pytanie odnośnie zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
xxxArtur
Bywalec
Bywalec

pytanie odnośnie zleceń

Nieprzeczytany post autor: xxxArtur »

Witam,

Otworzyłem pozycje sprzedaży na USD/PLN i dzieje się coś dziwnego gdyż tracę również w momencie spadku wartości poniżej poziomu kupna.
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Czy to jest jakiś błąd platformy ? (sytuacja odnosi się do ProTrader konto Demo),
Dodam iż w innych moich pozycjach S przy 0,1 lota było wszystko ok, ten problem pojawił się gdy zmieniłem na 0,5 lota,
Drugie moje pytanie dlaczego TP na pozycji S nie chce zadziałać jeżeli wartość spadła poniżej lini TP ?

Pozdrawiam,

Artur.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Co do pierwszego problemu - nie mam złudzeń... :D Daleko od PT jak od ognia skoro tak jest...
xxxArtur pisze:Drugie moje pytanie dlaczego TP na pozycji S nie chce zadziałać jeżeli wartość spadła poniżej lini TP ?
Dużo spadła? W pozycjach krótkich należy uwzględnić wielkość spreadu (cena Ask).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

xxxArtur pisze:Dodam iż w innych moich pozycjach S przy 0,1 lota było wszystko ok, ten problem pojawił się gdy zmieniłem na 0,5 lota,
Drugie moje pytanie dlaczego TP na pozycji S nie chce zadziałać jeżeli wartość spadła poniżej lini TP ?
Wielkość lota nie ma tu nic do tego
Co do nie domknięcia TP to często bywa ,że cena szybko wlatuję w ten poziom i tak samo szybko wylatuję ,więc automat nie zdąży zamknąć pozycji :) Mnie takie coś spotkało wczoraj i kilka razy wcześniej ,więc trzeba oglądać wykresik w razie czego . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ridera pisze:Mnie takie coś spotkało wczoraj i kilka razy wcześniej ,więc trzeba oglądać wykresik w razie czego .
To akurat mija się z ideą zleceń TP - to zlecenie oczekujące i ma umożliwić automatyczną realizację zlecenia w momencie osiągnięcia danej ceny, po to by nie trzeba tego obserwować.
Dlatego jeśli uwzględniony był spread, a TP nie zostało zrealizowane to wg jakaś totalna pomyłka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

raposo pisze:
ridera pisze:Mnie takie coś spotkało wczoraj i kilka razy wcześniej ,więc trzeba oglądać wykresik w razie czego .
To akurat mija się z ideą zleceń TP - to zlecenie oczekujące i ma umożliwić automatyczną realizację zlecenia w momencie osiągnięcia danej ceny, po to by nie trzeba tego obserwować.
Dlatego jeśli uwzględniony był spread, a TP nie zostało zrealizowane to wg jakaś totalna pomyłka.
Trzeba brać pod uwagę spread ,który jest zmienny u brokerów MM i STP. Wczoraj TP nie przymknęło pozycji ,ponieważ ten ruch ceny był "tickowy",następnie zrobił się pinbar i poszybowało w górę ,aż do BE .Ja przynajmniej nie widzę innej przyczyny ,jak myślisz?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

xxxArtur pisze:Drugie moje pytanie dlaczego TP na pozycji S nie chce zadziałać jeżeli wartość spadła poniżej lini TP ?
Z całą pewnością kolega xxxArtur nie uwzględnił tego, że TP, SL przy pozycji sell są realizowane po cenie Ask.
Jeśli kolega xxxArtur nie wie która to cena lub jej nie widzi to proponuję prawym przyciskiem myszy na wykresie dać Właściwości>Ogólne>Pokaż Linię Ask.
A w związku z tym, że cena Ask jest wyżej o wartośc spreadu to zlecenie TP mogło nie zostać zrealizowane.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2011, 12:42 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ridera pisze:Trzeba brać pod uwagę spread ,który jest zmienny u brokerów MM i STP.
Wszędzie trzeba brać pod uwagę spread, jaki by nie był - pisałem o tym już w pierwszym poscie. Jednak jeśli przyczyna była inna to daje dużo do myślenia.
Nie ma różnicy czy ruch był "tickowy" czy "barowy" :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

ridera pisze:Trzeba brać pod uwagę spread ,który jest zmienny u brokerów MM i STP.
Nie zawsze. Ja mam stały spread u MM.
Solą życia jest kasa.

xxxArtur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: xxxArtur »

Chyba po temacie, teraz sprawdziłem i pozycja zamknęła się na zielono więc w końcu TP zadziałało :)
Co do konkretów :
- Open Sell - 3,2348, Close Buy - 3,2313
- spread w Aliorze na USD/PLN ~~ 0,01; w XTB spread był zdecydowanie widoczny na wykresie,

Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

xxxArtur pisze:spread w Aliorze na USD/PLN ~~ 0,01;
A wiesz, że są pary walutowe o spreadach 1, 2 lub 3 pipsy ?
Na USDPLN masz 100 pipsów. Co to oznacza ? Przy otwieraniu transakcji jesteś na dzień dobry 100 pipsów w plecy. Na parach EURUSD, GBPUSD...wystarczy ruch 1-2 pipsów i jesteś już na 0, więc czekasz na dalszy zysk.
A wiesz dlaczego tak jest ? Bo waluta PLN traktowana jest jako waluta egzotyczna.
Wielu nowicjuszy gra na USDPLN, EURPLN, bo to "takie Polskie", więc może łatwiej przewidzieć.
Nieprawda. Nie chcę być jakiś złośliwy w swojej wypowiedzi, ale spróbuj na parach z mniejszym spreadem. Może zobaczysz różnicę.
Pozdrawiam.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ