Statystyczne podejście do SL i zarządzania ryzykiem

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

adamnaas pisze:Otwieraj takie pozycje aby 120 pipsów było to 2-3 procent twojego depozytu.
calkowicie sie z tym zgadzam. nie jest wazna wielkosc SL w pipsach. na wykresie kilkuminutowym SL rzedu 20 pips moze byc "samobojstwem" natomiast na D1 150 pipsow zbyt waski.

wszystko zalezy od tego ile warta jest ta potencjalna strata. ja stosuje max 1% SL czyli najpierw patrze na wykres gdzie umiescic SL (np 80 pipsow) nastepnie dostosowuje wielkosc pozycji tak aby ten SL czyli 80 pipsow wynosilo 1% mojego kapitalu. w dlugim terminie strategia ta, niezaleznie od sygnalow otwarcia pozycji, jest zyskowna.

adamnaas pisze:ustawianie 120pipsów SL kiedy to 50%Twojego depo i modlenie sie o powrót do S/R bo sie pomyliłem. To jest własnie samobojstwo
tu bym polemizowal... to nie jest samobojstwo - to jest czysty hazard ;)

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

Radko pisze:Pytanie do Was, czy stosowaliście kiedyś taką metodę na Stop Loss? Jeżeli tak, to prośba, o jakieś spostrzeżenia lub statystyki, bo na forum, raczej nic nie znalazłem, a większość pisze o bezwględnym stosowaniu sztywnych SL, a wydaje mi się, przynajmniej na razie, że metoda jest warta dokładniejszego poznania, a może ktoś stosuje tą metodę i ma jakieś dane statystyczne lub zrezygnował ze stosowania takiej metody. Uwagi mile widziane.
odkopuję wątek i ponawiam pytania autora !?
przez przypadek znalazłem ten temat, opracowałem identyczny system i szukam osoby która mogła by się podzielić swoimi statystykami z dłuższego okresu !?

ODPOWIEDZ