Dziennik śruby

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
śruba
Bywalec
Bywalec

Dziennik śruby

Nieprzeczytany post autor: śruba »

Może to trochę głupie zakładać dziennik grając na demo, lecz mam cel. Sądze że osiągnę go w 3-6 miesięcy.

Krótka historia.

Do rynku forex namówił mnie kumpel od którego zapewne bym się uczył, lecz ograniczają nas obowiązki takie jak mnie praca, a jego studia. Dlatego zakładam ten jurnal by jakoś trzymał mnie przy nauce, bym wpisywał tu coś ciekawego przynajmniej raz na 2-3 dni, by po prostu nie bylo "opjer..lania sje".

Pokazywał mi kiedyś platformę MT4, lecz dla mnie to była jakaś czarna magia, dziwne zlecenia, strategie wskaźniki, w ogóle nie rozumiałem o co chodzi, przypadkiem natknąłem się na "plus500" założyłem tam konto demo i obierając strategie "sprzedawać jak jest w gorze, kupować jak jest w dole", nie wiedząc nawet o co chodzi ze świeczkami w 3 dni pomnożyłem swój kapitał razy dwa, przechodząc na softa od Alior Banku, już nie było tak kolorowo bo paradoksalnie po przeczytaniu sporej części działu Jurnal, oraz paru książek w miesiąc zarobiłem tylko 10%. Przeprowadzając sie na MT4 stwierdziłem że gram trochę za ostrożnie i poleciałem w dwa tygodnie z 10 do 17 tys a później już prostą drogą do samego zera, tzn zostało mi kilkanaście groszy :)

Ciesze się że taka nauczkę dostałem na koncie demo, a nie jak zamierzałem po etapie w Allior Banku, wpłacić pierwszy depozyt, a tracąc go zapewne skończyłbym z forexem.

W grze kieruje się jedynie PA, i raczej z tego powodu że nie nauczyłem się niczego innego, a tak serio to wydaje mi się to najrozsądniejszym systemem gry, lecz pomału chce sprawdzić średnie kroczące(tzn mam je na wykresie ale nie podejmuje decyzji jak ma się cena do tego wskaźnika) oraz poziomy fibo.

Celem gry jest pomnożenie kapitału z 200 do 500, wtedy wpłacam mój pierwszy depozyt, a później już prosta droga do zostania rekina finansiery.

Pozdrawiam śruba 8)

Edit: Pierwsze wejścia jutro, dziś niestety nie było na to czasu. Praca,dom i takie tam pierdoły co mi przeszkadzają w nauce gry. :D

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Powodzenia. Czekamy na wyniki.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Idzie Ci lepiej niż mi. Powodzenia.
ech...

śruba
Bywalec
Bywalec

Dziennik będzie zaniedbywany przez 2 tygodnie bo wysłali mnie z roboty na delegacje, a laptopa sie jeszcze niestety nie dorobiłem ;(

Wchodząc na forex zobaczyłem ciekawą sytuacje na parce GBP/USD, w trejd wszedłem o 13:14 Polskiego czasu. wyszedłem w momencie robienia screena tj. 13:34, jako że jestem do tyłu z informacjami ze świata to nie chciałem dłużej trzymać trejda by nie kusić niepotrzebnie losu. 22 pipsy w 20 minut to chyba dobry wynik :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

PS. Pierwszy raz wklejam screena, więc proszę o wyrozumiałość jak coś nie będzie działać.

Pozdrawiam Śruba 8)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

BoE - ogłosił zwiększenie programu skupu obligacji.

Wejście ryzykowne ale zgodnie z zasada kupuj, tanio sprzedaj drogo ;)

śruba
Bywalec
Bywalec

A mogłem trzymać ;) Pływal bym teraz w wirtualnych dolarach :D

Zagranie ryzykowne, w sumie na prawdziwa kasę nie wiem czy bym tak zagrał.

Ogólnie trochę sceptycznie podchodzę do tych linii wsparcia i oporu bo to granie przeciw trendowi. Niekiedy mysle by otworzyc dwie transakcje L i S, siedziec przed wykresem i obserwowac sytuacje, ale to juz zakrawa troche o szaleństwo ;)

Dziś z rana kolejne trejdy

Pozdrawiem Śruba

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

I tu leży pies pogrzebany. Jeśli naprawdę chcesz się na demo czegoś nauczyć to w miarę możliwości traktuj te wirtualne pieniądze tak jakbyś pracował na nie miesiącami w kopalni, a na każdym pojedynczym banknocie była kropla Twojego potu, krwi czy czego sobie tam życzysz. Jeśli będziesz podchodził do gry na demo w stylu "zagram, to nie są prawdziwe pieniądze, co tam" to kiedyś na realu podobnej sytuacji nie zagrasz albo zagrasz gorszą :wink: . I to nie są książkowe frazesy, mówię Ci to z własnego doświadczenia - bardzo trudno jest z takim nastawieniem po przesiadce z demo na real.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

śruba
Bywalec
Bywalec

Good Will Hunting pisze:
I tu leży pies pogrzebany. Jeśli naprawdę chcesz się na demo czegoś nauczyć to w miarę możliwości traktuj te wirtualne pieniądze tak jakbyś pracował na nie miesiącami w kopalni, a na każdym pojedynczym banknocie była kropla Twojego potu, krwi czy czego sobie tam życzysz. Jeśli będziesz podchodził do gry na demo w stylu "zagram, to nie są prawdziwe pieniądze, co tam" to kiedyś na realu podobnej sytuacji nie zagrasz albo zagrasz gorszą :wink: . I to nie są książkowe frazesy, mówię Ci to z własnego doświadczenia - bardzo trudno jest z takim nastawieniem po przesiadce z demo na real.
Dziękuje bardzo za konstruktywna krytykę i w sumie szkoda że masz zakaz pisania.

Takie było założenie, no ale to tylko demo trzeba probowac nowe rzeczy, gdybym tego nie zagrał na pewno bym nie zapamiętał tej sytuacji w jaki sposób zachował sie rynek, a gdy coś tam sobie spekuluje to zawsze coś w głowie zostanie. Co do przesiadki to jestem tego świadom że będzie to zupełnia inna rzecz, dojdą emocje, pewnie palenie 3 paczek fajek dziennie, alkoholizm i te sprawy :D Demo to dla mnie tylko nauka wskaźników i na czym ten cały forex stoi.:wink:

Dzisiejszy trejd to też w sumie był mój fart, target to był góra 20 pipsów, lecz gdy zobaczyłem jak cena leci na dół od razu przesunąłem dalej poziom SL i TP, (oczywiście proporcjonalnie)ten manewr powtórzyłem jeszcze dwa może trzy razy, lae przesuwając tylko w dół, w pewnym momencie miałem już w ponad 110 pipsów, lecz SL załamał się i w kieszeni zostało tylko ich coś koło 80.

Zacząłem sie bawić Fibo, i to są naprawde magiczne liczby, w książce Geometria Fibonacciego są oczywiście inne poziomy, lecz te z podstawowego wskaźnika na MT4 też działają. Transakcja zawarta na poziomie ponad 0.50 zawarta w sumie po to by zobaczyć jak ten złoty podział działa. Patrząc teraz na wykres i w którym miejscu stoją sobie słupki na edku to chyba bardziej by zadziałały poziomy o których pan Danielewicz pisze w swojej książce. Jeśli doczytałeś do tego momentu to bardzo dziękuje i proszę o krytyke, przyjmuje wszystko na gołą klatę. :wink:

Pozdrawiam Śruba 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ