Szybkość testowania EA, a sprzęt

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cobong »

Po analizie opinii, obserwacji, kombinacji i informacji jakie dodatkowo udało mi sie znaleźć, stwierdzam.

1. Procesor - MT wykorzytuje jeden rdzeń dlatego moc rozkłada sie tak, że widać np. jest obciążenie procesora 50%, jeżeli chce wykorzystać jego moc na full najlepiej odpalić 2-3 Tradery i ok. Można jeszcze ustawić koniagulacje rdzeni poszczgólnych traderów dla większej wydajności. Prędkość procesora bezwzględnie ma znaczenie dla szybkości obliczeń.

2. Szybkość dysku - nie w każdym przypadku, ale napewno przy testach EA na długich okresach czasowych oraz z dużym zagęszczeniem ticków ma znaczenie. Dysk SSD więc przy całości obliczeń może przynieść wymierną korzyść.

3. Ram - musi być go odpowiednio dużo aby procesor sie nie przydusił więc warto go mieć dużo :) o przbytku głowa nie boli.

4. System operacyjny - raczej nie ma przy tego typu testach jakiegoś większego znaczenia. Choć zastanawiam sie czy na 64-bitowym systemie (testuje na 32-bitowym) nie działałoby szybciej. Teoretycznie tak.

Proszę o komentarz, szczgólnie do pkt 4 bo on był w zasadzie najmniej poruszany

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Cobong pisze:Można jeszcze ustawić koniagulacje rdzeni poszczgólnych traderów dla większej wydajności
:shock: A cóż to ?
Cobong pisze:Choć zastanawiam sie czy na 64-bitowym systemie (testuje na 32-bitowym) nie działałoby szybciej. Teoretycznie tak
Teoretycznie to akurat całkiem na odwrót. Aplikacje 32 bitowe są szybsze. A Mt4 jest 32bitowy więc 64 bitowy system wiele nie da.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

...

Dodano po 58 sekundach:
green7 pisze:
Cobong pisze:Można jeszcze ustawić koniagulacje rdzeni poszczgólnych traderów dla większej wydajności
:shock: A cóż to ?
Koligacje.

Myślę ze nowoczesne systemy raczej na tyle dobrze sobie z tym radzą że nie ma potrzeby wymuszania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

green7
Maniak
Maniak

skco pisze:Myślę ze nowoczesne systemy raczej na tyle dobrze sobie z tym radzą że nie ma potrzeby wymuszania.
No dokładnie - system sam sobie poradzi ...
Poza tym jak wiadomo tester mt4 jest jednowątkowy. Więc mając nawet wiele rdzeni/procesorów mamy problem jak podzielić zadania do testowania na wiele terminali ?
Co najwyżej można testować różne okresy/symbole i jakoś wyniki następnie obrabiać.
Natomiast np. przy optymalizacji to już nie bardzo jest jak wykorzystać wiele rdzeni/procków ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

green7 pisze:Więc mając nawet wiele rdzeni/procesorów mamy problem jak podzielić zadania do testowania na wiele terminali ?
Co najwyżej można testować różne okresy/symbole i jakoś wyniki następnie obrabiać.
Natomiast np. przy optymalizacji to już nie bardzo jest jak wykorzystać wiele rdzeni/procków
Możliwość podzielenia testów również zależy od charakteru EA ale w większości przypadków nie jest to żaden problem. Nie wiem co masz na myśli z tą optymalizacją, nie wyobrażam sobie robienia jej na jednym terminalu, dopiero przy niej widać jak bardzo przydają się dodatkowe rdzenie.
Obrazek
Unfortunately, more to come

green7
Maniak
Maniak

matka pisze:Możliwość podzielenia testów również zależy od charakteru EA ale w większości przypadków nie jest to żaden problem. Nie wiem co masz na myśli z tą optymalizacją, nie wyobrażam sobie robienia jej na jednym terminalu, dopiero przy niej widać jak bardzo przydają się dodatkowe rdzenie.
Mam na myśli to, że terminal optymalizuje przy pomocy algorytmów genetycznych. A skoro robi to w jednym wątku to nie bardzo jest jak to sensownie przyśpieszyć.
Oczywiście:
- możesz optymalizować róże zakresy na różnych terminalach. Ale to dużo zabawy i poza tym tracisz korzyści wynikłe z użycia AG.
Dlaczego? Bo populacja parametrów zostaje ograniczona (przez podzielenie zakresów parametrów na wiele terminali). Nie powstają osobniki jakie powstałyby gdybyś użył całej puli parametrów.
I odwrotnie: przeżywają (i są niepotrzebnie obliczane) te które nie miały by szans w większej populacji.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:- możesz optymalizować róże zakresy na różnych terminalach. Ale to dużo zabawy i poza tym tracisz korzyści wynikłe z użycia AG.
Jakie korzyści wynikają z użycia AG, oprócz czasowych? Z tego co się orientuje to odbywa się to przez losowanie i grupowanie więc wyniki nie są porównywalnie wiarygodne?

p.s. to nie jest zabawa tylko praca ;) w dodatku można ją zautomatyzować ;)

p.p.s. optymalizacja AG jest tak bardzo szybsza, że tak naprawdę nie trzeba tu wielu terminali
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

matka pisze: Jakie korzyści wynikają z użycia AG, oprócz czasowych? Z tego co się orientuje to odbywa się to przez losowanie i grupowanie więc wyniki nie są porównywalnie wiarygodne?
Jakie korzyści z AG ? A no takie, że w ogóle znajdujesz rozwiązanie :)
AG mają sens jak masz dużą przestrzeń przeszukiwanych rozwiązań: czyli np. wiele parametrów z dużymi zakresami. Jak masz mało to AG nie ma sensu bo w skończonym czasie sprawdzisz wszystkie możliwości.

A wyniki są wiarygodne. Z tym, że nie wiem czy się orientujesz: ale AG niekoniecznie musi trafić na najlepsze rozwiązanie :)
matka pisze: p.p.s. optymalizacja AG jest tak bardzo szybsza, że tak naprawdę nie trzeba tu wielu terminali
Jak działa Ci szybko, to znaczy, że zadanie dla AG było za proste. Wrzuć do testów parę lat tickowych z duka, strategię na kilka parametrów i zobaczymy czy będzie szybko :)
Zapewne nie: a tego już w terminalu nie przyśpieszysz. Ani nie podzielisz sensownie na wiele terminali.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:A wyniki są wiarygodne. Z tym, że nie wiem czy się orientujesz: ale AG niekoniecznie musi trafić na najlepsze rozwiązanie
To właśnie miałem na myśli pisząc że wyniki optymalizacji AG są niewiarygodne. Może lepszym określeniem było by niepełne. Ale w takim razie samo nasuwa się wykorzystanie kilku rdzeni i puszczanie kilku optymalizacji AG z takimi samymi ustawieniami dla porównania. Oczywiście pod warunkiem, że generator pseudolosowy nie będzie losował tego samego.
green7 pisze:Jak działa Ci szybko, to znaczy, że zadanie dla AG było za proste. Wrzuć do testów parę lat tickowych z duka, strategię na kilka parametrów i zobaczymy czy będzie szybko
Szybko to jest względne pojęcie ;) Strategie jak z Twojego przykładu na ogół optymalizuje bez AG i te 2-3 dni liczenia to dla mnie szybko. Z AG trwa to błysk ciupagi. Z tymże w MT4 nie da się niestety konfigurować AG a to duża niedogodność. Kolejne ograniczenie to limit wielkości pliku z danymi, więcej niż 2-3 lata danych Dukasa do optymalizacji nie wrzucisz.
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

matka pisze: Ale w takim razie samo nasuwa się wykorzystanie kilku rdzeni i puszczanie kilku optymalizacji AG z takimi samymi ustawieniami dla porównania. Oczywiście pod warunkiem, że generator pseudolosowy nie będzie losował tego samego.
W sumie nie wiadomo jak zadziała generator. Trzeba by sprawdzić ja jakimś przykładzie. Znając gości z MQ to może być tak, że inicjowany jest w jakiś stały sposób ....
Poza tym, nawet puszczenie kilku optymalizacji AG nie zagwarantuje Ci, że znajdziesz wynik optymalny.

matka pisze:Szybko to jest względne pojęcie Wink
Ano :)
matka pisze:Kolejne ograniczenie to limit wielkości pliku z danymi, więcej niż 2-3 lata danych Dukasa do optymalizacji nie wrzucisz.
Czemu nie ? Bo za długo będzie trwało ? Ale przecież sam mówiłeś, że szybko to pojęcie względne :)
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ