Odczyt nr. świeczki, która pojawiła się w określonym czasie

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Blackhole
Stały bywalec
Stały bywalec

Odczyt nr. świeczki, która pojawiła się w określonym czasie

Nieprzeczytany post autor: Blackhole »

Cześć.
Załóżmy, że mam wartość w zmiennej typu datetime. Aby uzyskać nr świecy, która jest na wykresie w miejscu wskazywanym przez tę zmienną, muszę się bawić w wyszukiwanie jej numeru, czy jest jakiś prosty sposób na to?
"W Bogu wszelkie nasze bogactwo."

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

iBarShift()
int iBarShift(string symbol, int timeframe, datetime time, bool exact=false)

Funkcja iBarShift zwraca indeks świecy, której czas otwarcia jest zadany trzecim argumentem dla instrumentu zadanego pierwszym argumentem i przedziału czasowego zadanego drugim argumentem. Jeżeli nie ma świecy z szukanym czasem otwarcia, funkcja zwraca -1 lub najbliższą wartość przesunięcia świecy zależnie od wartości argumentu czwartego.
Parametry:
symbol - Symbol instrumentu, NULL - bieżący symbol.
timeframe - Przedział czasowy.
time - Czas otwarcia świecy.
exact - Flaga wartości zwracana gdy nie znaleziono zadanej świecy. FALSE - najbliższa świeca, TRUE - zwraca -1.
Przykład:
int swieca = iBarShift("EURPLN", PERIOD_M1, D'2007.04.12 13:00');

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Nurtuje mnie pytanie dlaczego funkcja zakłada to, że nie znajdzie takiej świecy którą chcemy skoro każda sekunda dnia zawarta jest w jakiejś świecy. Jeśli ktoś zna odpowiedź i może się podzielić tą wiedzą to z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

rayzeel pisze:Nurtuje mnie pytanie dlaczego funkcja zakłada to, że nie znajdzie takiej świecy którą chcemy skoro każda sekunda dnia zawarta jest w jakiejś świecy. Jeśli ktoś zna odpowiedź i może się podzielić tą wiedzą to z góry dzięki
mnie nurtuje o co chodzi :D

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Nurtuje mnie pytanie dlaczego funkcja zakłada to, że nie znajdzie takiej świecy którą chcemy skoro każda sekunda dnia zawarta jest w jakiejś świecy. Jeśli ktoś zna odpowiedź i może się podzielić tą wiedzą to z góry dzięki Smile
Zakłada dlatego że broker np może nie mieć kwotowań bo np miał awarie, a więc i terminal ich nie ma, albo masz luki w danych bo terminal był wyłączony przez jakiś czas i nie ma kwotowań z jakiegoś okresu - to żadna nowość że mogą być luki w danych.
Dlatego wybierasz czy ma Ci wskazać najbliższą cenę przed czy za wskazanym punktem czasu.
xpep pisze:mnie nurtuje o co chodzi Very Happy
Funkcja ma pobrać cenę z zadanego punktu czasu i w razie braku danych sam decydujesz czy ma zwrócić cenę przed czy za tym punktem.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Dzięki... jak zwykle prosta odpowiedź, a doszukiwałem się w tym nie wiadomo czego. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ