Jak odróżnić korektę od trendu?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Cadermo

Jak odróżnić korektę od trendu?

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam ,od jakiegoś czasu gram na wyznaczanie samych dołków i szczytów i tak wyznaczam sobie trend (gram na m1 ) ,ale jak rozróżnić nowy trend od korekty? Zazwyczaj taka korekta jest wycinana na BE ,a potem znów wchodzę w pozycję i okazuje się ,że to była tylko korekta ,jednak chcę jak ustalić kiedy jest tylko korekta ,a kiedy zmiana trendu? Może wspierać się wyższym TF? np M5 ,czy m15?

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

Pytanie jakie by tu było bardziej adekwatne, to "jak odróżnić konsolidację od korekty/zmiany trendu" bo to jest bardziej niebezpieczne.

Na pewno nie pomogą w tym:
- linie trendu,
- średnie kroczące,
- oscylatory

Najważniejsze na co należy patrzeć, to dołek po ostatni przebitej górce. Jeżeli zostanie on przebity, to mamy dwie możliwości:
- konsolidacja, albo
- zmiana trendu.

W przypadku obu tych sytuacji gracz podążający za trendem powinien zaprzestać gry na danym instrumencie do czasu wyklarowania się nowego trendu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cadermo

Oki ,rozumiem :) Postaram się to brać pod uwagę :) Jak wyznaczasz sobie potencjalny nowy dołek lub szczyt ? Jestem ciekaw jak robią to inni ,bo ja czekam aż zbliży się dość mocno do lini trendu (1 punkt ,początek lini trendu ,drugi punkt to odbitka i 3 to wejście ) i jeśli cena jest stosunkowo blisko i wcześniej zrobiła jakiś dołek /szczyt to czekam na świece odpowiednią ( spadkowa dla trendu spadkowego i analogicznie ) ,a Ty?

Edit : Chodzi mi dokładnie o to :
Zielone kreseczki to dłuży trend wzrostowy (wyższe dołki ) ,a czerwone (niższe dołki ) to z koleji trend spadkowy ,i wynika z tego ,że trend wzrostowy jest pewniejszy niż spadkowy ,bo dłuższy ,ale czy dobrze myślę? Ale dalej widzimy "spięcie" dwóch trendów. Mamy nowy szczyt ,potem dołek z trendu wzrostowego ,ale mimo to robi się nam niższy szczyt ...Ja poprostu zabezpieczam się BE ,ale czy da się to jakoś na logikę ogarnąć?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

po pierwsze twoje pytanie jest nieprecyzyjne, bo nie wiadomo jaki TF bierzesz pod uwagę. Na W1 moze byc spadek, na D1 wzrost, itd
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Cadermo

Pisałem w pierwszym poście ,że M1 :) Pozdrawiam

Wcześniej trend spadkowy ,cena robi niższe szczyty i wyższe dołki ..
Obrazek
i co tu zrobić?

Może w takim momencie poczekać poprostu na nowy szczyt lub nowy dołek i wejść zgodnie z kierunkiem jaki zostanie wyznaczony?

Kolejny screen:
Obrazek

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

ridera pisze:niższe szczyty i wyższe dołki
to jest konsolidacja

a co do screena
Obrazek
widac dolek do ktorego cena zmierzala 2 razy
za 3 razem mozna bylo brac długą ze stopem pod tym dolkiem

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

ridera pisze:ale jak rozróżnić nowy trend od korekty?
A po co coś przewidywać? Trzeba rozwijać pozycję jak idzie, a jak nie idzie to nie.
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

kat12322
Uczestnik
Uczestnik

Akcje

Nieprzeczytany post autor: kat12322 »

Dokładnie jestem tego samego zdania - wystarczy po prostu sprawdzać.

Awatar użytkownika
JKL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JKL »

Spróbuj bardziej zainteresować się teorią Dow`a
Wiem, że nic nie wiem

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

Witam ,od jakiegoś czasu gram na wyznaczanie samych dołków i szczytów i tak wyznaczam sobie trend (gram na m1 ) ,ale jak rozróżnić nowy trend od korekty?
Na takich TF to raczej trudno mówić o trendzie raczej należy mówić o tendencji trendowej
:arrow: http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=203
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

ODPOWIEDZ