Systemy PAMM - manager

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
Oczywiście że tak,ja nie mam wątpliwości.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

MkubuxK pisze:Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
Są jak najbardziej. Planujesz sprawę pociągnąć dalej, wysyłając im jakieś sprostowanie czy dodatkowe zapytania? Głównie chodzi mi o sytuacje osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej, o kwestie strategii automatycznej i czy oni rozumieją, że czynności i kapitał są całkowicie poza ich jurysdykcją? Interpretacje tak jak ją czytam, spokojnie można by podciągnąć np. pod publikowanie sygnałów.
Obrazek
Unfortunately, more to come

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

matka pisze:
MkubuxK pisze:Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
Są jak najbardziej. Planujesz sprawę pociągnąć dalej, wysyłając im jakieś sprostowanie czy dodatkowe zapytania? Głównie chodzi mi o sytuacje osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej, o kwestie strategii automatycznej i czy oni rozumieją, że czynności i kapitał są całkowicie poza ich jurysdykcją? Interpretacje tak jak ją czytam, spokojnie można by podciągnąć np. pod publikowanie sygnałów.
Jak najbardziej i już wkrótce mam zamiar. Nie zadowala mnie ta odpowiedź. Będę informował na bieżąco.
fx-forum

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

MkubuxK pisze:Jak najbardziej i już wkrótce mam zamiar. Nie zadowala mnie ta odpowiedź. Będę informował na bieżąco.
Chwała Ci za to i wnioskuję o pochwałę.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

MkubuxK pisze:
matka pisze:
Jak najbardziej i już wkrótce mam zamiar. Nie zadowala mnie ta odpowiedź. Będę informował na bieżąco.
bravo tak dalej....
zobaczymy co odpisza ...

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

nastala cisza w temacie :roll:
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

MkubuxK napisał:
Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
To jest jedno pytanie. Czy pytałeś w piśmie o to KNF?

Drugie pytanie, które należało by rozsupłać, to :

Czy korzystając z prowadzonego konto PAMM w instytucji do tego upoważnionej przepisami swojego kraju, mającego siedzibę poza Polską oraz w kraju nie należącym do OECD, czynności zarządzania kontem PAMM w tym kraju z wykorzystaniem środków elektronicznych porozumiewania sie na odległość a robimy to fizycznie z komputera w Polsce, uważane jest w Polsce na podstawie jakiegokolwiek przepisu prawa za:
a) - usługę wykonywaną w kraju;
b) - usługę wykonywaną poza granicami kraju?

Oczywiście dotyczy prawa Polskiego .Poza OECD jest istotne, bo wyklucza działanie ustawy podlegającej KNF.

Dodano po 2 minutach:
Kapitałowe rozumienie instrumentu finansowego

Na użytek rynku kapitałowego oraz wszelkiego rodzaju podmiotów dokonujących na nim transakcji polskie prawo ujednoliciło definicję instrumentu finansowego i zawarło ją w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. Jednakże złożoność problemu nie pozwoliło na stworzenie definicji syntetycznej, która by w sposób ogólny charakteryzowała instrument finansowy. Ustawodawca chcąc zdefiniować jego istotę wyliczył enumeratywnie wszystkie elementy, które zakwalifikować można jako instrumenty finansowe.

W rozumieniu tej ustawy do instrumentów finansowych zalicza się papieryt wartościowe oraz niebędące papierami wartościowymi :

tytuły uczestnictwa w instytucjach zbiorowego inwestowania,
instrumenty rynku pieniężnego,
finansowe kontrakty terminowe oraz inne równoważne instrumenty finansowe rozliczane pieniężnie, umowy forward dotyczące stóp procentowych, swapy akcyjne, swapy na stopy procentowe, swapy walutowe,
opcje kupna lub sprzedaży instrumentów finansowych, opcje na stopy procentowe, opcje walutowe, opcje na takie opcje, oraz inne równoważne instrumenty finansowe rozliczane pieniężnie,
prawa majątkowe, których cena zależy bezpośrednio lub pośrednio od wartości oznaczonych co do gatunku rzeczy, określonych rodzajów energii, miernikowi limitów wielkości produkcji lub emisji zanieczyszczeń (pochodne instrumenty towarowe),
inne instrumenty, jeżeli zostały dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym na terytorium państwa członkowskiego lub są przedmiotem ubiegania się o takie dopuszczenie.

Międzynarodowe definicje instrumentów finansowych

Wstąpienie Polski w szereg państw należących do Unii Europejskiej wymusiło dostosowanie prawa, również finansowego do standardów przyjętych przez dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady. Dyrektywa o rynkach instrumentów finansowych poszerzyła zarówno pojecie zbywalnych papierów wartościowych jak i zakres derywatów objętych pojęciem instrumentów finansowych do których zaliczyła :

zbywalne papiery wartościowe,
instrumenty rynku pieniężnego,
jednostki uczestnictwa w przedsiębiorstwach zbiorowego inwestowania,
transakcje opcyjne, transakcje typu futures, swaps, umowy terminowe na stopę procentową oraz inne kontrakty na instrumenty pochodne odnoszące się do papierów wartościowych, instrumentów dewizowych, stóp procentowych lub oprocentowania, albo innych instrumentów pochodnych, indeksów finansowych lub środków finansowych, które można rozliczać materialnie lub w środkach pieniężnych,
transakcje opcyjne, transakcje typu futures, swaps, umowy terminowe na stopę procentową oraz inne kontrakty na instrumenty pochodne odnoszące się do instrumentów towarowych, które należy rozliczać w środkach pieniężnych lub w środkach pieniężnych z opcją jednej ze stron (w przeciwnym przypadku, mogą powodować niedotrzymanie warunków lub innego rodzaju zdarzenie unieważnienia kontraktu),
transakcje opcyjne, transakcje typu futures, swaps, umowy terminowe na stopę procentową oraz inne kontrakty na instrumenty pochodne odnoszące się do instrumentów towarowych, które można materialnie rozliczać pod warunkiem że podlegają one obrotowi na rynku regulowanym i/lub MTF,
transakcje opcyjne, transakcje typu futures, swaps, umowy terminowe na stopę procentową oraz inne kontrakty na instrumenty pochodne odnoszące się do instrumentów towarowych, które można materialnie rozliczać oraz nie wymienionych w inny sposób w sekcji C.6 (tejże dyrektywy) i nie przeznaczonych do celów handlowych, które wykazują właściwości innych pochodnych instrumentów finansowych, uwzględniając między innymi, czy są one rozliczane przez uznane izby rozrachunkowe lub podlegają regularnym spekulacyjnym transakcjom różnicowym,
instrumenty pochodne dotyczące przenoszenia ryzyka kredytowego,
kontrakty finansowe na transakcje różnicowe,
transakcje opcyjne, transakcje typu futures, swaps, umowy terminowe na stopę procentową oraz inne kontrakty na instrumenty pochodne odnoszące się do kontraktów na instrumenty towarowe dotyczące stawek klimatycznych, opłat przewozowych, dopuszczalnych poziomów emisji oraz stawek inflacji lub innych urzędowych danych statystycznych, które należy rozliczać w środkach pieniężnych lub z opcją jednej ze stron (w przeciwnym przypadku, mogą powodować niedotrzymanie warunków lub innego rodzaju zdarzenie unieważnienia kontraktu), a także wszelkiego rodzaju inne kontrakty na instrumenty pochodne dotyczące aktywów, praw, zobowiązań, indeksów oraz środków nie wymienionych gdzie indziej w tej sekcji, które wykazują właściwości innych pochodnych instrumentów finansowych, uwzględniając, między innymi, czy podlegają one obrotowi na rynku regulowanym lub MTF, są rozliczane przez uznawane izby rozrachunkowe, lub podlegają regularnym spekulacyjnym transakcjom różnicowym.

Zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości za instrumenty finansowe uznać można także umowy pożyczek, kredytów, umowy sprzedaży z odroczonym terminem płatności, środki na rachunku bieżącym, umowy najmu przewidujące wniesienie kaucji, a nawet umowy leasingu finansowego. W wyżej wymienionych umowach, w aktywach jednego podmiotu pojawia się składnik finansowy – najczęściej prawo do otrzymania środków pieniężnych lub instrument kapitałowy innego podmiotu. Drugi podmiot po stronie pasywów bilansu umieści albo zobowiązanie finansowe (jeśli posiada formę środków pieniężnych) albo instrument kapitałowy jako element kapitałów własnych.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

trzeba być troszkę cierpliwym
takie odpowiedzi nie są udzielane w tempie ekspresowym
na chwilę obecną wszystko jest w miarę jasne wiec o czym tu jeszcze pisać ?
trzeba cierpliwie czekać na odpowiedź

czy takie odpowiedzi są wiążące ? jak się ma coś takiego na piśmie to można na podstawie takiej odpowiedzi się bronić np w sądzie w razie czego ?

oczywiście popieram dalsze ciągniecie sprawy jednak zarys sytuacji wydaję się jasny i raczej nie ma jakichś warunków, w których takie inwestowanie czyimś kapitałem stanie się nagle legalne

według mnie przydałoby się przedstawić razem z pytaniami fragmenty albo nawet cały regulamin kont PAMM i nakierować całe wyjaśnianie na taki mniej więcej tor myślowy - czy w takim przypadku usługodawca pozwalający korzystać z kont PAMM nie bierze na siebie wszystkich zobowiązań prawnych i tym samym nie udostepnia nam jako managerom licencji DI czy po prostu nie jest dla nas wymaganą osoba z DI i sprawa jest wtedy jasna i jesteśmy w pełni legalni ?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

mike_05 pisze:Czy korzystając z prowadzonego konto PAMM w instytucji do tego upoważnionej przepisami swojego kraju, mającego siedzibę poza Polską oraz w kraju nie należącym do OECD, czynności zarządzania kontem PAMM w tym kraju z wykorzystaniem środków elektronicznych porozumiewania sie na odległość a robimy to fizycznie z komputera w Polsce, uważane jest w Polsce na podstawie jakiegokolwiek przepisu prawa za:
a) - usługę wykonywaną w kraju;
b) - usługę wykonywaną poza granicami kraju?
Na 100% usługę wykonywaną w kraju.
unkle/.seed pisze:jednak zarys sytuacji wydaję się jasny i raczej nie ma jakichś warunków, w których takie inwestowanie czyimś kapitałem stanie się nagle legalne
Dokładnie,jeżeli nie zmieni się nastawienie naszych elit i rządzących dalej będziemy tkwili w okowach komunizmu.
Nie wiem jak jest teraz lecz nie tak dawno nasi DI nie potrafili obsługiwać platform walutowych np. UBS u i oni mają wziąść na siebie ciężar rynków walutowych...?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

zz ale nikogo w urzędach nie interesuje czy ktoś potrafi zarządzać pieniędzmi innych ludzi
tam chodzi tylko o sam papierek

jakby liczyły się umiejętności to by nie było problemu
umiem zarządzać swoimi $$ i dla siebie zarabiać kolejne $$ to mogę to tez robić nie swoją kasą i zarabiać $$ dla innych
ale nie mam papierka

poza tym jeśli dobrze zrozumiałem to sam papierek też by nie wystarczył dla prywatnej osoby
musiałaby być jakaś spółka i w tej spółce ktoś z papierkiem

więc myślę, że szczegółowe opisanie dokładnej sytuacji też jest ważne
bo jakby nie patrzeć nam tutaj chodzi czy prywatny trader może inwestować nie swoją kasę

w ogóle to chciałem przetłumaczyć fragmenty regulaminu kont pamm od alpari ale oprócz dość obszernego faq to nie ma tam żadnych dokumentów odnosnie pamm, a przynajmniej nie znajdują się one tam gdzie się ich spodziewałem

więc przynajmniej alpari sprawę legalności pamm w kraju managera pozostawia managerowi

ODPOWIEDZ