Szybkość testowania EA, a sprzęt
Wczoraj sprawdzałem na 8 rdzeniowym jak używa do optymalizacji. 4 parametry na raz na 1 mt4 pracowały 4 rdzenie, jeden na ~80-90%, pozostałe na ok30%. Odpaliłem taki sam test na drugim mt4 i dołączyły następne 2 rdzenie na ~50%, poprzednie nieco wzrosło. System bez nadmiaru pętli, i poza godzinami handlu, więc nie było tłoku z sieci. Jakoś to rozsądnie wątki dzieli.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Zastanawiam sie nad komputerem z płytą dwuprocesorową, wsadziłbym w nią dwa quady lub jeszcze coś silniejszego. Idąć jednak dalej zastanawiam sie nad system który wykorzystą w moc obliczeniową.
Bo:
1. XP - czy obsłuży moc 2 procków + ograniczenie do 3gb ramu ale to do obliczeń nie jest, aż tak wymagające jak moc procesora
2. Vista - podobno wolniej działa do obliczeń niż XP, ale raczej napewno obsłuży 2 procesory (proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli sie myle)
3. Windows Serwer - obsłuży napewno wszystko co chce, ale czy zadziała terminal x-tradera (teoretycznie nie powinno być żadnego ale, jednak tego nie testowałem. Może już ktoś sprawdzał?)
Pozdrawiam
Bo:
1. XP - czy obsłuży moc 2 procków + ograniczenie do 3gb ramu ale to do obliczeń nie jest, aż tak wymagające jak moc procesora
2. Vista - podobno wolniej działa do obliczeń niż XP, ale raczej napewno obsłuży 2 procesory (proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli sie myle)
3. Windows Serwer - obsłuży napewno wszystko co chce, ale czy zadziała terminal x-tradera (teoretycznie nie powinno być żadnego ale, jednak tego nie testowałem. Może już ktoś sprawdzał?)
Pozdrawiam
- siersciuch
- Pasjonat
I tu moje pytanie bo posiadam predzej "kalkulator" niż komputer, i chciałbym sie dowiedzieć, czy cały kod jest wykonywany miedzy tickami, czy komp sobie nie radzi i wyk z ea jest np po paru tickach? macie jekieś skrypty do tego, albo pomysł ?
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.
Jeśli EA nie zmieści się z obsługą ticku przed nadejściem nowego kwotowania to ten nowy tick jest pomijany.siersciuch pisze:I tu moje pytanie bo posiadam predzej "kalkulator" niż komputer, i chciałbym sie dowiedzieć, czy cały kod jest wykonywany miedzy tickami, czy komp sobie nie radzi i wyk z ea jest np po paru tickach? macie jekieś skrypty do tego, albo pomysł ?
- siersciuch
- Pasjonat