Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
maciekj12
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maciekj12 »

Mam pytanie.
Mam 500 USD wpłacone i chciałbym zacząć grać kupując 0.1 lota pary walutowej EURUSD po cenie 1.36459 .
1) Jaką gotówką obracam wtedy, a jaka jest poprostu nie ruszona na koncie
2) 1 Pips to zmiana tej ostaniej liczby ? np. zmieni sie z 1.36459 na 1.36460 to jest zmiana o 1 pips ?
2) ile zyskam na 1 pipsie ?

Z gory dziekuje

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Temat poruszany setki razy,można poszukać.A najprościej jak zawsze "założ konto na demo i sprawdź" minuta roboty i masz wszystko na tacy.Chyba nie jest to takie trudne?:)

Swoją drogą,jeżeli nie wiesz ile daje 1 pips przy takim locie,kiedy jest zmiana o 1 pips,to może lepiej mikroloty?

Bukowski
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bukowski »

maciekj12 pisze:Mam pytanie.
Mam 500 USD wpłacone i chciałbym zacząć grać kupując 0.1 lota pary walutowej EURUSD po cenie 1.36459 .
1) Jaką gotówką obracam wtedy, a jaka jest poprostu nie ruszona na koncie
2) 1 Pips to zmiana tej ostaniej liczby ? np. zmieni sie z 1.36459 na 1.36460 to jest zmiana o 1 pips ?
2) ile zyskam na 1 pipsie ?

Z gory dziekuje
ad.1 wartość obrotu dla 0,1 lota to 10.000 euro. jaka ilość zostaje zablokowana na Twoim koncie zależy od dzwigni. Przykładowo dla dzwigni 1:100 i wielkości pozycji 0,1 lota po kursie 1,36459 wyniesie: 13.645,9/100 = 136,46 (usd)
Dla dzwignii 1:500 zablokowane zostanie 5 razy mniej kasy.

ad.2 Kiedyś, jeszcze nie za moich czasów, kwotowania były do czterech miejsc po przecinku, a pips był zmianą ostatniej cyfry. Obecnie można prawie wszędzie spotkać notowania do piątego miejsca po przecinku, ale jest to już traktowane jako 0,1 pipsa. Taki archaizm forexowy. :wink:

ad.2 Przy pozycji 0,1 lota na Eurusd zyskasz 1 dolara.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

alisachali pisze:Problem leży w tym, że wątki z forum zostały usunięte
Faktycznie, poznikały te tematy, gdzie było sporo wartych uwagi informacji... W takim wypadku nie mam dla Ciebie innej rady niż czytać anglojęzyczne fora, bo sam mam tylko ogólnikową wiedzę na ten temat ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Raposo można wiedzieć jakim systemem grasz ? średnie, PA czy może coś innego?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

brother pisze:Raposo można wiedzieć jakim systemem grasz ? średnie, PA czy może coś innego?
Nie gram niczym publicznie dostępnym choć wykorzystuję głównie elementy PA. O szczegółach nie ma co pisać ale może w niedalekiej przyszłości będzie mi dane zdradzić więcej... :)
Tak czy inaczej, trading to dyscyplina w której myślę, że nie za bardzo jest sens sugerować się innymi. Po prostu trzeba patrzeć pod swoje nogi ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

zadałem pytanie bo widzę, że twój nick "żyje" dłuższy czas widać metoda się sprawdza:) ja również zmierzam w kierunku PA i widzę, że bardzo często można trafić w punkt, gorzej z samym wejściem. Nie doszedłem jeszcze do momentu pełnej akceptacji ryzyka przegranej i mimo, że wiem często gdzie dojdzie cena i gdzie może ewentualnie zawrócić to nie wchodzę, a potem standardowo na przypał i zaliczam stratę. Dziś na EUR/USD trzy razy odbijało od 138000-160 i nie wszedłem, najśmieszniejsze, że rano ustawiłem Sell limit na 138300 i nie zrobiłem longa mimo,że zakładałem dojście do tego poziomu. Po ok 3 miechach grania dochodzę do wniosku, że psychika to najistotniejsza część gry.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Chyba każdy tak ma.Choć jeżeli nie wchodzisz,to całkiem dobrze,bo nie kusi Cię,i tego się trzymaj.Jak zauważysz że coraz więcej ruchów przewidujesz,to zaryzykuj kilka razy.
Wszystko wymaga czasu.Ja dziś od niepamiętnych czasów złapałem trejd +20 pips,i mimo że liczyłem na przynajmniej 35 to zamknąłem przy 24,bo już mnie od środka rozwalało.Ale wiem,że jak złapie kilka takich w ciągu najbliższych dni,i 1 transakcja nie będzie decydować o tym czy jestem w plecy czy nie,to pewnie zaryzkuje i poczekam -nie będę ciął zysków.

Ogólnie jest tak jak można przeczytać,już po miesiącu-dwóch możesz wychodzić na plus,ale w 99% psychika na to nie pozwala.Ja już powoli odrabiałem straty ostatnio,i byłem tak zdesperowany,nie wychodziło mi nic,że na mikro straciłem 50% tego co jeszcze miałem.Katastrofa.Ale liczę,że w końcu te błędy zostaną gdzieś w głowie,i jak będe tracił 5 %,przypomnę sobie kilka sytuacji i powiem "acha,2 razy doprowadziło to do straty 50% depo,lepiej odpuścić,jutro też jest dzień".

Szkoda tylko,że większość rad,które się słyszy,mimo że są gdzieś w głowie,to bardzo ciężko się do nich zastosować.Pozostaje mieć nadzieje,że mimo wszystko przyśpiesza to proces zrozumienia tego wszystkiego.

PS.
a co do Twojej wypowiedzi,skoro jesteś w PA to jak dla mnie pozostań przy tym.Ja może przez miesiąc błądziłem,chwytałem się różnych systemów,ale nie rozumiałem dlaczego cena się rusza w ten sposób,a po 5 miesiącach,może nie ciągłej nauki,ale praktykowania,widzę że dzięki PA można zrozumieć chyba każde zachowanie ceny.Nie zawsze będziesz wiedział,na którym oporze się cena zatrzyma,ale wiesz że się zatrzymała na oporze,a Tym czasem wielu się zastanawia"dlaczego taki skok,czemu tam poleciało"-szok,zniesmaczenie,obwinianie wszystkich o wycinanie SLi,wskaźnik nie dał sygnału - a PA wytłumaczy (prawie?) wszystko.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

u mnie największym problemem jest brak konsekwencji, nie wiem dlaczego, ale czasami wydaje mi się niemożliwe, że cena będzie respektować poziomy rysowane linią trendu albo będzie reagować na wsparcia czy opory, a potem okazuje się, że jednak miało się rację. Ogólnie mam już stratę i każdy błąd jest coraz trudniejszy do zaakceptowania, mimo że trafia się coraz częściej za każdym razem jest strach żeby podjąć ryzyko. Ja w desperacji potrafiłem przegrać 60% w parę godzin, dopiero potem przychodzi trzeźwe myślenie i widzi się wszystkie błędy i bezsensowne wejścia. Ale mimo to widzę w grze na forex sens i myślę, że kiedyś będzie można na tym regularnie zarabiać bo jednak technika bardzo często działa.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Może grasz mimo wszystko zbyt dużym kapitałem,są jeszcze unity.Ewentualnie mniejszy SL. A co do tego strachu przed większą stratą,też tak mam i pewnie nie tylko ja.Droga tradera nie jest p oprostu taka prosta jak się początkowo wydaje,ale jak sobie na trzeźwo pomyślisz,to z 80% zależy właśnie od psychiki i na tym się skup.Ja powoli zaczynam czytać "giełda wolność pieniądze",i nie dziwię się że każdy poleca tą pozycję.
Trzeba się pogodzić,że wymaga to czasu,zrozumienie pewnych rzeczy,oswojenie się z tym,i powinno być ok :) byle by widzieć że idzie się do przodu,a nie stoi w miejscu.

ODPOWIEDZ