Systemy PAMM - manager

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

[/unkle/.seed...

"ja wiem, że np fx-trader.pl mają założona spółkę ltd w uk i na tą spółkę maja założone konto PAMM " ciekawy pomysl sprawdze.....

"w ogóle to andy11 powoli zaczynam się zastanawiać czy zwyczajnie nie przejść się jakiejś kancelarii żeby mi to ładnie sprawdzili / wyjaśnili tylko obawiam się, że specyfika tego tematu wymagałaby od nich sporo zachodu więc mogłoby mnie to sporo kosztować " juuz dzialaja w tej materii..

ale dzieki i czekam na dalsze propozycje... :)
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Tak sobie wczoraj wymyśliłem.

Może nie jest to zarządzanie kapitałem powierzonym.

Obracasz swoim kapitałem na specjalnym koncie udostępnionym przez brokera. Broker kopiuje twoje transakcje na kapitale przystępujących inwestorów, którym się twoja gra spodobała za pośrednictwem mechanizmów konta PAMM. Menadżer robi w takim przypadku za EA ale nie zarządza cudzym, tylko swoim. Profit z udostępnienia siebie jako EA zawiera się w systemie rozliczeń konta PAMM. Profit ten w zasadzie jest gratyfikacją od zysku z tytułu praw autorskich. Inwestowanie inwestorów odbywa sie poza menadżerem.

:510: :)

konta PAMM działają chyba jako kopiery?!
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 22:54 przez mike_05, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

andy11 pisze:ja wiem, że np fx-trader.pl mają założona spółkę ltd w uk i na tą spółkę maja założone konto PAMM " ciekawy pomysl sprawdze.....
To jest pierwszy krok we właściwym kierunku....

Pozdrawiam..

PS. następne kroki to lata świetlne....
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

no i tak nie do końca wiem jaka to jest dziedzina prawna
bo nie chodzi tutaj o prawo podatkowe
Prawo handlowe i prawo finansowe
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

zz pisze:
andy11 pisze:ja wiem, że np fx-trader.pl mają założona spółkę ltd w uk i na tą spółkę maja założone konto PAMM " ciekawy pomysl sprawdze.....
To jest pierwszy krok we właściwym kierunku....

Pozdrawiam..

PS. następne kroki to lata świetlne....
etam przesadzasz....

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

unkle/.seed pisze: ja wiem, że np fx-trader.pl mają założona spółkę ltd w uk i na tą spółkę maja założone konto PAMM
patrzylem jakis czas temu na te ich konta, ale cos tam cienko ostatnimi czasy ....

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

mike_05 pisze:Tak sobie wczoraj wymyśliłem.

Może nie jest to zarządzanie kapitałem powierzonym.

Obracasz swoim kapitałem na specjalnym koncie udostępnionym przez brokera. Broker kopiuje twoje transakcje na kapitale przystępujących inwestorów, którym się twoja gra spodobała za pośrednictwem mechanizmów konta PAMM. Menadżer robi w takim przypadku za EA ale nie zarządza cudzym, tylko swoim. Profit z udostępnienia siebie jako EA zawiera się w systemie rozliczeń konta PAMM. Profit ten w zasadzie jest gratyfikacją od zysku z tytułu praw autorskich. Inwestowanie inwestorów odbywa sie poza menadżerem.

:510: :)

Mądrze rozbudowac twoja myśl i byłby z tegoutarg. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych niezadowolonych klientów, którzy kiedys tam w przyszłości chcieliby sie procesować. Ale to juz tylko takie gdybanie. Jakby to funkcjonowało jako podgląd to konta hmm...

ty pokazujesz im konto a oni płaca ci za to kase hmm...

kwestie podatkowe jasna rzecz regulujemy zgodnie z prawem bo w przypadku niezadowolonych klientów bądź zyczliwych przyjaciół ze skarbóka bywa różnie

A tak na prawdę wszystko leży w rekach ustawodawcy. Zlikwidowac tutaj szara strefe poprzez zniesienie wymogu posiadania licencji DI, licencji maklera. Ale to z kolei dotyczy równiez innych "rodzinnych" korporacji prawników, lekarzy, sędziów. Same klany, same kliki

konta PAMM działają chyba jako kopiery?!

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Cześć, znalazłem taki link:

http://www.zawodyregulowane.pl/index.ph ... Itemid=548
nie ma tam mowy o zwolnieniach z innych krajów poza UE

Lista Maklerów Papierów Wartościowych

Wpisu na listę maklerów dokonuje Komisja na wniosek zainteresowanego, złożony w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia egzaminu z wynikiem pozytywnym, daty uznania przez Komisję uprawnień do wykonywania zawodu albo dnia zdania z wynikiem pozytywnym sprawdzianu umiejętności.
Wpis na listę maklerów bez konieczności składania egzaminu mogą uzyskać osoby, których kwalifikacje zostały uznane na zasadach określonych w ustawie z dnia 26 kwietnia 2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych (Dz. U. Nr 87, poz. 954, z 2002 r. Nr 71, poz. 655, z 2003 r. Nr 190, poz. 1864 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959).
Osoba wpisana na listę maklerów jest obowiązana do niezwłocznego pisemnego informowania Komisji o:
podjęciu wykonywania zawodu, ze wskazaniem daty jego podjęcia, podstawowego zakresu czynności i miejsca wykonywania zawodu;
każdorazowej zmianie danych objętych wnioskiem, o którym mowa w ust. 1, oraz danych, o których mowa w pkt 1.
Listy maklerów, skreślenie z listy oraz zawieszenie uprawnień do wykonywania zawodu maklera podlegają ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Komisji Nadzoru Finansowego.
Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określa, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku, o którym mowa w ust. 1, zawierający odniesienie do danych, o których mowa w art. 127 ust. 1, a w przypadku danych dotyczących karalności oraz wyniku egzaminu, sprawdzianu umiejętności lub uznania uprawnień do wykonywania zawodu powinien zawierać wymóg dołączenia odpowiednich dokumentów lub ich kopii. Dane wymagane we wniosku powinny zapewniać Komisji możliwość weryfikacji wypełniania przez wnioskodawcę wymogów wskazanych w art. 127 ust. 1.

źródło : http://www.licencjamaklera.pl/

I ciekawy artykuł o DI: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... tycje.html

Heh :) I końcowy wniosek: Oni nie muszą zarabiać - oni muszą mieć udokumentowaną wiedzę...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

I ciekawy artykuł o DI: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... tycje.html

Heh Smile I końcowy wniosek: Oni nie muszą zarabiać - oni muszą mieć udokumentowaną wiedzę...
Ja właśnie od początku bycia na forum o tym piszę...... :P
Dlatego właśnie pierwsze emerytury są po 23 zł..
Dlatego właśnie mojemu koledze ,kierownikowi poważnej budowy ... fundusze emerytalne za poprzedni miesiąc policzyły 5 groszy.... :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Możliwe relacje inwestor <-> zarządzający.

Pierwsza z nich, to brać pieniądze od inwestora bezpośrednio i zarządzanie nimi za pośrednictwem rachunków na swoje nazwisko, jest to nielegalne - jeśli nie masz odpowiedniej rejestracji zgodnie z obowiązującymi przepisami przez kraj, z któego jest inwestor i jezeli twój kraj tego wymaga.

Druga możliwość jest w handlu bezpośrednio z konto klienta, z wykorzystaniem pełnomocnictwa lub LPOA czyli Limited Power Of Attorney ->"Ograniczenie" w LPOA odnosi się do faktu, że niektóre funkcje krytyczne konto nadal dostępna są tylko dla posiadacza rachunku, takie jak wypłata gotówki, zmiany beneficjenta lub innych poważnych działań na koncie. Chociaż ta metoda jest bardzo bezpieczna - manager nie może wycofać lub korzystać z funduszy w jakikolwiek inny sposób oprócz realizacji zadań- to wymaga przestrzegania niektórych wymogów rejestracji w zależności od inwestora kraju pochodzenia. Na przykład w kontaktach z klientami USA, nie może obsługiwać więcej niż 145k USD lub 15 klientów, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

Trzecia, to właśnie wykorzystanie konta PAMM. W tym przypadku klient nie ma żadnej umowy z managerem jak w poprzednich dwu przypadkach, ale z brokerem, tak że on jako pośrednik jest upoważniony do korzystania z pieniędzy klienta do powielenia operacji, a odbywa się to na koncie menedżera głównego. Menedżer "widzi" wpłacony przez inwestora kapitał w ramach jego konta PAMM i wykonuje handel transparentny przy użyciu swojej głównej platformy, Zyski i straty są następnie rozdzielone proporcjonalnie do każdego inwestora udziałowca w rachunku, co oznacza, że ​​zyski / straty są równe dla wszystkich inwestorów w ramach proporcji konta PAMM. Struktura PAMM umożliwia także brokerowi automatycznie odliczenia opłat wydajnościowych, jeżeli sa nowe przyrosty zysku na koniec danego okresu rozliczeniowego. Opłaty te następnie stają się częścią kapitału menedżera, które mogą być przechowywane na koncie lub wycofane wg uznania menedżera. Menedżer ma wiele korzyści w takim układzie, ponieważ nie musi płacić ani ponosić żadnych formalnych opłat rejestracyjnych lub kosztów zarządzania kontami - umowę ma tylko z brokerem - a inwestor otrzymuje również bezpieczeństwa swoich pieniędzy. Fakt, że broker kontroluje PAMM i monitoruje jego wykonanie pozwala użytkownikowi zobaczyć przejrzyście, co się dzieje i jak menedżer korzysta z jego funduszy. Inwestor może również wypłacić pieniądze w dowolnym momencie, w zależności od warunków PAMM.

Wg tego uważam, ze można w być managerem konta PAMM w RP bez specjalnych zezwoleń.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 23:00 przez mike_05, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ