Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex
"Wczoraj otworzylem pozycje zgodnie z moim planem,po czym nie wiadomo dlaczego poszlo wszystko w dol,i to znacznie.I teraz gdybym trzymal sie zasady"ucinaj szybko straty" bylbym niezle w plecy"
Odpowiedź na 1 sprawe:bo nikt nie wie jak na 100% zachowa się rynek.
A z tego dalszego,nie wiem czy dorbze zrozumiałem,ale :
wszedłeś bez stopa,cena poszła nie po Twojej myśli,ale WIERZYŁEŚ(a nie-byłeś przekonany),ciężko Ci było zamknąć taką stratę,i ustawiłeś gdzieś jeszcze dalej stopa.
Skoro po tym spadku byłbyś już nieźle w plecy,to jestem ciekaw ile ryzykujesz.Po to jest przecież SL,i albo się jest "nieźle" do przodu,albo trochę w plecy.
Ogólnie:
"Wczoraj otworzylem pozycje zgodnie z moim planem,po czym nie wiadomo dlaczego poszlo wszystko w dol"
po tym stwierdzeniu,ciężko wierzyć CI że już od roku na mikro.A ktoś wredny,bądź doświadczony mógłby powiedzieć "i właśnie dlatego dalej na mikro".
Odpowiedź na 1 sprawe:bo nikt nie wie jak na 100% zachowa się rynek.
A z tego dalszego,nie wiem czy dorbze zrozumiałem,ale :
wszedłeś bez stopa,cena poszła nie po Twojej myśli,ale WIERZYŁEŚ(a nie-byłeś przekonany),ciężko Ci było zamknąć taką stratę,i ustawiłeś gdzieś jeszcze dalej stopa.
Skoro po tym spadku byłbyś już nieźle w plecy,to jestem ciekaw ile ryzykujesz.Po to jest przecież SL,i albo się jest "nieźle" do przodu,albo trochę w plecy.
Ogólnie:
"Wczoraj otworzylem pozycje zgodnie z moim planem,po czym nie wiadomo dlaczego poszlo wszystko w dol"
po tym stwierdzeniu,ciężko wierzyć CI że już od roku na mikro.A ktoś wredny,bądź doświadczony mógłby powiedzieć "i właśnie dlatego dalej na mikro".
ja bym tak postawił pytanie; co jest ważniejsze to czy wykonałem plan czy to, że zaliczyłem stratę?
niezależnie od rezultatu transakcji, tego się trzymam;
"Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują"
"Nie mogąc ściśle określić zysków, należy dokładnie ocenić potencjalne straty"
niezależnie od rezultatu transakcji, tego się trzymam;
"Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują"
"Nie mogąc ściśle określić zysków, należy dokładnie ocenić potencjalne straty"
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
do songo89k;
Jestem od roku na micro,bo tak chce.Dopoki nie uznam,ze czas na duza kase,tak wlasnie bede gral.Nie bawilem sie nigdy na demo,wiec o co chodzi.Wole podszkolic sie w realu na micro niz na bzdurnym demo.Wnioskuje,ze Ty po paru m-cach byles juz orzel i trzepales dziesiatki tysiecy.Widac jestem mniej zdolny,ale za to mam inne zalety.A otworzylem pozycje ze stopem,tylko duzym,bo przewidywalem jeszcze wiekszy zysk,jednak pozniej zrobilem korekte na mniejszy.
Jestem od roku na micro,bo tak chce.Dopoki nie uznam,ze czas na duza kase,tak wlasnie bede gral.Nie bawilem sie nigdy na demo,wiec o co chodzi.Wole podszkolic sie w realu na micro niz na bzdurnym demo.Wnioskuje,ze Ty po paru m-cach byles juz orzel i trzepales dziesiatki tysiecy.Widac jestem mniej zdolny,ale za to mam inne zalety.A otworzylem pozycje ze stopem,tylko duzym,bo przewidywalem jeszcze wiekszy zysk,jednak pozniej zrobilem korekte na mniejszy.
Źle mnie zrozumiałeś,ja również się uczę,dlatego napisałem "ktoś doświadczony".
"A otworzylem pozycje ze stopem,tylko duzym,bo przewidywalem jeszcze wiekszy zysk,jednak pozniej zrobilem korekte na mniejszy."
Nie rozumiem tej analogii.Według mnie SL nie ma nic do zysku.Jeżeli zakładasz że cena może spaść jeszcze 30 pips niżej,to może lepiej poczekać i tam wejść?
A jeżeli cena nie doleci,to trudno,przynajmniej nie jesteś w plecy.
"Nie bawilem sie nigdy na demo,wiec o co chodzi."
"Wnioskuje,ze Ty po paru m-cach byles juz orzel i trzepales dziesiatki tysiecy"
Po co te zaczepki,chciałem CI tylko przypomnieć/uświadomić,że nikt nie jest w stanie za każdym razem przewidzieć rynku,i mówią o tym najlepsi,a Ty zwiększyłeś stopa,bo wiedziałeś że masz racje.Skoro Ci to służy to ok,graj tak dalej,ale w większości przypadków doprowadza to do MC.
Może każdy ma inną szkołę i stąd takie moje "rady".Bo jak pisałem,jeżeli wydaje mi się że cena może polecieć 15 pips niżej,a ja mam stopa 7 pips,to wole poczekać i nie wejść niż wejsć i złapać SL.A stop przestawiony na 20 pips,w żaden sposób nie gwarantuje mi że się uda,i to próbuje CI powiedzieć.
No ale skoro tak Cię to dotknęło to przepraszam,i dalszych sukcesów życzę.
"A otworzylem pozycje ze stopem,tylko duzym,bo przewidywalem jeszcze wiekszy zysk,jednak pozniej zrobilem korekte na mniejszy."
Nie rozumiem tej analogii.Według mnie SL nie ma nic do zysku.Jeżeli zakładasz że cena może spaść jeszcze 30 pips niżej,to może lepiej poczekać i tam wejść?
A jeżeli cena nie doleci,to trudno,przynajmniej nie jesteś w plecy.
"Nie bawilem sie nigdy na demo,wiec o co chodzi."
"Wnioskuje,ze Ty po paru m-cach byles juz orzel i trzepales dziesiatki tysiecy"
Po co te zaczepki,chciałem CI tylko przypomnieć/uświadomić,że nikt nie jest w stanie za każdym razem przewidzieć rynku,i mówią o tym najlepsi,a Ty zwiększyłeś stopa,bo wiedziałeś że masz racje.Skoro Ci to służy to ok,graj tak dalej,ale w większości przypadków doprowadza to do MC.
Może każdy ma inną szkołę i stąd takie moje "rady".Bo jak pisałem,jeżeli wydaje mi się że cena może polecieć 15 pips niżej,a ja mam stopa 7 pips,to wole poczekać i nie wejść niż wejsć i złapać SL.A stop przestawiony na 20 pips,w żaden sposób nie gwarantuje mi że się uda,i to próbuje CI powiedzieć.
No ale skoro tak Cię to dotknęło to przepraszam,i dalszych sukcesów życzę.
Sorry za moje "zaczepki"-jak to napisales,ale w pismiennym kontakcie tak czasem bywa,ze sie cos zle odbierze
Ja nie zwiekszylem stopa,tylko zmniejszylem.Przykladowo stop -70,TP+150.Skoro zaczelo leciec w dol,to przesunalem go na -50 i poszedlem spac.Cena doszla do -40,po czym rano mialem juz ponad +120.Oto cala flozofia.Ale tak na marginesie powiem Ci,ze zdarza mi sie nie stawiac stopa,szczegolnie,jak siedze przy kompie i mam wszystko pod kontrola.A robie tak dlatego,ze pare razy juz mi SL zamknal transakcje,po czym pieknie przesunal sie w moim kierunku.Ale to bylo wczesniej,kiedy uzywalem malych 5 min.wykresow.Dzis wole 4godz. lub 1D i lepiej na tym wychodze.I jeszcze jedno.Nie rozumiem Twoich koncowych rozwazan,ustawiles stopa na 7, ale wolisz poczekac i nie wejsc,jedno zaprzecza drugiemu,chyba ze znowu cos nie kumam.

Odniosę się tylko do:
"Nie rozumiem Twoich koncowych rozwazan,ustawiles stopa na 7, ale wolisz poczekac i nie wejsc,jedno zaprzecza drugiemu,chyba ze znowu cos nie kumam."
Np.widzę możliwość wejścia w L na 1.0050 (3 odbicie od LT).ale na poziomie 1.0040 mam zaznaczony SR.Jeszcze nie znalazłem reguły na to,ale bywa tak że poleci do SR,wybicie w góre i dopiero respektuje LT.
Czyli czekam czy cena poleci do SR,jak nie,trudno straciłem ruch,a jak poleci,to jestem grubszy o SL.Oczywiście najlepiej byłoby te 2 sprawy połączyć,ale do tego trzeba też dyscypliny,której mi jeszcze brakuje;)
"Nie rozumiem Twoich koncowych rozwazan,ustawiles stopa na 7, ale wolisz poczekac i nie wejsc,jedno zaprzecza drugiemu,chyba ze znowu cos nie kumam."
Np.widzę możliwość wejścia w L na 1.0050 (3 odbicie od LT).ale na poziomie 1.0040 mam zaznaczony SR.Jeszcze nie znalazłem reguły na to,ale bywa tak że poleci do SR,wybicie w góre i dopiero respektuje LT.
Czyli czekam czy cena poleci do SR,jak nie,trudno straciłem ruch,a jak poleci,to jestem grubszy o SL.Oczywiście najlepiej byłoby te 2 sprawy połączyć,ale do tego trzeba też dyscypliny,której mi jeszcze brakuje;)
- Marcin no te
- Bywalec
Witam
Zamierzam jak mam zapas w depozycie ustawiać szeroko SL , np USD kurs jest 750 to SL ustawiam na 600 a TP na 800 lub 850 i idę spokojnie spać. Zastanawiam się nad takim sposobem ponieważ miałem przypadki żekupiłem np za 70 zł USD. Siedziałem przy kompie i nie ustawiłem SL , nic się nie działo , poszedłem zrobić kolację a jak wróciłem po paru minutach to było - 46 zł ,myślę :czekam zobaczymy może się odbije bo zamykać teraz też szkoda...(bo już tak kiedyś miałem i nie dość że odbiło to jeszcze w ciągu godziny nieźle zarobiłem).
Tym razem spadło do zera czyli kupiłem za 75 zł i byłem -75, a odbiło się na poziomie powiedzmy -80 od zakupu czyli gdybym dołożył z depozytu większy margines bezpieczeństwa np. do -90 to bym nie stracił .
Powiedzcie czy szeroki SL ma sens ,czy ktoś z Was takrobi?niby jest się bezpieczny i ma spokojny sen ale blokuję spory depozyt ?
Zamierzam jak mam zapas w depozycie ustawiać szeroko SL , np USD kurs jest 750 to SL ustawiam na 600 a TP na 800 lub 850 i idę spokojnie spać. Zastanawiam się nad takim sposobem ponieważ miałem przypadki żekupiłem np za 70 zł USD. Siedziałem przy kompie i nie ustawiłem SL , nic się nie działo , poszedłem zrobić kolację a jak wróciłem po paru minutach to było - 46 zł ,myślę :czekam zobaczymy może się odbije bo zamykać teraz też szkoda...(bo już tak kiedyś miałem i nie dość że odbiło to jeszcze w ciągu godziny nieźle zarobiłem).
Tym razem spadło do zera czyli kupiłem za 75 zł i byłem -75, a odbiło się na poziomie powiedzmy -80 od zakupu czyli gdybym dołożył z depozytu większy margines bezpieczeństwa np. do -90 to bym nie stracił .
Powiedzcie czy szeroki SL ma sens ,czy ktoś z Was takrobi?niby jest się bezpieczny i ma spokojny sen ale blokuję spory depozyt ?
Pomieszanie z poplątaniem... SL musi z czegoś wynikać, najlepiej by wynikał ze strategii. Jeśli używasz jakichś tajemnych wskaźników to z tego co pokazują, jeśli sugerujesz się wsparciami, oporami to z nich itd. W ten sposób wychodzi Ci SL w ujęciu "pipsowym"
. Następnie warto założyć sobie procent kapitału, który jesteś w stanie stracić na pojedynczej transakcji - wyliczasz ile to środków w walucie, a następnie wg dwóch znanych już parametrów dobierasz wolumen transakcji. Dzięki temu potencjalna strata procentowa jest stała, niezależnie od wielkości SL.
Czy SL szeroki ma sens? A wąski ma? Mogą mieć, w zależności od detali...

Czy SL szeroki ma sens? A wąski ma? Mogą mieć, w zależności od detali...

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
dlaczego mam taki komunikat- hedge is prohibited (zabezpieczanie zabronione)ANDREW523 pisze:Ja o TP nie wspominalem i rzadko stosuje tego typu taktyki bo skad wiesz ze rynek zaliczy tylko 10 pipsow?a moze bedzie ich wiecej niz 20?i bedziesz narzekal ze mogles wiekszy miec TPVanguard pisze:nie wiem w czym ten trailing stop tak bardzo pomaga. skoro mamy target 10 pips ustawmy sobie taki TP. co do przesuwania stopa mozna to robic na wykresie.
co do ECN to ma mojej platformie Jforex mam krok 10 pips.,a trailing stop powoli porusza sie za cena, ale musze przyznac ze tez ogranicza zarobki.Pomaga w tym kolego ze jak juz masz pozycje 8lot i traling stop porusza sie w twojm kierunku,to nic innego nie pozostaje jak zapalic sobie cygaro zwyciestwa.Musi byc plynnosc,bo wszystko co staje zostanie wyeliminowane.Czy uwazasz ze trader bankowy stawia stop loss staly?
Kazde przesuniecie twojego stop loss=chciwosc,nadzieja,strata
Natomiast w hedgingu kazda otwarta przeciwna pozycja=plynnosc i wiekszy zysk.
Transakcje te zawierane są w celu zabezpieczenia się przed ryzykiem, jak również w celu wypracowania zysku nawet w czasie korekty czy bessy. Fundusze hedgingowe mogą zajmować na rynku instrumentów pochodnych zarówno pozycje długie i czerpać zyski ze wzrostu rynków, jak i pozycje krótkie, przynoszące zyski wtedy, gdy rynki spadają. Mimo że fundusze te często wykorzystują dźwignię finansową, nie musi to łączyć się ze zwiększonym ryzykiem. Fundusze hedge zawsze koncentrują się na wypracowaniu zysku, ponieważ ich wynagrodzenie uzależnione jest w głównej mierze od osiąganych dodatnich wyników. Oczywiście przy ponad 12 tysiącach działających funduszy na całym świecie strategie są bardzo różnorodne, podobnie jak rynki, np. akcje, najróżniejsze obligacje, metale, żywność, gazy cieplarniane. Ale to sa moje opinie i obserwacje i KAZDY ma prawo sie z tym nie zgodzic dlatego zapraszam do konwersacji![]()
Dodano po 22 minutach:
raposo pisze:Panie ANDREW523,
Jesteśmy otwarci na krytykę i dyskusję ale konstruktywną...
Nigdzie nie jest napisane, że ktoś będzie bogaty. Każdy kto wchodzi na Forex robi to z zamiarem pomnażania swoich pieniędzy ale nikt nie składa (no chyba, że XTB) obietnic, że się uda. Nie wiem gdzie się tego doszukałeś.ANDREW523 pisze:Acha ,otworz konto wsadz $1000 i uzyj dzwigni i bedziesz bogat tak????
W gwoli sprostowania, nie jesteśmy brokerem.
Zaprzeczyłeś trochę sam sobie. Dźwignia 1:100 jest ryzykowna? Hm, a to nie nieumiejętne wykorzystywanie dźwigni jest ryzykowne?ANDREW523 pisze:.Dzwignia 1:100 juz jest niebezpieczna,problem w tym ze wiekszos nowych nie wie jak urzywac prawidlowo dzwigni radze tez poczytac troszke w tym temacie to bardzo wazne zagadnienieCzy w końcu co? Oba?
Bo moim zdaniem niezależnie od tego czy mamy lewar 1:500 czy też 1:10 jeśli nie znamy zasad jego działania i nie umiemy się nim posługiwać to każdy będzie ryzykowny. Natomiast większa dźwignia daje większe możliwości, które można wykorzystać na wiele, bardzo wiele sposobów i to rozsądnie (choćby w arbitrażu, piramidowaniu malejącym itd.). Z resztą nie pierwszy raz o tym piszę na forum. Jeśli ktoś nie wie jak działa i jak ją wykorzystać to najlepiej w ogóle nie brać się za inwestowanie realnych pieniędzy.
Ale to moje zdanie, każdy może mieć swoje.
Dodatkowo broker nie narzuca danej wielkości dźwigni - można wybrać jedną z 16 wielkości począwszy od 1:1.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Masz rcje i nawet nie polecilbym nikomu XTB.Natomiast wcale nie sugerowalem ze jestes brokerem,chodzilo mi bardziej o reklame z wyjasnieniem dla nowych graczy.Brak wiedzy jest ryzykowny i nieumiejetne wykorzystanie dzwigni.Skoro potrafisz tak dobrze operowac dzwignia 1:500 to sadze ze WSZYSCY by chcieli zobaczyc (A ZWLASZCZA MLODZI GRACZE BO TO DLA NICH JEST TEN DZIAL) JAK wyglada trading przy 1:500 i 1:50?co ty na to?Z tego co napisales moge wnioskowac ze jestes bardzo dobry i znasz zasady oraz zastosowanie dzwigni finansowej i wiesz jakie niesie zyski i straty.A ja jednak sadze ze jak nowy gracz otwiera konto u brokera to broker lubi wykorzystac sytuacje i proponuje mu troszke wieksza dzwignie niz powinien miec zeby zobaczyl jak to jest,oczywiscie nie kazdy przypadek musi byc taki sam,ale jak ja zaczynalem to pomimo informacji dla brokera ze mam slabe doswiadczenia z przeszlosci on zaproponowal mi 1:200...(1:1??chyba zartujesz,powaznie?nigdy nie slyszalem o takich brokerach,to chyba oczyms swiadczy nie sadzisz?)