AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

MOCKBA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MOCKBA »

Aekold pisze:
sajnek pisze:A nie jest tak ze jak ja widzę cenę to jest to cena po której ktoś chce sprzedać, jak raptownie z 1.1500 robi się 1.1530 to rozumiem że nie mogłem kupić np za 1.1515 bo nie było takiej oferty, była luka, ale ceny były, rosły sobie szybko bo szybko ale były, a program nie reagował na żadne polecenia....
Wszystko zależy od algorytmów jakimi posługuje się Alior i jego LP. Np na taśmie leży jakieś zlecenie widzisz cenę ale po chwili ktoś Cie mógł ubiec lub wolumen się nie zgadza i transakcja nie dochodzi do skutku.
Co to twojego przypadku to wygląda to tak że Alior dał ciała i nie poradził sobie z zrealizowaniem zleceń swoich klientów.
To może jednak bezpieczniej jest u MM np. w XTB ponieważ:
"gwarancja stop loss – gwarantujemy, że stop loss zostanie zrealizowany na ustawionym poziomiew godzinach handlu, bez dodatkowych kosztów"

żródło: http://www.xtb.pl/nasza-oferta/forex
zakładka: Dlaczego Forex w XTB?

w bph też są gwarantowane SL
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2011, 19:55 przez MOCKBA, łącznie zmieniany 1 raz.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Aekold pisze:Broker ECN nie może zagwarantować w żaden sposób że stop loss po cenie jaką ustawiliście się tam wykona, ponieważ wasze wyjście z rynku wiąże się z odsprzedaniem waszej pozycji komuś po drugiej stronie taśmy.
Co to twojego przypadku to wygląda to tak że Alior dał ciała
Kończąc tą dyskusję...,uważam że jeżeli jest PRAWDZIWY ECN ...jeżeli komuś przeskoczyło S/L i w takim przypadku dał zlecenie przeciwne..../// i może to UDOWODNIĆ...!..// .. to taka reklamacja powinna być UZNANA..!!!.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

To może jednak bezpieczniej jest u MM np. w XTB ponieważ:
Jednym albo i dwoma słowami: NIE i LOL.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

Ale o jakich zleceniach mowimy, forex szczyci sie miliardami transakcji dziennie i najwieksza plynnoscia a raptownie nie mogli jakiegos malutkiego zlecenia prywatnej osoby zrealizowac ? NIE WIERZĘ. Na głupiej GPW na na prawde malo plynnych akcjach nie mialem przez kilka lat ŻADNYCH problemow z zadnym zleceniem a tutaj raptownie broker sobie nie poradził?????

Dla mnie tu ewidentnie dał ciała alior, a raczej ich niedorobiona aplikacja - rozumiem ze jest nowa i caly czas sie rozwija ale powtarzam - nie mam zamiaru za to placic, oni powinni sie tym martwic nie ja.

zz
Maniak
Maniak

Ale o jakich zleceniach mowimy, forex szczyci sie miliardami transakcji dziennie i najwieksza plynnoscia a raptownie nie mogli jakiegos malutkiego zlecenia prywatnej osoby zrealizowac ? NIE WIERZĘ. Na głupiej GPW na na prawde malo plynnych akcjach nie mialem przez kilka lat ŻADNYCH problemow z zadnym zleceniem a tutaj raptownie broker sobie nie poradził?????
Jak napisałem wyżej,jeżeli są prawdziwym ECN i przeskoczyło Tobie S/L dałeś momentalnie zlecenie przeciwne // możesz to udowodnić...// i nie przyjeli zlecenia.. to Twoja reklamacja powinna być uznana.
Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

taemat

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

Powiem tak sprawa przebicia Stop out lub SL nie jest dla mnie zamknięta i bardzo ważna - chce znać jej finał. Uważam ze Bank ma szereg środków aby zapobiec tego typu problemom w przyszłości a także rozwiązać i sprostować zaistniały z korzyścią dla siebie jak i userów którzy ponieśli stratę. Poczekajmy wiec ze wszelkimi stwierdzeniami i krytykami do finału sprawy. To że dostałem odpowiedz ze SL i stop out nie gwarantuje ochrony kapitału w 100% w przypadku tak dużych ruchów mnie nie zadowala .

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

Aekold pisze:
sajnek pisze:A nie jest tak ze jak ja widzę cenę to jest to cena po której ktoś chce sprzedać, jak raptownie z 1.1500 robi się 1.1530 to rozumiem że nie mogłem kupić np za 1.1515 bo nie było takiej oferty, była luka, ale ceny były, rosły sobie szybko bo szybko ale były, a program nie reagował na żadne polecenia....
Wszystko zależy od algorytmów jakimi posługuje się Alior i jego LP. Np na taśmie leży jakieś zlecenie widzisz cenę ale po chwili ktoś Cie mógł ubiec lub wolumen się nie zgadza i transakcja nie dochodzi do skutku.
Co to twojego przypadku to wygląda to tak że Alior dał ciała i nie poradził sobie z zrealizowaniem zleceń swoich klientów.
Raczej to nie sprawa algorytmow, a infrastruktury. To jest rynek OTC - kto pierwszy ten lepszy. Mysle, ze w sytuacji jaka miala miejsce ostatnio (interwencja SNB) zadzialal nastepujacy mechnizm. Po komunikacie SNB kurs EURCHF zaczyna isc szybko w gore. Aktywuja sie zlecenia SL. Alior kojarzy je z najlepsza oferta od swoich LP, ale transakcja zostaje odrzucona, bo ktos juz zdazyl te oferte zgarnac z rynku. Wobec tego Alior wybiera kolejna najlepsza oferte, ale i tu zostaje uprzedzony przez kogos innego. I tak kurs zasuwa do gory, a Alior zawsze na koncu kolejki i zlecenia klientow zostaja zrealizowane dopiero w momencie, gdy nastepuje cofniecie, badz stabilizacja kursu.

Tu sie toczy gra o mili-, a moze nawet mikro sekundy! Nie wystarczy sie podlaczyc do kilku duzych LP, ale trzeba miec serwery blisko ich centrow transakcyjnych, zeby uprzedzic innych graczy.

Nie pierwszy to sygnal, ze z infrastruktura Aliora jest cos nie tak. Pamietacie te sprawe: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... ht=#336410

Wtedy reklamacja zostala rozpatrzona na korzysc klienta. Tym razem pewnie bedzie problem, bo poszkodowanych wiecej i wydaje sie, ze znacznie wieksze kwoty wchodza w gre.

Z ciekawoscia bede sledzil rozwoj sytuacji i moze kiedys zaloze konto w Aliorze, ale najpierw musza poprawic kilka rzeczy:

1) Poprawic egzekucje zlecen. Nie moze byc tak, ze przy szybkich zmianach ceny klienci Aliora realizuja zlecenia po najgorszym kursie.
2) Obnizyc prowizje.
3) Obnizyc swap-y.
4) Dopracowac platforme transakcyjna.

Pozdrawiam,

FX

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

Kończąc tą dyskusję...,uważam że jeżeli jest PRAWDZIWY ECN ...jeżeli komuś przeskoczyło S/L i w takim przypadku dał zlecenie przeciwne..../// i może to UDOWODNIĆ...!..// .. to taka reklamacja powinna być UZNANA..!!!.
To nie jest tak !
Zacytuje pełną odpowiedz Banku :
"Ani Stop Out ani Stop Loss nie zagwarantuje ochrony kapitału w 100% przed tak mocnym ruchem gdyż jak sam Pan stwierdził trwał on 3 sekundy więc transakcje zamykające pomimo ustawienia Stop Loss dużo wyżej realizowane były na samym dole ruchu. Wynika to ze specyfiki rynku jakim jest FX, przy dużej zmienności następuje brak płynności a to za sprawa ogromnej ilości zleceń które wtedy są wysyłane na rynek międzybankowy i kolejkują się na platformach przez co ich czas realizacji jest wydłużony czasami nawet do kilkunastu sekund."

Wiec nawet wysłanie zlecenia przeciwstawnego nic nie da bo tez będzie ono. I nie wydaje mi się żeby chodziło o to że nie ma nikogo po drugiej stronie taśmy albo dlatego że aplikacja jest nie dopracowana. Chodzi mi o zajęcie stanowiska przez Bank czy przekroczenie stop out albo SL będzie spotykało się z pozytywnym rozpatrzeniem na korzyść inwestora czy nie i czy nie da się zapobiec w jakiś sposób tego typu zdarzeniom w przyszłości.

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

forex pisze: Raczej to nie sprawa algorytmow, a infrastruktury. To jest rynek OTC - kto pierwszy ten lepszy.
...
Dokładnie o to mi chodziło dobrze to wyjaśniłeś.
tarfue pisze: Chodzi mi o zajęcie stanowiska przez Bank czy przekroczenie stop out albo SL będzie spotykało się z pozytywnym rozpatrzeniem na korzyść inwestora czy nie i czy nie da się zapobiec w jakiś sposób tego typu zdarzeniom w przyszłości.
Poślizg to poślizg, puki nie poszedł błąd w kwotowaniach lub padła platforma, bez problemu możesz przy gwałtownym ruchu wylądować dalej niż poziom stopa i bank Ci nie odda różnicy - zamknęli Ci pozycje wg warunków panujących na rynku i tyle.

zz
Maniak
Maniak

tarfue pisze:Chodzi mi o zajęcie stanowiska przez Bank czy przekroczenie stop out albo SL będzie spotykało się z pozytywnym rozpatrzeniem na korzyść inwestora czy nie i czy nie da się zapobiec w jakiś sposób tego typu zdarzeniom w przyszłości.
Aekold pisze:Poślizg to poślizg, puki nie poszedł błąd w kwotowaniach lub padła platforma, bez problemu możesz przy gwałtownym ruchu wylądować dalej niż poziom stopa i bank Ci nie odda różnicy - zamknęli Ci pozycje wg warunków panujących na rynku i tyle.
Jest tak jak napisał Aekold jeżeli jest tak potężna luka na rynku to niestety bank nie ma na to wpływu,musiałby dopłacić z własnych pieniędzy.
Niestety na rynkach walutowych trzeba się liczyć z takimi sytuacjami i samemu im przeciwdziałać.

Pozdrawiam.

Dodano po 8 minutach:
zz pisze:Niestety na rynkach walutowych trzeba się liczyć z takimi sytuacjami i samemu im przeciwdziałać.
Jak to robić?.
Najprościej grać na niedużej dżiwigni,lub jeżeli inwestujesz naprawdę duże pieniądze np. dziesiątki milionów to w takiej sytuacji dobrze zanim zagrasz na FX kupić // lub inaczej sprzedać opcje put lub forwarda np. dziennego i możesz hulać bez stopa do woli cały dzień.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ