Basketmat - bardzo subiektywnie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Dobrze jest i warto się "bawić" MAŁYMI sumami na rl-u właśnie po to aby poobserwować siebie, swoje zachowania, reakcje itd. Jak myślisz prawnik czemu brokerzy zachwalają i udostępniają tak chętnie demo bo to jest single-player z włączonem good-mode ( poza tym niewiele ich to kosztuje )

Basketmat właśnie o to chodzi że to nie był ten poziom

U mnie wyglądało to tak

Nad wejściem "zastanawiałbym się" do zaznaczonego pinbara jeśli po nim nie otworzyłbym pozycji to darowałbym sobie. Jeśli liczyłbym na odwrócenie tego trendu to musiałbym być przekonany że to już się stało a wtedy często cena próbuje się z poziomem który właśnie straciła i to jest dobry moment na wejście

EDIT: Co druga osoba pisze tu że "trading to w 80% psychika a pozostałe 20% to też psychika" lub coś w ten deseń. Jak więc poznać wszystko to co wpływa na naszą grę a pochodzi z psychiki jak nie odzwierciedlając najdokładniej warunków realnego handlu? Tylko małe konto i jedziem, nawet twierdzę że jak MC się zdarzy to jest to bezcenne i polecam każdemu takie doświadczenie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

@Cyb wystarczy być ostrożnym :wink:

Odnośnie tego wejścia na Edeku, to być może nie było odwrócenie trendu, ale 60 pipsów do portfela by wpadło, gdybym lepiej określił poziom, więc czemu nie?

Na screenie nowy poziom i zlecenie oczekujące. moim zdaniem można założyć w tym punkcie 2 rzeczy: poważną korektę, lub jeszcze bardziej poważne kontynuowanie trendu długoterminowego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Przeglądam sobie moje wykresy w zakładkach i co miłego mnie spotkało na AUD/CAD - dobrze oznaczyłem poziom, ale niestety nie ustawiłem zlecenia. W każdym razie miło widzieć, że coś wychodzi. :roll:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nowe zlecenie oczekujące, liczę na odbicie od poziomu 1.37. Misie nie zaszalały na tej korekcie, więc spodziewam się, że trochę odpoczną i na 1.37, kiedy na rynek wejdzie USA dadzą radę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj niestety 3x SL, 2X na EUR/USD i raz na NZD/USD. W przypadku pierwszego wejścia na EUR/USD (małe niebieskie kółko), wydaje mi się, że było one zbyt ryzykowne, a to dlatego, że opierało się tylko i wyłącznie na hipotezie, że będzie odbicie w dół, w zasadzie niczym nie potwierdzonej.Drugie wejście(czerwone kółeczko), nie wiem czemu było złe, w zasadzie dobrze przewidziałem w tym miejscu spadek, ale rynek zbytnio poszybował w górę - na NZD/USD - taki sam przypadek. Dodam, że wszystkie wejścia były ustawione wcześniej, więc nie miałem możliwości manipulowania nimi. :wink:
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to byłbym niezwykle wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

IMHO
małe niebieskie kółko: kiedy w okolicach oporu/wsparcia widzę taką długą świeczkę czekam na potwierdzenie odbicia nie gram przeciwko niej tylko dlatego że liczę na odbicie. Z reguły opory/wsparcia pokonywane są takimi szybkimi ruchami bo stoi za nim duża siła. Przełącz na h4, zobaczysz że ostatni szczyt pokonany jest właśnie tą dużą świeczką.
Duże czerwone kółko: skoro poprzedni szczyt został przebity ładną długą świecą to nie będzie już LH, więc nie gram już na spadki tym bardziej po takim wzroście dlatego szukam raczej longów, choć s-ka na korekcie w tym miejscu też byłaby ok, to chyba jedna z tych sytuacji kiedy wszystko ładnie wygląda ale nie wychodzi
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

basketmat pisze:Jestem świadomy tego co robię, a główny, nie oznacza jedyny :wink: Jak już pisałem jednemu koledze na priv, moim zdaniem przez miesiąc konsekwentnej pracy i wyciągania wniosków na realu, nauczę się więcej niż na demo przez pół roku. Bo co z tego, że na demo zrobiłem w tydzień xxx pipsów, jak na realnym koncie mam same straty? - Real a demo to kolosalna różnica. Kiedy chcesz się nauczyć jeździć na łyżwach, to nie zaczynasz od imitowania ruchów "na sucho" i oglądania filmów przez miesiąc czasu, tylko wchodzisz na lodowisko i mimo że zaliczysz parę upadków, to w końcu się nauczysz jeździć. Mam nadzieję, że do następnego piątku będzie widać konsekwencje mojej strategii.

Zgadza się real a demo to kolosalna różnica. Jednak nie porównywałbym tego do nauki jazdy na łyżwach. Tam raczej nie zginiesz a tutaj konto w realu możesz wyzerować w bardzo krótkim czasie. I uwierz na słowo, że wielu z nas zrobiło to nawet kilkakrotnie zanim znaleźli jakiegos tam graala, który pozwala zarabiać.

Wiem, że na reklamach u wielu brokerów sa hasła że zarobisz 1000% w krótkim czasie. To rozpala wyobraźnię. Ale forex to ciężki rynek i odpłaca sie tym cierpliwym i chyba upartym. A warto.

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

@RoLudum Wszystkie zlecenia były oczekujące,a że byłem na uczelni, to nie miałem jak śledzić tego na bieżąco. :wink:
@prawnik "Nie ważne jak nisko upadniesz, ale jak wysoko się odbijesz" - mam świadomość, że mogę nie raz upaść, ale mnie to nie zniechęca.

@EDIT dodaję zlecenia oczekujące na dzisiaj: Bardziej wierzę w poziom na niebieskim kółeczku, tylko nie jetem pewien, czy ustawiać TP. Poziom w czerwonym jest słaby, ale psychologiczny 1.4 ładnie wygląda :wink:
Mam nadzieję, że zanim wrócę, to nie zostaną uruchomione, chyba wezmę laptopa na uczelnię :shock:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

basketmat pisze:Cyb wystarczy być ostrożnym
Na 99% przegrasz ten depozyt więc bardziej zadbaj oto aby strata całego kapitału nie była dla Ciebie zbyt bolesna a już napewno nie graj za pieniądze przeznaczone na jakąś inwestycję.Wtedy będziesz ostrożny :)
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

1% to dużo :idea:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ