AliorTrader - ECN.
Mam pytanko troche "ogólne" ale związane z Aliorem.
Czy prawidłowe jest, że mając otwarte 2 pozycje, w tym samym kierunku, o takim samym rozmiarze i tym samym instrumencie, różniące się jedynie czasem ich otwarcia (ten sam dzień, różnica kilku godzin, lecz obie przed 23:00, kiedy to Alior nalicza swapy), a platforma naliczyła mi dla każdej z pozycji inny SWAP ?
Co prawda różnica drobna, bo jeden GROSZ, ale zawsze to różnica.
Teoretycznie można powiedzieć, że pomiędzy naliczeniem jednego swapa i drugiego mógł sie kurs na tyle zmienić, że kwota swapa się zmieniła, ale wydaje mi się, że swapy powinny być w tym samym czasie naliczane (szczególnie w ramach jednego instrumentu).
Czy prawidłowe jest, że mając otwarte 2 pozycje, w tym samym kierunku, o takim samym rozmiarze i tym samym instrumencie, różniące się jedynie czasem ich otwarcia (ten sam dzień, różnica kilku godzin, lecz obie przed 23:00, kiedy to Alior nalicza swapy), a platforma naliczyła mi dla każdej z pozycji inny SWAP ?
Co prawda różnica drobna, bo jeden GROSZ, ale zawsze to różnica.
Teoretycznie można powiedzieć, że pomiędzy naliczeniem jednego swapa i drugiego mógł sie kurs na tyle zmienić, że kwota swapa się zmieniła, ale wydaje mi się, że swapy powinny być w tym samym czasie naliczane (szczególnie w ramach jednego instrumentu).
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.
Maciej Buchta.
Dobra żeby nie było bicia piany, że demo to inna bajka "realny rachunek" już mam. Samo założenie rachunku to jedynie 10 min w banku i gdybym przyniósł gotówkę miałbym od razu zasilony rachunek i można jechać z koksem, bo sama instalacja to około 5 min. Generalnie duży plus, bo pomimo wycieczki sprawa przebiegła sprawnie i w sympatycznym towarzystwie - ba nawet dostałem nr do sympatycznej pani z obsługi
.
Teraz kilka uwag do realnej platformy, realizacji zleceń jeszcze nie przetestowałem, bo czekam na zaksięgowanie przelewu ale
EUR/USD W1 - 282 słupki
EUR/USD MN - 64 słupki
Mało jak dla większych TF (dane gdzieś od 2006r.) dla porównania u konkurencji są od 1992r. Poza tym nie podoba mi się wyświetlanie wartości na linii czasu, np. odpalam sobie H1 (przykładowo 4000 słupków) i pokazuje mi tylko godzinę na osi czasu a przydała by się data i godzina od h1 w dół!
Druga sprawa to rzeczy o których wcześniej pisałem, bo JEDNAK NIE ZOSTAŁY poprawione w realnej platformie!

Teraz kilka uwag do realnej platformy, realizacji zleceń jeszcze nie przetestowałem, bo czekam na zaksięgowanie przelewu ale
EUR/USD D1 - 1674 słupkibuchcik pisze:Nie precyzyjne pytanie i równie nie precyzyjna odpowiedź, która powinna brzmieć "zależy na jakim instrumencie"...
Dla przykładu:
CHF/PLN i USD/PLN - 398 słupków D1
EUR/PLN - 435 słupki D1
EUR/USD - 1673 słupki D1
EUR/CHF - 1672 słupki D1
COM.BRENT i COM.MGOLD - co najmniej 5000 słupków D1 (więcej nawet nie sprawdzałem)
EUR/USD W1 - 282 słupki
EUR/USD MN - 64 słupki
Mało jak dla większych TF (dane gdzieś od 2006r.) dla porównania u konkurencji są od 1992r. Poza tym nie podoba mi się wyświetlanie wartości na linii czasu, np. odpalam sobie H1 (przykładowo 4000 słupków) i pokazuje mi tylko godzinę na osi czasu a przydała by się data i godzina od h1 w dół!
Druga sprawa to rzeczy o których wcześniej pisałem, bo JEDNAK NIE ZOSTAŁY poprawione w realnej platformie!
Warstwy na wykresie fajna sprawa ale obecnie AT w tym programie to katorga.Dariusz Wiśniewski pisze:Według moich informacji w PT2 takie "kwiatki" już zostały poprawione. Ale cały czas się przyglądamy tej kwestii.Mustafa pisze:Dzisiaj jeszcze zauważyłem taki problem, kiedy odsunę początek wykresu i wrzucę dowolną linię trendu albo np. trójkąt, to potem zmniejszając odległość linia odwraca się w drugą stronę a wielokąt zmienia kształt. Przykład jak to wygląda zamieszczam w obrazku.
Dokładnie chciałbym zająć się tym co rynek przyniesie a nie marnować czas na zastanawianie się czy wszystko działa należycie.warnisz pisze:A gdzie fazy alpha i beta testów? Bo czasem mam wrażenie, że robię za beta testera.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
dla formalnosc dla tych co nie maja konta oszczednosciwo-rozliczeniowego w Alior Banku przy podpisywaniu umowy tylko na uslugi OTC, prosze odrazu poprosic indyfikator do logowania do bankowosci internetowej, bo na umowie go nie ma, przez infolinie nie moga podac i trzeba robic wycieczke po raz drugi do bankuMustafa pisze:Samo założenie rachunku to jedynie 10 min w banku

na mega pozytyw zasluguje pochwala przelewow wychodzacych, express!
Dodano po 1 minutach:
i to wszytsko za 0zł.

"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"
Wczoraj dostałem list polecony, w którym zostałem poinformowany, że moja reklamacja dotycząca pozycji na Eur/CHf, podczas interwencji SNB została odrzucona.
W uzasadnieniu jest napisane, że kurs w ciągu 15 minut zmienił się o ponad 8,4% i w związku z aktywacją znacznej liczby zleceń, wydłużył się czas realizacji, na co Alior nie miał wpływu.
Fakt, że wiele instytucji finansowych wycofało kwotowania na Eur/CHf w związku z decyzją SNB, uniemożliwił realizację tego zlecenia.
Dostał ktoś może pozytywną odpowiedź w tej sprawie?
Sajnek, ty też pisałeś reklamację, dostałeś taką samą odpowiedź?
Nie mam pretensji, że nie uwzględniono mojej reklamacji, tylko chcę się upewnić, że nie jestem traktowany gorzej od innych klientów.
W uzasadnieniu jest napisane, że kurs w ciągu 15 minut zmienił się o ponad 8,4% i w związku z aktywacją znacznej liczby zleceń, wydłużył się czas realizacji, na co Alior nie miał wpływu.
Fakt, że wiele instytucji finansowych wycofało kwotowania na Eur/CHf w związku z decyzją SNB, uniemożliwił realizację tego zlecenia.
Dostał ktoś może pozytywną odpowiedź w tej sprawie?
Sajnek, ty też pisałeś reklamację, dostałeś taką samą odpowiedź?
Nie mam pretensji, że nie uwzględniono mojej reklamacji, tylko chcę się upewnić, że nie jestem traktowany gorzej od innych klientów.