Scalping M1

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

Dzisiejsze E/U

Pierwsza transakcja spanikowana, a tam gdzie narysowany LT przegapione wejście.

Vinci, grasz tak jeszcze>?[/i]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Gram, gram.

Witam po przerwie,

Przez ostatni tydzień postanowiłem sobie pomyśleć o foreksie, bez grania na nim. Dodatkowo nabrałem pewności siebie w otwieraniu transakcji.

Wrzucam screeny i zanim mnie zbesztacie za overtrading, powiem Wam, że o to mi chodziło. Dlaczego?

Załóżmy, że poniosłem serię strat. Dziś tak było, byłem na stosunkowo dużym pod względem pipsów minusie, oczywiście z mojej winy ale o tym dalej. Grałem dalej, bo wiedziałem, że sygnały będą dobre i fałszywe, a rezygnowanie z gry po 3 stratach mija się z celem, gdyż 4 transakcja może być zyskowna, a wtedy strata jest już odrobiona.

Odkładanie tego na następny dzień zwyczajnie nie ma sensu, ponieważ straty można zacząć odrabiać już teraz, a po co czekać na następny dzień? Oczywiście, jeśli o tradingu mają decydować względy psychologiczne, to lepiej odpuścić, ale jeśli konsekwentnie realizuje się swój plan - czemu nie?

Co do mojego systemu. Wciąż gram LT, ale zmieniłem parametry średnich. Trend wskazuje mi LWMA55, natomiast wejścia pomocnicza EMA8. Wprowadziłem taką modyfikację z powodu pewnego spostrzeżenia. Na początku września, wraz z wybiciem konsolidacji i wzrostem płynności, co raz mniej jest szarpanych szczytów, a więcej "parabolicznych". Wobec tego w obliczu niemożności narysowania LT, wejścia wskazuje mi ta szybka średnia. Skuteczność oscyluje w okolicach 50%.

Oczywiście wciąż popełniam błędy. Jeśli mnie wytnie, a widzę, że "teoretycznie" ma spadać/rosnąć dalej, to ponawiam pozycję. Muszę się tego pozbyć. Na BE przestawiam już po 5 pipsach, SL 5 pips + spread więc 6 punktów. TP 16 pips. Czemu 16? Łatwiej je złapać niż 25, a przy TP 10 jest małe R/R (choć wciąż poprawne) oraz pozostaje niewykorzystany potencjał.

To tyle, teraz wejścia.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Kciuk w górę oznacza poprawne wejście, kciuk w dół wejście złe, którego nigdy być nie powinno.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

A tu jeszcze przykład o co chodzi mi z tą parabolą... Co by nie było, że wymyślam :)

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

VinciPro pisze:

Załóżmy, że poniosłem serię strat. Dziś tak było, byłem na stosunkowo dużym pod względem pipsów minusie, oczywiście z mojej winy ale o tym dalej. Grałem dalej, bo wiedziałem, że sygnały będą dobre i fałszywe, a rezygnowanie z gry po 3 stratach mija się z celem, gdyż 4 transakcja może być zyskowna, a wtedy strata jest już odrobiona.
Vinci, spróbuj zagrać jednym lub dwoma lotami na realu i Będziesz Miał trzy straty pod rząd to Zobaczysz co się stanie z Twoimi emocjami.

Może ja tylko tak mam,że mną targają emocje, TY może Masz innaczej :)
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

mandrejk pisze:
VinciPro pisze:

Vinci, spróbuj zagrać jednym lub dwoma lotami na realu i Będziesz Miał trzy straty pod rząd to Zobaczysz co się stanie z Twoimi emocjami.

Może ja tylko tak mam,że mną targają emocje, TY może Masz innaczej :)
No właśnie. Dlatego pomnażam taki kapitał, który obciążam bez wahania co pozwala mi na racjonalne inwestowanie.

Awatar użytkownika
L1su
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: L1su »

jednak sporo nauki przed tobą. Mandrejk ma rację a taki tekst, że po 3 stratach nie przerywam gry bo 4 może być zyskowna hmm skąd ja to znam...
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

VinciPro grunt to trzymać się planu.
Jeżeli chodzi o czysty scalp to staraj się łapać Lki
na retestach szczytów, a Ski na restestach dołków.

Trzymam kciuki będzie dobrze.
PS. przyjrzy się edkowi, bardzo dużo ma zjazdów
rzędu 20-50 pipsów.

Przykład scalpu.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

L1su pisze:jednak sporo nauki przed tobą. Mandrejk ma rację a taki tekst, że po 3 stratach nie przerywam gry bo 4 może być zyskowna hmm skąd ja to znam...
Zwyczajnie chodzi mi o realizację planu. Nie żebym uważał się za wybitnie doświadczonego tradera, ale staram się grać to co widzę. Przy tym systemie mam sporo sygnałów, część błędnych, ale i tak da się zarabiać. Popełniam jeszcze sporo błędów, ale myślę, że jestem na dobrej drodze do ich wyeliminowania.

edit:
generalnie chodzi mi o to, że jak przestaniemy grać po przykładowo 3 stratach, to na następny dzień sytuacja będzie identyczna. Jeśli ktoś czuje różnice pod względem psychicznym to owszem, lepiej odpuścić. Może się mylę, czas pokaże.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Wejścia, wejścia, wejścia.

Chyba lepiej łapać po 12 a nie po 15 pips, bo dość często cofa, a tak byłoby z 20-30 pips więcej. Dzień i tak na + więc ok.

Zablokowany