczasz LT biorąc pod uwagę całą świecę czy tylko jej ciało ? I na jakim interwale grasz i jakie masz TP,Sl ?

Zablokowany