Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Witam,
mam takie pytanie:
od jakiegoś czasu gram sobie na MT4 i idzie mi raz na + raz na - wiadomo jak jest. od niedawna zacząłem bawić się w handel automatyczny i widzę ze dużo więcej mam sesji zamkniętych na +
od kilku dni próbuje zaprzyjaźnić się z Google aby udzieliło mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ale znajduje tylko nie działające już linki
a więc pytanie brzmi:
chciałbym spróbować postawić platformę MT4 na wirtualnym serwerze aby grała za mnie przez 5,5dnia jak to zrobić i gdzie?
na początku nie chciałbym ponosić żadnych kosztów aby to przetestować a więc szukam jakiegoś darmowego serwera albo chociaż na 14 dni
no i jakąś instrukcje krok po kroku co zrobić/// może ktoś z was ma z tym doświadczenie i by mi pomógł
dammok@gmail.com
mam takie pytanie:
od jakiegoś czasu gram sobie na MT4 i idzie mi raz na + raz na - wiadomo jak jest. od niedawna zacząłem bawić się w handel automatyczny i widzę ze dużo więcej mam sesji zamkniętych na +
od kilku dni próbuje zaprzyjaźnić się z Google aby udzieliło mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ale znajduje tylko nie działające już linki
a więc pytanie brzmi:
chciałbym spróbować postawić platformę MT4 na wirtualnym serwerze aby grała za mnie przez 5,5dnia jak to zrobić i gdzie?
na początku nie chciałbym ponosić żadnych kosztów aby to przetestować a więc szukam jakiegoś darmowego serwera albo chociaż na 14 dni
no i jakąś instrukcje krok po kroku co zrobić/// może ktoś z was ma z tym doświadczenie i by mi pomógł
dammok@gmail.com
http://www.forex.nawigator.bizwww.forex ... 465376b1b9dammok pisze:chciałbym spróbować postawić platformę MT4 na wirtualnym serwerze aby grała za mnie przez 5,5dnia jak to zrobić i gdzie?
Koszty wcale nie są takie duże więc bez obaw.
Dodano po 30 sekundach:
hmm jakiś dzwiny url wyszedł ale działa...

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Witam,
pytania dotycza platformy MT4 w AM:
jak wstawic dwa wykresy RSI 7 i 14 aby były one w jednym oknie wskaznika?
oraz co zrobic bym we wskazniku MACD mial widoczna linie MACD i linie sygnału,
obecnie mam tak ze widze tylko linie sygnalu oraz histogram.czy jest potrzebny inna wersja wskaznika ktora musze sciagnac osobno?
pozdrawiam
oraz co zrobic bym we wskazniku MACD mial widoczna linie MACD i linie sygnału,
obecnie mam tak ze widze tylko linie sygnalu oraz histogram.czy jest potrzebny inna wersja wskaznika ktora musze sciagnac osobno?
pozdrawiam
najpierw wrzucasz przez dodaj do wykresu powiedzmy RSI 14 a potem metodą chwyć i upuść na okienko otwartego już RSI 14 dodajesz kolejne RSIfirex pisze:Witam,
Sporo jest różnych wersji jak nie chcesz histogramu to znajdziesz innefirex pisze:oraz co zrobic bym we wskazniku MACD mial widoczna linie MACD i linie sygnału,
"If music is dying musicians are killing it" - MP
-
- Uczestnik
Witam,
Czy na MT4 dostepny jest jakis kalkulator ryzyka / pozycji?
Chcialbym w jakis "zautomatyzowany" sposób stosowac 1% risk (dopiero zaczynam).
Tak, żeby max lots/pips wyliczany byl automatycznie dla kazdej pary nie zależnie od tego w jakiej walucie mam depozyt.
Konkretnie chodzi o odpowiednik tego:
http://www.earnforex.com/position-size-calculator
Czy na MT4 dostepny jest jakis kalkulator ryzyka / pozycji?
Chcialbym w jakis "zautomatyzowany" sposób stosowac 1% risk (dopiero zaczynam).
Tak, żeby max lots/pips wyliczany byl automatycznie dla kazdej pary nie zależnie od tego w jakiej walucie mam depozyt.
Konkretnie chodzi o odpowiednik tego:
http://www.earnforex.com/position-size-calculator
-
- Uczestnik
Dobry wieczór!
Założyłem dziś demowe konto na trading212. Kapitał początkowy 10000 euro. Ok, zaczynam zabawę - kupuję za 10000 eur/usd, na początku pokazuje, że mam straty, czekam chwilę - zysk 24 euro, sprzedaję. Mój kapitał to 10024. Robię tak kilka razy, czasami kupując i sprzedając w obrębie dosłownie minuty. Po 2 godzinach mój kapitał to 10300.
I stąd moje pytanie - czy tak samo jest na koncie realnym? To znaczy, czy te 300 euro faktycznie byłoby moje, czy może są w tym wszystkim jakieś dodatkowe opłaty itd., których konto demo nie uwzględnia? Bo, doprawdy, rzecz wydaje się - przy nastawieniu na tak niewielki zysk - dosyć prosta! Gdzie tkwi haczyk, jeżeli gdzieś tkwi?
Pozdrawiam,
Dawid Staniszewski
Założyłem dziś demowe konto na trading212. Kapitał początkowy 10000 euro. Ok, zaczynam zabawę - kupuję za 10000 eur/usd, na początku pokazuje, że mam straty, czekam chwilę - zysk 24 euro, sprzedaję. Mój kapitał to 10024. Robię tak kilka razy, czasami kupując i sprzedając w obrębie dosłownie minuty. Po 2 godzinach mój kapitał to 10300.
I stąd moje pytanie - czy tak samo jest na koncie realnym? To znaczy, czy te 300 euro faktycznie byłoby moje, czy może są w tym wszystkim jakieś dodatkowe opłaty itd., których konto demo nie uwzględnia? Bo, doprawdy, rzecz wydaje się - przy nastawieniu na tak niewielki zysk - dosyć prosta! Gdzie tkwi haczyk, jeżeli gdzieś tkwi?
Pozdrawiam,
Dawid Staniszewski
Haczyk tkwi w tym, że na realnym koncie występują emocje, z którymi każdy początkujący trader musi się "obyć". Jeśli nie masz konkretnej strategi i doświadczenia, nie umiesz zarządzać rachunkiem to szybko popłyniesz. Na rachunku demo każdy zarabia i w tym tkwi haczyk.
Jeśli chodzi o opłaty to zależy od brokera.
U brokerów Market Maker nie ma prowizji za to są wyższe spready i na tym głownie zarabiają. Zarabiają także na tym że mogą być stroną w transakcji, czyli twój zysk to ich strata, dlatego mogą zacząć Ci wycinać brzydkie numery jeśli za dobrze grasz
Poczytaj sobie o brokerach MM więcej na tym forum to będziesz wiedział o co chodzi.
Brokerzy typu ECN za to nie zwiększają spredów, są rynkowe na najpłynniejszych walutach często w okolicy 0,3. Lecz ceną jaką płacisz u takiego brokera jest prowizja np. za otwarcie i zamknięcie pozycji uzależniona od tego jakim grasz lotem.
Jak lapniesz spore straty na realnym rachunku to w zależności od osobowości w końcu się ogarniesz i zaczniesz podążać w kierunku stworzenia własnej strategi.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o opłaty to zależy od brokera.
U brokerów Market Maker nie ma prowizji za to są wyższe spready i na tym głownie zarabiają. Zarabiają także na tym że mogą być stroną w transakcji, czyli twój zysk to ich strata, dlatego mogą zacząć Ci wycinać brzydkie numery jeśli za dobrze grasz

Brokerzy typu ECN za to nie zwiększają spredów, są rynkowe na najpłynniejszych walutach często w okolicy 0,3. Lecz ceną jaką płacisz u takiego brokera jest prowizja np. za otwarcie i zamknięcie pozycji uzależniona od tego jakim grasz lotem.
Jak lapniesz spore straty na realnym rachunku to w zależności od osobowości w końcu się ogarniesz i zaczniesz podążać w kierunku stworzenia własnej strategi.
Pozdrawiam.
(...)always one more try(...)
W standardzie nie ale jest trochę wskaźników tego typu... Poszukaj czegoś typu "risk manager mt4".predator19 pisze:Czy na MT4 dostepny jest jakis kalkulator ryzyka / pozycji?
Nie wiem akurat jak jest na trading212 (z resztą warto poczytać o brokerze np. na forum) ale ogólnie rzecz biorąc techniczne aspekty przeważnie są identyczne na demie jak i na realu.terazalbonigdy pisze:I stąd moje pytanie - czy tak samo jest na koncie realnym? To znaczy, czy te 300 euro faktycznie byłoby moje, czy może są w tym wszystkim jakieś dodatkowe opłaty itd., których konto demo nie uwzględnia?
Dodano po 55 sekundach:
Brokerzy nie ale często rynek (a jednocześnie płynność) powoduje, że rosną jednak sam broker tego nie reguluje...ac3 pisze:Brokerzy typu ECN za to nie zwiększają spredów

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
czy ktoś mógłby mi pomóc ...
potrzebuje takiego skryptu który po kliknięciu wpadnie mi w pozycje oczekujące z odpowiednią wartością:
np: różniącą się o 5p od aktualnej ceny i -20p s/l ; +30 t/p
znalazłem coś takiego:
ale nie umiem przerobić tego do mt4!!! pomocy!!
potrzebuje takiego skryptu który po kliknięciu wpadnie mi w pozycje oczekujące z odpowiednią wartością:
np: różniącą się o 5p od aktualnej ceny i -20p s/l ; +30 t/p
znalazłem coś takiego:
maciekl pisze:To jest normalne zlecenie OrderSend. Z kursu MQL:
Składnia:
int OrderSend(string symbol, int cmd, double volume, double price, int slippage, double stoploss, double takeprofit, string comment=NULL, int magic=0, datetime expiration=0, color arrow_color=CLR_NONE)
Opis parametrów:
symbol - Nazwa symbolu.
cmd - Zlecenie (Tab. 43).
volume - Liczba lotów.
price - Cena otwarcia zlecenia. Na przykład Bid dla kupna i Ask dla sprzedaży realizowanej natychmiast.
slippage - Maksymalna różnica między szacowanymi kosztami transakcji i rzeczywistą sumą wyrażoną w punktach.
stoploss - Poziom stop loss, cena po której zlecenie zostanie zamknięte dla zminimalizowania strat.
takeprofit - Poziom take profit, cena po której zlecenie zostanie zamknięte aby chronić wypracowane zyski.
comment - Komentarz do zlecenia .
magic - Identyfikator zlecenia, który może różnicować pozycje otwarte przez różne strategie.
expiration - Czas wygaśnięcia, zgodnie z czasem serwera (TimeCurrent) , domyślnie 0 (nigdy nie wygasa).
arrow-color - Kolor zamykającej strzałki na wykresie, domyślnie CLR_NONE (nie rysowana na wykresie).
Przykład:
OrderSend(Symbol(), OP_BUY, 1, Ask+10*Point, 2, Bid, Bid + 20 * Point);
Czyli: wysyła zlecenie BUY, wielkość 1 lot, po cenie bieżącej+10p, slippage = 2p, SL = cena bieżąca, TP= cena bieżąca + 20p.
Dla zlecenia SELL podobnie tylko oczywiście trzeba pozamieniać Bid i Ask. Możesz zrobić skrypt z serią takich zleceń, a potem przeciągnąć go na wykres i już.
ale nie umiem przerobić tego do mt4!!! pomocy!!
Witam, chcę zacząć grę na forexie, kwota do zainwetowania w zł między 500-1000zł. Czy gotówka na koncie jest w zł czy w $? Gdzie najlepiej założyć konto? Z taką kasą to raczej mikroloty 0.1 lub 0.01. Na demie na easy forex idzie mi nieźle, gram tam na usd/pln i wykręciłem 100% zysku w miesiąc bez specjalnego wysiłku. Mam roczne doświadczenie z gpw i kontraktów, i widzę że tu zasady podobne.