Szybkość testowania EA, a sprzęt

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

siersciuch dobre pytanie.. green7 wiesz o co mi chodzi ?.. :wink:

Dodano po 2 minutach:

siersciuch pisze:chciałbym wiedzieć czy sobie radzi i wykonuje cały kod na kazdym ticku
ogólnie moze sie zdarzyc, ze nie.. to przez rozne dziwne pluginy.. ale na testerze raczej to nie wchodzi w gre.. chyba ze akurat wtedy broker odplail takie cudo..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

siersciuch pisze:wiem oty, ale chciałbym wiedzieć czy sobie radzi i wykonuje cały kod na kazdym ticku, sa moze jakieś skrypty do tego?
Nie znam ....Ale można by się pokusić o napisanie czegoś takiego. Zasada działania np. taka:
- odpalamy 2 ea na 2 wykresach tej samej pary
- w mt4 każde z EA działa w osobnym wątku, więc o ile się nie mylę, nawet jeśli jedno EA wykonuje się dłużej i tick zostanie pomięty to w drugim zostanie on normalnie wykonany
- w każdym więc EA zliczamy ilość ticków
- jeśli jedno z EA będzie wykonywać swój kod dłużej a tick zostanie pominięty, zliczona liczba ticków w EA będzie różna

Problemem jest tylko by wystartować te EA jednocześnie. Choć tu pewnie wystarczy szablon, a nawet jeśli któreś z nich ruszy wcześniej to będzie różnica 1 ticku.
Jeśli różnica będzie się powiększać znaczy, że EA nie wyrabia.
Łatwo pomysł sprawdzić.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Musisz też średnio uwzględnić inną kwestię długość trwania ticku w testerze real i rożnych brokerach jest inny..
green7 pisze:Problemem jest tylko by wystartować te EA jednocześnie. Choć tu pewnie wystarczy szablon, a nawet jeśli któreś z nich ruszy wcześniej to będzie różnica 1 ticku.
Np. globalna zmienną.. np pierwsza sekunda minuty.Tester chyba tutaj odpada
green7 pisze:- w mt4 każde z EA działa w osobnym wątku, więc o ile się nie mylę, nawet jeśli jedno EA wykonuje się dłużej i tick zostanie pomięty to w drugim zostanie on normalnie wykonany
No chyba, że ten sam wątek niedostanie ticku odpowiedniego hehe, na testerze takiego problemu nie bedzie.. chyba ze znow plugin w trakcie testowania ..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze: Musisz też średnio uwzględnić inną kwestię długość trwania ticku w testerze real i rożnych brokerach jest inny..
Tester zawsze dostanie wszystkie ticki. Jednak tester to tylko pogląd: im więcej ticków na minutę/sekundę ma broker tym większe prawdopodobieństwo, że wyniki z testera będą różnić się od reala.
W realu pomiędzy wysłaniem zlecenia a jego realizacją mogą nadejść dodatkowe ticki, z nową ceną i w realu zlecenie nie wejdzie albo wejdzie po innej cenie. Tego tester mt4 nam nie uwzględni. A mógłby - jest tu co najmniej kilka możliwości jakie mógłby dobry tester uwzględniać.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Cobong pisze:Zastanawiam sie nad komputerem z płytą dwuprocesorową, wsadziłbym w nią dwa quady lub jeszcze coś silniejszego. Idąć jednak dalej zastanawiam sie nad system który wykorzystą w moc obliczeniową.
A czy nie było by taniej kupić dwie zwykłe płyty i całą resztę? Mnie niedawno zaczęła martwić kwestia obciążenia dysków gdy dostęp do nich musi mieć wiele procesów na raz. Mam wrażenie że przy ośmiu odpalonych backtestach na jednym dysku wydajność wyraźnie spada.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Ostatnio odpaliłem sobie test EA, który trwał 8 godzin z kawałkiem. Test leciał na TF15 min dla okresu 1,5 roku. Co ciekawe najbardziej obciążony był procesor, ok 80 %. Dysk SSD OCZ III generacji oraz RAM 8 GB DDR3 się nie przemęczały. W tym teście wąskim gardłem był procek Core2Duo P9500 2,53GHz, 6MB L2. Zastanawiam się jak bardzo przyspieszyłoby test na i7, który ma technologię TurboBoost 2.0, dzięki czemu taktowanie danego rdzenia może być natywnie podniesione dla zwiększenia wydajności. Obrazowy filmik Intela na ten temat:
http://www.intel.com/technology/product ... ch_demo+tb

ODPOWIEDZ