Czy systemy stają się nieaktualne?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Czy systemy stają się nieaktualne?

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

To mój pierwszy post tutaj więc chciałbym wszystkich z tego miejsca serdecznie pozdrowić :D

Jak łatwo się domyśleć z działu w którym zamieszczam ten temat, jestem początkującym graczem na forexie. Czytam b. dużo na temat fx tutaj, na forum, na forex factory, babypips etc. Do tego staram się poświęcać czas książkom i innym bardziej "kompletnym" opracowaniom zadanego tematu.
Aktualnie uczę się na demo, staram się grać z wykorzystaniem tego co zdaje mi się żelazną podstawą tzn. linii trendu, poziomów s/r, poziomów fibo, podstawowych oscylatorów (MACD, RSI), rozpoznawać elementarne formacje świeczek i ćwiczyć zarządzanie wielkością pozycji i MM.
Drążąc temat analizy technicznej czuję się (to chyba naturalne) przytłoczony wielością koncepcji i sposobów podejścia do analizy wykresów. Od setek wskaźników przez fale Elliotta, formacje harmoniczne etc. Wiem, że najlepiej byłoby sprawdzić wszystko samemu i po kolei (i pewnie wielu z Was tak robiło) niemniej jednak, chcę od czegoś w miarę spójnego zacząć, w sposób możliwie uporządkowany, a nie wrzucając na wykres chaotycznie/bezrefleksyjnie garść wskaźników. W takiej sytuacji wydaje mi się słuszne zająć się praktyką zaczynając od jakiegoś systemu, tak aby nauczyć się pracy z wykresem, dyscypliny i przede wszystkim spróbować zrozumieć myślenie doświadczonego/doświadczonych traderów, którzy z reguły są autorami takich systemów - zbiorów koncepcji i idei, które nie są sztywnymi regułami bo przecież w toku dyskusji widzę, że często ulegają modyfikacjom i indywidualizacji (więc tez nie o to chodzi, że jestem leniwy i ktoś ma myśleć od początku do końca za mnie:P)
Zauważyłem, że niektóre systemy (np. Vegas) właściwie w całości opracowane zostały kilka lat temu a potem dyskusja o nich jakby ucichła. Z kolei np. fale elliotta jako narzędzie przewidywania ruchów ceny pochodzą sprzed II wojny światowej... i są cały czas "na językach". Czy jest tak dlatego, że niektóre systemy przestają być intratne z powodu zmiany charakterystyki rynków, czy tez po prostu po krótkim czasie dyskusje milkną, ponieważ ich poziom dopracowania jest bliski optymalnemu i nie ma już nic do dodania?
Chciałbym to wiedzieć zanim poświęcę swój czas na naukę jakiegokolwiek z systemów.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc,

pzdr!

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Ja osobiście uważam, że najlepsze są narzędzia sprzed II wojny światowej, choć pewnie zaraz zostanę posądzony o brak nowoczesności. Takie rzeczy jak linie trendu, wsparcia/opory, średnie, nawet MACD (przynajmniej istota działania) zostały odkryte kilkadziesiąt, a może nawet sto lat temu i w mniej lub bardziej zmienionej formie, dopasowanej do obecnych realiów, przetrwały do dzisiaj. Moim zdaniem, te stare, dobre, wypróbowane, choć może trochę zakurzone metody są na pewno warte uwagi, choćby dlatego, że przetrwały próbę czasu.

W świecie komputerów stworzenie systemu to może być kwestia minut i powstają ich pewnie tysiące. Tylko że jakoś nie słychać o tych cudownych systemach nowoczesnych, gdzie nie spojrzeć większość rzeczy opiera się na starych rozwiązaniach sprzed II wojny światowej.

Moim zdaniem, z teoriami giełdowymi jest podobnie jak z motoryzacją. Najważniejsze rzeczy zostały już dawno wymyślone. Samochody są coraz lepsze, szybsze, bezpieczniejsze, pełne elektroniki, ale w każdym bije serce opracowane ponad 100 lat temu przez Benza, Diesla, ewentualnie Wankla.

Oczywiście, zmieniła się cała otoczka, Rudolfowi Dieslowi nawet się pewnie nie śnił Common Rail, ale sama zasada działania, istota silnika spalinowego jest stała i niezmienna od ponad wieku.:)

Może i można wymyśleć coś nowego, ale jakoś nikomu się to nie udaje.

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Dzięki za odp! W sumie jak sądzę zachowanie ceny jest w dużej mierze determinowane na codzień przez dealerów bankowych... więc nasuwa się pytanie: czego oni używają?

Jeśli chodzi o to co jest tym "sercem" opracowanym dawno temu, to chyba postrzegamy je podobnie (i napisałem, ze właśnie w oparciu o to staram się grać na demo). Wiem jednak, że jest tego wszystkiego jeszcze dużo dużo dużo więcej i dlatego staję przed wyborem, o którym piszę. Zauważyłem, że tak czy siak większość systemów bazuje na tych, nazwijmy je, "kanonicznych" wskaźnikach (lub co najmniej się nimi posiłkuje), jest to jednak zawsze jakiś celowy i przemyślany sposób synergicznej kompilacji tych podstawowych narzędzi. Dziwi mnie tylko taka zmienność entuzjazmu - nawiązując do przykładu z mojego pierszego posta: gdy wpisuję Vegas Tunnel w google to mam mnóstwo wyników... jednak z 2006 roku. Wygląda to tak, jakby system robił furorę przez krótki czas (ale jednak robił...). Wierzę, że te nowsze rzeczy mogą być b. dobre - bo wierzę w ewolucję :wink:

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

PipBoy pisze:Wygląda to tak, jakby system robił furorę przez krótki czas (ale jednak robił...).
To się często zdarza, ale dlaczego tak się dzieje warto pytać ich twórców, zakładając, że potrafią odpowiedzieć na takie pytanie.

Wybór systemu jest zawsze decyzją trudną, ale to już musisz sam sobie odpowiedzieć co do ciebie przemawia, co według ciebie ma sens, co dobrze rozumiesz, czym ci się lekko gra itp.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

No tak... czyli jednak metoda prób i błędów :roll: w sumie niczego innego nie mogłem się spodziewać :wink:
Jak już tak o systemach piszemy. Czy uważasz, że na początek nauka z GMMA jako trend-follower na mniejszych TF plus uczenie się rozpoznawania formacji harmonicznych na większych TF (powiedzmy: H4 i wyżej) - wszystko oczywiście podpierane owymi kanonicznymi narzędziami (trendline, s/r, fibo etc.) jest rozwojowym planem kształcenia dla startującego tradera?

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

PipBoy pisze:Czy uważasz, że na początek nauka z GMMA jako trend-follower na mniejszych TF plus uczenie się rozpoznawania formacji harmonicznych na większych TF
Rozumiem, że pytanie do mnie?

Nie wiem, bo nie znam tego systemu.

Pograj trochę, poczytaj, a w końcu coś znajdziesz.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Archanioł »

PipBoy pisze:Czy uważasz, że na początek nauka z GMMA jako trend-follower na mniejszych TF plus uczenie się rozpoznawania formacji harmonicznych na większych TF
GMMA jest OK. Najlepiej jak sobie ściągniesz oryginalne filmy szkoleniowe autora tego systemu - Guppy'ego.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Myślę, że dobrze opanowane GMMA pozwoli Ci spokojnie być na tym rynku i co miesiąc zarabiać coraz większe pieniądze. Jest jeden warunek - musisz dobrze znać GMMA, a nie tylko wychodzić z założenia że je znasz.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

Prostota jest kluczem do sukcesu, zamiast szukać systemu sugeruje wrócić do źródeł, czyli kupować tanio i sprzedawać drogo. :lol:
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Dzięki za odp.

GMMA wydaje mi się właśnie trochę mniej przekombinowane niż co poniektóre systemy i ogólnie jest raczej zdroworozsądkowe co do mnie bardzo przemawia. Nie chodzi też o to, żeby system był zyskowny i banalny cobym się mógł opieprzać cały dzień ;) Chodzi o coś, co jest dobre na początku drogi, żeby posiedzieć przy wykresie, móc wraz z systemem obserwować zachowanie rynku itd. W międzyczasie i tak będę chciał rozwijać wiedzę harmonic trading bo jest strasznie frapujący, jednak zanim przeczytam całego "Harmonic tradera" i nauczę się widzieć to, co należy dostrzec, to nawet nie trzeba być pokornym, po prostu wystarczy mierzyć siły na zamiary - trochę czasu mi to zajmie.

@Archanioł: Czy możesz podać linki do tych filmów Guppy'ego/strony na której uzyskuje się do nich dostęp?

ODPOWIEDZ