Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
kosinho
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kosinho »

Chciałbym się zapytać o prowizję od transakcji w Alior Trader. W taryfie opłat i prowizji pisze, że prowizja wynosi 0,0075% wartości transakcji. Jeśli kupię 0,1 lota EURPLN po cenie np. 4,3 to wynosi: 10000 *4,3PLN = 43000PLN, 43000PLN*0.000075=3,225PLN, czyli prowizja za zakup wyniosłaby 3,2 PLN. Czy dobrze myślę czy gdzieś popełniłem błąd?

misiek976
Bywalec
Bywalec

podążający SL

Nieprzeczytany post autor: misiek976 »

Jestem zielony w tematach FX. Problemem który jak sądzę nie jest tylko moim problemem jest to że po zajęciu pozycji nie mogę cały czas śledzić rozwoju sytuacji, dlatego świetnym udogodnieniem byłoby podążanie SL za kursem. Przykładowo ustawiłem 70 pipsów TP i 30 pipsów SL, załóżmy że złapałem 50 pipsów ale kurs odwrócił się a mnie nie ma przy kompie, gdyby SL przesunął się podążając za kursem to i tak 50-30=20 zyskałbym 20 pipsów natomiast gdyby SL zostałby na swoim miejscu to tracę 30 pipsów.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

misiek976 pisze:Problemem który jak sądzę nie jest tylko moim problemem jest to że po zajęciu pozycji nie mogę cały czas śledzić rozwoju sytuacji, dlatego świetnym udogodnieniem byłoby podążanie SL za kursem.
Trailing Stop. Większość platform ma takie coś u siebie w standardzie... ;)
Jednak przeważnie komputer musi być w tym czasie włączony.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

raposo pisze:
patx360 pisze:A ta luka na USD/CHF to domknięta będzie kiedyś ?
Na razie jej górne ograniczenie to wg mnie silne wsparcie. Czy będzie domknięta? Może będzie. Ale nie musi. Bodajże jest jakaś luka na AUDUSD sprzed 1 czy dwóch lat, która nadal czeka na załatanie :).
Powyższy fragment jest cytatem z tematu DayTrading, czy ktoś mógł by mi napisac w którym miejscu na osi czasu znajduje sie ta "luka" na AUDUSD i co ona oznacza ?
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

colt113 pisze:Powyższy fragment jest cytatem z tematu DayTrading, czy ktoś mógł by mi napisac w którym miejscu na osi czasu znajduje sie ta "luka" na AUDUSD i co ona oznacza ?
Pisałem trochę z pamięci jednak chyba udało się znaleźć i był to 13.09.2010. Co to oznacza? Odpowiedzi Google powinny Cię usatysfakcjonować, ew. ciążka S. Nisona o świecach japońskich również fajnie wyjaśnia jak działają luki.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Dzieki, Japanese Candlesticks Chrting Technique bedzie moja nastepną pozycją
;)
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Haskis
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Haskis »

Powiedzcie mi czy dobrze myślę. Zakładamy ze mam X PLN na koncie i chcę kupić Y EUR/USD(euro za dolary). I system automatycznie wymienia mi PLN na USD po bieżącym kursie potem bierze ta pożyczka zgodnie z dźwignią (z której o północy odciągają odsetki) po czym wymienia USD na Y EUR i EUR składa na koncie w którym o północy dodają dzienne odsetki. I potem gdy już sprzedaje to znów wymieniam Y EUR na USD po bieżącym kursie spłacam pożyczkę a dany zysk/stratę wymieniam na PLN po bieżącym kursie. Tak to działa ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Haskis pisze:Tak to działa ?
Brawo. Mało kto ogarnął to tak ładnie (choć bez fachowego nazewnictwa :) ) mając tylko 1 post na forum. Właśnie tak to działa :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Haskis
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Haskis »

O to fajnie ;D. Przeczytałem jakaś książka o podstawach ale nie mogłem znaleźć tego prostego schematu ;]. A nie chciałem iść dalej nie znając odpowiedzi na takie bazowe pytanie ;] Wreszcie mogę zacząć zarabianie miliona ;P

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Milion to na tym forum mają najbiedniejsi z samych szkoleń :wink:. Powodzenia!
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

ODPOWIEDZ