BOSSAFX - konkurs 2011

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.

Wezmiesz udział w konkursie ?

Tak
51
57%
Nie
38
43%

Liczba głosów: 89

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Yankee pisze:Od poczatku w d1 nie jest uwzgledniany biezacy dzien. We wszystkich rankingach.
Tak, pewnie masz rację wcześniej nie patrzyłem na D1.
W błąd dodatkowo wprowadza to co widać na załączonym obrazku:
- na drugim wykresie wydawać by się mogło, że uwzględnia on również aktualny dzień.Spowodowane jest to przesunięciem początku wykresu, nie startuje on zawsze od początku konkursu tylko od jakiegoś innego punktu (dnia założenia konta?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Green
Obrazek
Obrazek

Goldfinger

Nieprzeczytany post autor: Goldfinger »

A teraz może mały Quiz co prawda konkurs się jeszcze nie skończył ale:

Ile należało dokonać transakcji aby ( z bardzo dużym prawdopodobieństwem )
wygrać konkurs?

Odp: 2
1 To Transakcja Na Złocie tydzień temu
2 To transakcja USD/JPY

Po tych 2 transakcjach Zwycięstwo na 90 %, pierwsza trójka na 100%.

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kiwi »

Scoobi pisze:rzucajac moneta tez mozna wytypowac trafic 2 razy, i miec skutecznosc 100%.
Ja mam skuteczność 100 % z 20 tradów, nie handluje po 0,01 lota i nie zarabiam z trejda 0,02 pln.

A pomimo tego nie ma mnie w optymalnym portfelu w pierwszej trójce.
Dlaczego?
Wynika to z kompletnie idiotycznego podziału okresów handlu i odczytu na 4-ro godzinne.
W moim przypadku.
Otwarcie pozycji 0,1l godz 23:41 , zamkniecie 02:01 . zysk 9,13
Otwarcie pozycji 0,1l godz 23:50 , zamkniecie 02:01 , zysk 13,88

Absurd polega na tym, że te dwie pozycje zarobione spowodowały ZNACZĄCY SPADEK wskaźnika Sharpa w moim przypadku z 0.236 na 0.208. Czemu ?? A oto wyjaśnienie: system odczytał te pozycje o godzinie 0:00 wtedy kiedy OBIE były na minusie ( kilka lub kilkanaście minut po otwarciu) i system zaliczył je do STRATNYCH pomimo że nie były zamknięte. No i dlatego wskaźnik spadł bo strata o godzinie 0:00 została uwzględniona, chociaż w rzeczywistości pozycje zostały zarobione.

Mam w związku z tym prośbę do Pana Sebastiana Zadory i ekipy z Bossy.

Przestańcie bzdury wypisywać na temat wskaźnika Sharpa skoro sami chyba nie rozumiecie jak on działa i w absurdalny sposób stosujecie go. Wskaźnik wg waszej wersji nie pokazuje skutecznych ( zarobionych ) trejdów i nie zwieksza swojej wartości po zakończeniu transakcji, a jedyna co robi to ODCZYTUJE STAN RACHUNKU o określonych godzinach 0:00, 4:00, 8:00, 12:00, 16:00,20:00.
Twierdzenie, że promuje on skutecznych graczy też możecie sobie w bajki włożyć - ktoś pochwali sie równie dobrą skutecznością jak u mnie? A moze ktoś ma większą skuteczność ode mnie ??
Mój pech polega na tym że miałem otwarte stratne pozycje wtedy kiedy była godzina odczytu, i nie ma to NIC wspólnego z tym co wg Bossy nazywa sie skuteczny trejding.

Lepiej byłoby napisać tak - Definicja wskaźnika Sharpa
Jak chcesz mieć wskażnik sharpa rosnący to w chwili odczytu 6 razy na dobe miej zawsze wiecej kasy niż przy poprzednim odczycie , i najlepiej zarób tą kasę angażując jak najmniej kapitału
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

GZ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GZ »

Sebastian Zadora pewnie odpowie jak tylko znajdzie chwilę, ale to o czym pisze Kiwi to raczej problem, o którym wiadomo przy wyliczaniu jakichkolwiek wskaznikow (pisze chocby o tym Faith w Drodze Żółwia).
Standardowo przyjmujemy jakies okresy - pocztek miesiaca/koniec miesiaca, koniec sesji, koniec dnia itp.
I oczywiscie moze sie zdarzyc, ze ktos ma o wiele lepsze wyniki np. w okresach od 4:15 do 4:15 nastepnego dnia, ale juz od 0:00 do 0:00 zupełnie nie.
Mozemy probowac ważyć to w jakiś sposób, ale niestety potwornie by to wszystko komplikowało. Bo należało by to w jakis sposob rolowac (robi się tak w przypadku okresów miesięcznych, wlasnie dlatego zeby uniknąć skrzywienia wynikow podawanych w okresach styczen -grudzien)

Kazdy wskaznik ma swoje wady i ograniczenia i niestety nic na to nie poradzimy (przy profesjonalnym due dilligence wynikow dlatego patrzy sie na wiele parametrów, zeby zminimalizowac ryzyko ograniczenia przez jeden parametr)

green7
Maniak
Maniak

Kiwi pisze:Ja mam skuteczność 100 % z 20 tradów, nie handluje po 0,01 lota i nie zarabiam z trejda 0,02 pln.

A pomimo tego nie ma mnie w optymalnym portfelu w pierwszej trójce.
Dlaczego?
Też się zainteresowałem jak to jest z tym rankingiem bo wyglądało mi na to, że wygrywający właściwie nie zawiera żadnych transakcji. Myliłem się: miał tylko chwilową przerwę w zawieraniu transakcji, a linia prosta jego wykresu equity wynika z małej rozdzielczości tegoż wykresu.

W czym rzecz .... Panowie z bossy organizując konkurs przyjęli w tym roku zasadę odczytu equity co 4 godziny. Miało to na celu zapewne wyeliminowanie sytuacji w której ranking optymalny można by wygrać mając spore dropdowny w otwartych pozycjach.
Gdyby Sharp Ratio liczone było jedynie z zamkniętych pozycji mogłoby się zdarzyć, że mimo sporej obsuwy graniczącej z margin callem rynek by "się zlitował", pozycja zamknięta byłaby na plus a to zwiększałoby wskaźnik Sharpa (mimo, że tak naprawdę zawodnik otarł się o stratę większości kapitału).

Dodatkowo biorąc pod uwagę tylko zamknięte pozycje można by uzyskać świetny wynik zawierając powiedzmy tylko 3 transakcje .... Stąd zapewne pomysł z odczytem co 4 godziny.
Jak pokazuje życie pomysł nie trafiony: znaleźli się tacy, którzy zrozumieli czym skutkuje taki sposób obliczania rankingu.

Otóż kolego Kiwi: Ty myślisz jak trader: że wysoka skuteczność zwiększy Twój wynik w rankingu optymalnym.
Nic bardziej BŁĘDNEGO !
Skuteczność jest tu zupełnie nie ważna: w żaden sposób nie przekłada się na wskaźnik sharpa (tak liczony jak w konkursie).

Recepta na wygranie rankingu optymalnego jest prosta:
- zarabiaj ... jak najmniej !!!! (bo łatwiej "ugrać" 1 zł niż 10 zł a kwota nie ma żadnego znaczenia)
- rób to co 4 godziny i w tych okresach zawsze zarabiaj tyle samo
- jak zarobisz więcej niż powinieneś to strać !!!

Mamy tu kolejny paradoks w konkursie a Panowie z bossy będą mieli cokolwiek trudny owoc do zgryzienia jeśli ktoś zapyta ich o szczegóły strategii zwycięskiej w rankingu portfeli optymalnych.

Dlaczego ? A no bo okaże się, że wygrała osoba:
- która zawarła dziesiątki - a sądzę, że nawet setki transakcji !
- % transakcji skutecznych nie był jakoś specjalnie wysoki (nie zdziwiłbym się gdyby stosowane było tu zwiększanie lota po pozycjach stratnych czyli martingale)
- a wszystko to po to by uzyskać stopę zwrotu finalnie gdzieś około (jak sądzę) ..... 0.06% :) :)

Bardzo optymalne inwestowanie prawda ? :)

Obecnie prowadzący ma stopę zwrotu 0.48%, nie może jednak znacząco podwyższyć wyniku bo obniży to wskaźnik. Drugi w rankingu maxx ma jeszcze szansę na osiągnięcie lepszego ciut lepszego wyniku % (kto wie może nawet 0.9%)

Dlaczego śmieszy mnie stopa zwrotu w rankingu optymalnym ? A no dlatego, że jeśli w momencie konkursu wrzuciłbym kwotę 1000 zł na pierwszą z brzegu lokatę bankową to do dnia dzisiejszego zarobiłbym na niej uwaga uwaga ..... około 0.48 % ...... czyli dokładnie tyle ile w tym samym czasie "wywalczył" w konkursie prowadzący muchozol swoimi dziesiątkami transakcji .... :)

Oczywiście kibicuję muchozolowi bo on dokładnie wie co robi. Szacun. Maxx z drugiego miejsca: też szacun - znalazł kolejną niedoskonałość w obliczaniu rankingu i też wie co robi.
Panowie jeśli przypadkiem to czytacie: chętnie postawię Wam piwo (lub inny trunek) za ten wyczyn dajcie tylko znać na prv :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Nie wiem, nie moja sprawa, ale jakoś trudno się oprzeć wrażeniu, że niektórzy co bardziej błyskotliwi użytkownicy tak się uwzięli na Bossę, jakby byli co najmniej pracownikami XTB.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

jasonbourne pisze: jakby byli co najmniej pracownikami XTB.:)
funkcjonariuszami :lol:
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

green7
Maniak
Maniak

jasonbourne pisze:Nie wiem, nie moja sprawa, ale jakoś trudno się oprzeć wrażeniu, że niektórzy co bardziej błyskotliwi użytkownicy tak się uwzięli na Bossę, jakby byli co najmniej pracownikami XTB.:)
Nie wiem. to nie moja sprawa ale, jakoś trudno się oprzeć wrażeniu, że niektórzy użytkownicy tak się uwzięli na uwzięli się na obronę Bossy jakby co najmniej byli jej pracownikami.

Powiem Ci tak: jeśli sugerujesz, że jestem pracownikiem XTB to jest to co najmniej śmieszne i po prostu się wygłupiasz. Coś całkiem podobnie jak w tym wątku o tym jak też zaimponować panience na pierwszej randce.....

Zanim coś odpiszesz: weź, wysil się poszukaj moich postów i znajdziesz w nich zapewne coś o xtb. Ot choćby w wątku dotyczącym ostatniego konkursu xtb zwróciłem uwagę, że w trakcie konkursu !!! został dodany punkt do regulaminu mówiący o zakazie skalpowania.
Zapewne wg. Ciebie w ten oto zakamuflowany sposób xtb chciało przy mojej pomocy zwrócić uwagę na postępowanie o ile się nie mylę niezgodne z polskim prawem co ?

A tak w ogóle to słucham Twojego zdania w kwestii rankingu optymalnego. Jako użytkownik "na wianuszku" bossy na pewno powiesz coś ciekawego :)
Byle merytorycznie.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

green7 pisze:Coś całkiem podobnie jak w tym wątku o tym jak też zaimponować panience na pierwszej randce.....
Wiesz, próbujesz mnie obrazić albo przynajmniej zdenerwować, ale po prostu nie jesteś w stanie tego zrobić.:)

Dla mnie koniec tematu.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

green7
Maniak
Maniak

jasonbourne pisze: green7 napisał:
Coś całkiem podobnie jak w tym wątku o tym jak też zaimponować panience na pierwszej randce.....

Wiesz, próbujesz mnie obrazić albo przynajmniej zdenerwować, ale po prostu nie jesteś w stanie tego zrobić.Smile
Ja Ciebie? Stary ... w żadnym wypadku .... To Ty wpadłeś na pomysł podważenia mojego autorytetu "genialną" sugestią, że jestem pracownikiem konkurencji. Ja tylko mówię, że pisząc coś tak głupiego i pozbawionego podstaw możesz być przez niektórych odebrany podobnie jak we wspomnianym wątku.
jasonbourne pisze:Dla mnie koniec tematu
Czyli jak rozumiem merytorycznie nie masz nic to powiedzenia.
No jak tak, to po co w ogóle było się odzywać ?

Zachodzi pytanie: dlaczegóż ZAWSZE jak pisze się coś krytycznego na temat bossy Ty dzielnie przybywasz na jej ratunek ?
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ