Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

mandrejk pisze: nigdy nie wyszedłem na tym na plus.
Więc wniosek nasuwa się sam jak grać i ile :)

banaszko

Nieprzeczytany post autor: banaszko »

Mr.T pisze:nigdy nie wyszedłem na tym na plus.

Więc wniosek nasuwa się sam jak grać i ile Smile
niekoniecznie,jesli widzisz ze bedzie setup na 90 % a masz juz zrobiony limit dziennych wejsc to nie grasz? ja zawsze zagram, zawieram duzo tranzakcji w tym tygodniu 63 % profit trades, duza czesc z tranzakcji stratnych sa to straty na malym SL i skupiam sie własnie na tym zeby te nie trafne wejscia wyeliminowac, gdyby dojsc np do 80 % przy 30 tranzakcjach chocby na 10 pips to zyc nie umierac, ale jak kazdy wie ładnie to wszystko tylko wyglada w teori :)

swoja droga mowicie ze 4-5 tranzakcji... ale czy to jeszcze jest scalping?

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

jeśli limit dzienny jest wyrobiony to trzeba go chronić-tak myślę.(ilość transakcji) to tak jak z alkoholem jak przesadzisz-żle się kończy zawsze :lol:

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

cytat wypowiedzi Darka Świerka:

"Overtrading ma dwa oblicza:

1. nieuzasadnienie duża ilość wejść.
2. wiele godzin przed ekranem.

Jak pokazują badania większość problemów w tradingu bierze się z tych dwóch powodów. Trzecim jest zbyt duża wielkość zlecenia w stosunku do posiadanego kapitału.
Jednak opisane problemy są bardzo często skutkiem a nie przyczyną (jak się powszechnie sądzi) większości problemów w tradingu.
Aby to zrozumieć musimy przyjrzeć się jak funkcjonuje nasz mózg oraz kiedy podejmujemy dobre decyzje:

Z pewnością:
Wiele godzin przed ekranem wyczerpuje nas intelektualnie (dramatycznie spada zdolnośc do analizy rynku i trzeźwość sądów) oraz emocjonalnie (gdy nic się nie dzieje pojawia się presja aby „zrobić cokolwiek” nawet jeśli jest to bez sensu).
Duża liczba wejść, szczególnie u początkujących to silny stres – co z kolei również upośledza koncentrację, możliwość analizy i trzeźwość decyzji.
Jednak uwaga – oba problemy są najczęściej SKUTKIEM wcześniejszych przeżyć emocjonalnych dwóch rodzajów:
- traumy strat,
- euforii po wygranej.
Dobre decyzje podejmujemy kiedy jesteśmy wypoczęci i wyspani oraz poziom naszych emocji jest niski lub umiarkowany.

Rekomendacje:
Najlepszą receptą na najszybszą z możliwych naukę tradingu jest stały systematyczny rozwój wolny od silnych przeżyć typu traumatycznego [straty] oraz euforii [zyski].
Taki rozwój jest możliwy gdy zaczynasz trading od mikrostawek – gdy masz do czynienia z realnymi sytuacjami rynkowymi ale ani straty ani zyski nie wywołują w Tobie zbyt wielkich emocji.
Lubimy wygrywać ale abyś uczył się możliwie jak najszybciej i jak najszybciej osiągnął stałe zyski najlepsze jest … powstrzymanie się od zbyt wysokich stawek i … zbyt dużych wygranych.
Wygrane ją jeszcze bardziej niebezpieczne od strat – bardziej zaślepiają [czyli upośledzają trzeźwość myślenia]."

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

banaszko pisze:
Mr.T pisze:nigdy nie wyszedłem na tym na plus.

Więc wniosek nasuwa się sam jak grać i ile Smile
niekoniecznie,jesli widzisz ze bedzie setup na 90 % a masz juz zrobiony limit dziennych wejsc to nie grasz?
Właśnie kiedy zrobię 4-5 pozycji i jestem na minusie to każda następna pozycja jest 90%-towa :)
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

swoja droga mowicie ze 4-5 tranzakcji... ale czy to jeszcze jest scalping?
Sposób prowadzenia transakcji decyduje o tym czy jest to skalp a nie ich liczba

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

probowalem przytrzymac do 2tp na nocnym high ale sie nie udalo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Vanguard,
też chciałem przytrzymać do drugiego TP :)

musiałem zostawić trade sam sobie, no i pozamiatali mi fajny setup :)
ale luz będą inne.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Dziś trzy wejścia i żadnego minusowego, to o czym pisałem wczoraj, jak trzymam się planu to jest czasami skromnie (jak dziś ) ale na plus...
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

mandrejk, co Cie skłoniło do ucieczki w ostatnim zagraniu ?

ODPOWIEDZ