Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
- freshman89
- Gaduła
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Jestem nowy na forum na poczatku chciałem sie przywitać i podziekować wszytskim tworzacym to kompendium wiedzy za bezinteresowne poświecenie czasu laikom takim jak ja i ogrom pracy włozony w forum
Z racji iż temat jest do zadawania pytań przejdźmy do sedna.
Od kilku dni gram na koncie demo i zastanawiam sie nad rozpączeciem gry w realu zastanawia mnie czy macie jakies sugestie odnośnie tego jaki powinien byc stosunek depozyt-dźwignia tzn jaka wartośc dźwigni jest najrozsądniejsza według was przy depozycie np100-1000 bo z tego co zdazyłem zauważyc to inwestując 500zł przy dźwigni 200 mozna szybciej stracić pieniadze niz trwa założenie konta na forum.
Czekam na odp i pozdrawiam

Z racji iż temat jest do zadawania pytań przejdźmy do sedna.
Od kilku dni gram na koncie demo i zastanawiam sie nad rozpączeciem gry w realu zastanawia mnie czy macie jakies sugestie odnośnie tego jaki powinien byc stosunek depozyt-dźwignia tzn jaka wartośc dźwigni jest najrozsądniejsza według was przy depozycie np100-1000 bo z tego co zdazyłem zauważyc to inwestując 500zł przy dźwigni 200 mozna szybciej stracić pieniadze niz trwa założenie konta na forum.
Czekam na odp i pozdrawiam

Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.
Witaj colt113,
Z tego co mogłeś również wyczytać na forum, dźwignia nie wpływa na to jak szybko stracisz kapitał. Dźwignia daje Ci tylko większe możliwości natomiast wszystko zależy od inwestora, tego jak dobrze rozumie ten mechanizm i umie się nim posługiwać, a jego umiejętności (lub ich brak) mogą zaowocować szybkim, dużym zarobkiem lub bankructwem.
Dlatego pytanie o to jaka dźwignia jest najlepsza jest tak samo nietrafione jak pytanie o najlepszy kolor farby na ścianie
.
Z tego co mogłeś również wyczytać na forum, dźwignia nie wpływa na to jak szybko stracisz kapitał. Dźwignia daje Ci tylko większe możliwości natomiast wszystko zależy od inwestora, tego jak dobrze rozumie ten mechanizm i umie się nim posługiwać, a jego umiejętności (lub ich brak) mogą zaowocować szybkim, dużym zarobkiem lub bankructwem.
Dlatego pytanie o to jaka dźwignia jest najlepsza jest tak samo nietrafione jak pytanie o najlepszy kolor farby na ścianie

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Z tym ze ja nie pytałem jaka dźwignia jest najlepsza tylko jaka jest najrozsadniejsza chodzi mi o to że jeśli zainwestuje 100zł przy dźwigni 200 to w przypadku popełnienia błedu (który z tego co czytałem jest mozliwy nawet przy najlepiej dopracowanych technikach gry) strace pieniądze znacznie szybciej niz popełniajac ten sam błąd przy dźwigni np 20 ale z kolei przy dźwigni 20 bede musiał grać znacznie dłużej aby coś osiągnąć. Piszac to nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie mianowicie czy po załozeniu konta real i zadeklarowaniu jakiejś wartości dźwigni mozna ją później zmienić ?
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Wcale nie kolego. Pieniądze tracisz zawsze tak samo. Przykładowo jeśli otworzysz pozycję na 0.03 lota (nie liczyłem więc załóżmy że tyle możesz otworzyć przy depoo 100 zł i dźwigni 1:200) to na każdym pipsie przeciwko Tobie grając przykładowo na EUR/USD tracisz 0,30$. W przypadku używania dźwigni 1:500 możesz zagrtrać wyższym wolumenem, bo masz jakby więcej pieniędzy na koncie. Ale załóżmy że dalej grasz 0.03 lota i na każdym pipsie nie w Twoją stronę tracisz 0,30$. Czy widzisz tu jakąś różnice? Nie. No właśnie.
Wydaje mi się że źle rozumiesz pojęcie dźwigni. Dźwignia nie ma wpływu ani na to jak szybko w wypadku dobrego trade'u zyskujesz pieniądze ani na to jak szybko je tracisz. Wyższa dźwignia pozwala Ci jedynie otworzyć wyższą pozycję mając taki sam nakład kapitału. Czym skutkuje wyższa pozycja? Ano tym że grając 0,1 lota o wiele szybciej zyskujesz pieniądze (1$ za 1 pips) ale i
szybciej tracisz pieniądze.
Reasumując. Pewnie wiesz że handlując parami walutowymi kupujesz je lub sprzedajesz. Załóżmy więc że chcesz kupić 0,1 lota pary EUR/USD. Mając na koncie 100 zł i grając z dźwignią 1:200 niestety nie jesteś w stanie tego zrobić. Z dźwignią 1:500 już tak. Czemu? Ano dlatego, że 100 * 500 to znacznie więcej niż 100 * 200.
Pamiętaj również że mając wysoką dźwignię wcale nie musisz z niej korzystać. To że możesz otworzyć pozycję na 0,1 lota, która przy 30 pipsach straty wyzeruje Ci konto wcale nie znaczy, że musisz to robić. Wszystko zależy od Ciebie.
Dźwignie można zmienić. Często nawet jest ona zmieniana sama w zależności od Twojego kapitału na koncie.
Wydaje mi się że źle rozumiesz pojęcie dźwigni. Dźwignia nie ma wpływu ani na to jak szybko w wypadku dobrego trade'u zyskujesz pieniądze ani na to jak szybko je tracisz. Wyższa dźwignia pozwala Ci jedynie otworzyć wyższą pozycję mając taki sam nakład kapitału. Czym skutkuje wyższa pozycja? Ano tym że grając 0,1 lota o wiele szybciej zyskujesz pieniądze (1$ za 1 pips) ale i
szybciej tracisz pieniądze.
Reasumując. Pewnie wiesz że handlując parami walutowymi kupujesz je lub sprzedajesz. Załóżmy więc że chcesz kupić 0,1 lota pary EUR/USD. Mając na koncie 100 zł i grając z dźwignią 1:200 niestety nie jesteś w stanie tego zrobić. Z dźwignią 1:500 już tak. Czemu? Ano dlatego, że 100 * 500 to znacznie więcej niż 100 * 200.
Pamiętaj również że mając wysoką dźwignię wcale nie musisz z niej korzystać. To że możesz otworzyć pozycję na 0,1 lota, która przy 30 pipsach straty wyzeruje Ci konto wcale nie znaczy, że musisz to robić. Wszystko zależy od Ciebie.
Dźwignie można zmienić. Często nawet jest ona zmieniana sama w zależności od Twojego kapitału na koncie.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem. Dodatkowo zapoznaj się z wątkiem podwieszonym na temat dźwigni.colt113 pisze:Z tym ze ja nie pytałem jaka dźwignia jest najlepsza tylko jaka jest najrozsadniejsza chodzi mi o to że jeśli zainwestuje 100zł przy dźwigni 200 to w przypadku popełnienia błedu (który z tego co czytałem jest mozliwy nawet przy najlepiej dopracowanych technikach gry) strace pieniądze znacznie szybciej niz popełniajac ten sam błąd przy dźwigni np 20 ale z kolei przy dźwigni 20 bede musiał grać znacznie dłużej aby coś osiągnąć.
Zależy od brokera. Niektórzy oferują tylko jedną wartość dźwigni, inni więcej i wtedy przeważnie jest możliwość jej zmiany.colt113 pisze:czy po załozeniu konta real i zadeklarowaniu jakiejś wartości dźwigni mozna ją później zmienić ?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Witam, kolejne pytanie 
Zakładając konto real na xtb.co.uk natknąłem sie na taka notke i aby kontynuowac musze sie na to zgodzić
Czy w fxpro które znalazłem u reposo w podpisie tez tak jest ?

Zakładając konto real na xtb.co.uk natknąłem sie na taka notke i aby kontynuowac musze sie na to zgodzić
czy wszystkie platformy majątaki ppunkt w umowie? Nie boje sie straty pieniedzy które chce zainwestowac ale nie chciał bym sobie narobić jakichś dodatkowych długów ;/You can incur losses significantly greater than the amount you are initially required to deposit to cover a transaction, and should this occur you are required to cover these losses.
Czy w fxpro które znalazłem u reposo w podpisie tez tak jest ?