Reklama - Droga Żółwia
-
- Uczestnik
Juz w tej chwili mamy potwierdzone. 12.09.2011 (poniedzialek) o 11, w siedzibie GPW na Książęcej w Warszawie spotkanie z Zenonem KOmarem.Akhh pisze:Dla mnie "Sztuka Spekulacji po latach" to po prostu perła. Cieszę się jak dziecko.
Będą jakieś pre-ordery - z autografem autora?
Bedzie można kupić książkę i mam nadzieję, że autor nie odmówi autografów
Jestem dopiero w połowie I tomu nowej książki pana Zenona Komara "Sztuka spekulacji po latach", ale już teraz mogę zaryzykować stwierdzenie, że obecnie jest to jeden z najlepszych kompletnych podręczników na temat spekulacji. Obecnie - ponieważ książka była pisana po wydarzeniach związanych z ostatnim kryzysem, więc jest aktualna. Kompletny podręcznik - bo zawiera obszerne opisy i zasady gry. Książkę napisał Polak - jest sporo odniesień do polskiej giełdy. Nie przedłużając, pokrótce:
Co mi szczególnie przypadło do gustu:
- duży zakres materiału
- swobodny styl autora; to znamionuje dużą wiedzę i łatwość w jej przekazywaniu.
- (w nawiązaniu do powyższego) czasami zabawne opisy, np. w stylu "znowu wpadłem w pułapkę i kupiłem akcje Frajer", lub, cytując jeden z fragmentów który szczególnie mi się spodobał:
Czego mi brakuje:
- przede wszystkim brakuje indeksu. Jeśli w książce jest wspominany Paul T. Jones, Buffett, Soros czy Livermore, to chciałbym wiedzieć na których stronach. Jeśli są nawiązania do kryzysu tulipanowego, bańki internetowej lub ostatniego kryzysu bankowego, to chciałbym móc szybko dotrzeć do tych informacji (najlepiej w indeksie wyszczególnionych pod hasłem kryzys). Ze wskaźnikami i koncepcjami typu "fale Eliota" jest o tyle dobrze, że są w odpowiednich rozdziałach, niemniej też fajnie byłoby je mieć w indeksie. Chciałbym szybko dotrzeć do wszystkiego co jest w książce na temat opcji (a o opcjach jest nie tylko w rozdziale dla nich przeznaczonym). Czyli marzył mi się możliwie najbogatszy indeks, ponieważ chciałbym (a właściwie chcę) często powracać do tej książki.
Ogólnie:
Bardzo się cieszę, że mam tę książkę, nie żałuję ani złotówki z wydanych pieniędzy
PS
Bardzo lubię czytać, a im więcej ciekawego tekstu, tym bardziej lubię. Czekam na już zapowiedziane polskie wydania książki Bulkowskiego i o J. Livermore, choć zapewne spore części już ich znam z anglojęzycznych stron, z cytatów i opisów. "Spekulacja instynktowna" też wydaje się fajną pozycją. Tych trzech będę wypatrywać i dziękuję że znalazł się ktoś w Polsce, kto podjął ryzyko ich wydania. Choć angielski nie jest taki obcy, po polsku jednak jakoś lepiej się czyta
Co mi szczególnie przypadło do gustu:
- duży zakres materiału
- swobodny styl autora; to znamionuje dużą wiedzę i łatwość w jej przekazywaniu.
- (w nawiązaniu do powyższego) czasami zabawne opisy, np. w stylu "znowu wpadłem w pułapkę i kupiłem akcje Frajer", lub, cytując jeden z fragmentów który szczególnie mi się spodobał:
- liczne anegdoty, nawiązania do rzeczywistych sytuacji z "historii tradingu", hasła, cytaty itp., którymi opatrzone są bodaj wszystkie rozdziały i wiele podrozdziałów, zawierające treści począwszy od porzekadeł i ludowych mądrości, przez cytaty z literatury (wszelkiej), do wypowiedzi znanych osób (nie tylko ze świata inwestycji i finansów). W II tomie jest ponadto cały rozdział o znanych traderach z historii.O panice
(...) Ludzie mają tendencję do panikowania, uciekają w kierunku postrzeganym jako bezpieczny. Na rynkach finansowych - w kierunku najbardziej płynnych aktywów. Ludzie uciekają z akcji w gotówkę. Lub z gotówki w złoto. A później zamieniają złoto na puszki z żywnością i naboje do strzelb. (...)
Czego mi brakuje:
- przede wszystkim brakuje indeksu. Jeśli w książce jest wspominany Paul T. Jones, Buffett, Soros czy Livermore, to chciałbym wiedzieć na których stronach. Jeśli są nawiązania do kryzysu tulipanowego, bańki internetowej lub ostatniego kryzysu bankowego, to chciałbym móc szybko dotrzeć do tych informacji (najlepiej w indeksie wyszczególnionych pod hasłem kryzys). Ze wskaźnikami i koncepcjami typu "fale Eliota" jest o tyle dobrze, że są w odpowiednich rozdziałach, niemniej też fajnie byłoby je mieć w indeksie. Chciałbym szybko dotrzeć do wszystkiego co jest w książce na temat opcji (a o opcjach jest nie tylko w rozdziale dla nich przeznaczonym). Czyli marzył mi się możliwie najbogatszy indeks, ponieważ chciałbym (a właściwie chcę) często powracać do tej książki.
Ogólnie:
Bardzo się cieszę, że mam tę książkę, nie żałuję ani złotówki z wydanych pieniędzy

PS
Bardzo lubię czytać, a im więcej ciekawego tekstu, tym bardziej lubię. Czekam na już zapowiedziane polskie wydania książki Bulkowskiego i o J. Livermore, choć zapewne spore części już ich znam z anglojęzycznych stron, z cytatów i opisów. "Spekulacja instynktowna" też wydaje się fajną pozycją. Tych trzech będę wypatrywać i dziękuję że znalazł się ktoś w Polsce, kto podjął ryzyko ich wydania. Choć angielski nie jest taki obcy, po polsku jednak jakoś lepiej się czyta

- bartek1916
- Pasjonat
doczekalem sie wkoncu publikacji 'Wspomnienia gracza giełdowego'.
http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=61
ksiazka zawiera zdjecia o ktorej bylo wspominane kiedys w dyskusji na jej temat?
http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=61
ksiazka zawiera zdjecia o ktorej bylo wspominane kiedys w dyskusji na jej temat?
ksiazki wysylane są i paczkomatami i normalną Pocztą.
Nalezy przy zamowieniu wybrac odpowiednią opcję.
co do Wspomnien - to jest to najnowsze wydanie z komentarzami, w tym rowniez ze zdjeciami z epoki, wycinkami gazet itp.
Nie jestem obiektywny (rowniez jako wydawca), ale ksiazka jest cudowna w tej wersji
Nalezy przy zamowieniu wybrac odpowiednią opcję.
co do Wspomnien - to jest to najnowsze wydanie z komentarzami, w tym rowniez ze zdjeciami z epoki, wycinkami gazet itp.
Nie jestem obiektywny (rowniez jako wydawca), ale ksiazka jest cudowna w tej wersji