Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Już wyjaśniam :), Była to LT spadkowa wyznaczona po wierzchołkach, po jej przebiciu nastąpił piękny retest do grania :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Teraz widzę :D jakie stosujesz TP,SL ,stosujesz w ogóle BE ? I ile wejść dziennie masz w planie?

Od czarnej nastąpiło odbicie ,zaliczone BE .Walka z żółta.Zaraz wrzucę screeny.

Obrazek

Walka z pozostałymi Spadkowymi LT już przegrana ,wszystkie przebiło ,więc zostało tylko BE :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

TP i SL to kwestia czysto intuicyjna, wszystko zależy od tego co w danej chwili dzieje sie na wykresie, więc czasami dam TP daleko czasem blisko a czasem ustawie siobie SL kroczący gdy widze że cena poleci nurem w dol lub poszybuje

Cadermo

Ink. pisze:TP i SL to kwestia czysto intuicyjna, wszystko zależy od tego co w danej chwili dzieje sie na wykresie, więc czasami dam TP daleko czasem blisko a czasem ustawie siobie SL kroczący gdy widze że cena poleci nurem w dol lub poszybuje
Ja stosuję sztywne tp i sl :)

Obrazek

Spóźnione wejście ,cena już po BE ,zobaczymy co dalej ,ale możliwy spadek

BE zaliczone. Zobaczymy co dalej.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 11:36 przez Cadermo, łącznie zmieniany 1 raz.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

ridera pisze:Świat należy do odważnych!
stopkę masz odpowiednią

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Mr.T pisze: ridera napisał:
Świat należy do odważnych!

stopkę masz odpowiednią
Czyżby to był przytyk do:
ridera pisze:Ja stosuję sztywne tp i sl

Edit. już znalazłem tp w pierwszym poście.
Zawsze warto patrzeć na kontekst naszej transakcji.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 11:34 przez malsehen, łącznie zmieniany 1 raz.

Cadermo

Mr.T pisze:
ridera pisze:Świat należy do odważnych!
stopkę masz odpowiednią
Odpowiednią do mojego MM ?

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

poprostu ogólnie........

Cadermo

malsehen pisze: Ile wynosi u Ciebie sztywne TP ?
Zawsze warto patrzeć na kontekst naszej transakcji.
W pierwszym poście jest wszystko napisane :) TP 42 ,SL 13 ,BE 9 .Dlaczego tak?
Bo wolę szukać mocniejszych LT i wtedy w 99% przypadkach cena rusza się od odbicia dość mocno .Raczej nie gram na krótkich ,słabych LT.

Pytanie do wyjadaczy LT :
Obrazek

Coś czuję ,że zbyt dużo wejść to dziś nie będzie ,wiec pytanie brzmi co w takiej sytuacji zrobić?
Wedle zasad muszę brać pod uwagę dłuższą LT ,w tym przypadku spadkową czarną ,ale dzisiaj z 3 razy łapało BE ,widzę ,że trend jest wzrostowy ,ale z drugiej s trony nadal mamy możliwość puszczenia S .Zrobiła nam się taka konsolka ,więc ja bym poczekał . W takim przypadku co radzicie?

Cadermo

Analizę wstecz traktuję jako pewnego rodzaju doszkalanie swoich wejść .Każdy dzień analizuję sobie od początku ,żeby jak najwięcej się nauczyć .

ANALIZA 31.10

Obrazek
Ogólnie
4 wejścia TP (zielone strzałki )
3 wejścia BE (zółte strzałki)
1 wejście SL(czarne strzałki)
Łącznie 3 TP

Było trochę tego kreślenia ,ale jak widać ,nie każda LT jest prawdziwa ,czerwone linie na wykresie to te ,które nie odbiły ceny od siebie,takowych jest najwięcej ,dlatego warto obserwować wykres na bieżąco.
Zacznę od początku.

Obrazek

Mamy wyrysowane dwie spadkowe białe LT . Jedna swój poziom ma bliżej ceny niż druga ,ale jest krótsza.Zgodnie z zasadami powinno się odbić już w momencie pierwszym ,ale przebiło powędrowało w górę ,zaliczyło SL (w sumie przebiło o 15 p,więc szkoda ) i odbiło się od drugiej LT .Także zysk i strata za jednym razem :D

Potem już wszystko szło jak należy aż do momentu gdy cena zbliżała się do czarnej LT ,wcześniej była otwarta pozycja na S (ostatnia zielona strzałka) .Wedle zasad czarna jest ważniejsza ,więc powinno się wyjść z pozycji i wejść w L po odbiciu od czarnej ,ale tym razem czarna mimo tego że odbiła zaliczyła tylko BE.

Jeszcze jedna ciekawa sytuacja ,szkoda ,że niewykorzystana .Proszę spojrzeć na pierwsze dwie czerwone linie od strony lewej i zieloną LT .Zielona LT najnowsza ,więc mało istotna ,ale jak się okazało poszło w górę. I Znów pytanie czy zawsze dłuższe LT są mocniejsze? Są jakieś wyjątki?

To chyba na tyle ,postaram się wrzucić jeszcze dziś wieczorem kolejne moje analizy.

Prosiłbym o opinię i komentarze mojej interpretacji tego wykresu ,bardzo mile widziane swoje scenariusze :) Pozdrawiam :lol:

Zablokowany