Basketmat - bardzo subiektywnie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

basketmat pisze:Moje romantyczne wyobrażenie o traderze-artyście zweryfikowało życie- trader musi być jak maszyna.
basketmat pisze:Muszę mieć większe zaufanie do intuicji, już dzisiaj mi podpowiedziała genialny trade, ale świadomy rozum mówił "nie, to nie ma sensu"
Jedno z drugim trochę się kłóci, ale jak widać sporo można się nauczyć w parę godzin handlu
:)

Powodzenia
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Grzegosz doszedłem do wniosku, że przechodzę ze skrajności w skrajność, trzeba znaleźć złoty środek :wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Tym razem wszystko w miarę dobrze uknułem, ale niestety nie doszło do poziomu na którym czekało zlecenie krótkie ( liczyłem na 40 pipsów)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Kolejna złota zasada: nie szukaj wejścia na siłę, bo na 99% stracisz.
Pozdrawiam

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reverb »

Działaj jak maszyna. Nie przejmuj się tym, że mogłeś zarobić pieniądze, bo tak podpowiadała ci intuicja. Trzymaj się zasad.
basketmat pisze:Kolejna złota zasada: nie szukaj wejścia na siłę, bo na 99% stracisz
Masz w 100 % rację. Trzeba cierpliwie czekać na okazję i nie grać tylko dlatego, że ma się na to ochotę.

Powodzenia i trzymam kciuki :D
Zdecydowanie odradzam forex jako sposób na szybkie i łatwe pieniądze.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

To prawda, na początku więc może warto byłoby spisać jakieś proste reguły co do SL. Wtedy sam SL stałby się elementem systemu jeszcze przed otwarciem pozycji. Mi to pomogło, na początku wybierałem jedynie pinbary na wsparciach/oporach, wtedy SL niemal automatycznie ustawiałem nad/pod ogonkiem. Bardzo ale to bardzo taka gra pomogła mi ograniczyć ryzyko, szczególnie na mniejszych TFach ( zdaża się że na m1 SL jest mniejszy niż 5 pips ).

Jest to nawet bardzo intuicyjne bo pinbar to nic innego jak odrzucenie ceny z jakiegoś poziomu jeśli takie odrzucenie ma miejsce na ważnym oporze czy wsparciu to znaczy że nikt nie ma siły i ochoty na przekroczenie tej strefy i pałeczkę przejmuje przeciwna strona więc bardziej prawdopodobna jest zmiana kierunku. Gdyby jednak znaleźli się ochotnicy chętni na przepchnięcie ceny to muszą przejść przez długi cień pinbara a wtedy nie chcę być już w pozycji bo pokazuje to że jednak jest siła na rynku której zależy na tym ruchu.

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Witam,
Na początek chciałem podziękować za zainteresowanie i dobre rady z waszej strony.

Teraz przedstawię 2 wejścia, a zacznę od tego, że wczoraj wieczorem oglądałem jeden z wykładów Sama Seidena, a mianowicie ten: http://www.fxstreet.com/webinars/sessio ... fbebd02d90
Dotyczy on zastosowania średnich kroczących oraz oscylatora stochastycznego i stwierdziłem, że warto ten sposób wypróbować. Dodatkowo pozytywne informacje ze stanów utwierdziły mnie w przekonaniu, że wejścia te są dobre.
Od razu zaznaczę, że popełniłem błąd, ponieważ nie zaznaczyłem poziomów S/L, bo prawdę mówiąc nie wiedziałem gdzie, ale się z tym przespałem i oczywiście zweryfikowałem. Po prostu trzeba dodatkowo wyznaczyć poziomy S/D.
Wejścia w załącznikach. Zapraszam do krytyki. :idea:

@edit Zapomniałem dopisać jakich narzędzi użyłem: EMA z okresem 50 świeczek oraz Stochastic na ustawieniach standardowych. TF 4h.
Jeszcze odnośnie EUR/USD, to utwierdziły mnie w przekonaniu świeczki, które wskazują na niepewność inwestorów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

No i spotkała mnie niemiła wpadka spadki na USD/CAD. Wniosek: patrz na różne interwały czasowe przed transakcją.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Po przemyśleniach i paru dobrych radach, doszedłem do wniosku, że będę się trzymał strategii poziomów S/D i będę ją konsekwentnie stosował. Oto pierwsze kwiatki:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

basketmat pisze:No i spotkała mnie niemiła wpadka spadki na USD/CAD. Wniosek: patrz na różne interwały czasowe przed transakcją.
Moja skromna rada - patrz w kalendarz przed transakcją.
O 13:00 opublikowano dane o bezrobociu w Kanadzie - dwukrotnie lepsze od oczekiwań.

ODPOWIEDZ