a my tu rozmawiamy o zarzadzaniu cudzym kapitalem, taka spolka moze co najwyzej swoim pozarzadzac, popraw sie jesli sie myle?czytaj ze zrozumieniem pisałem o wymogach dotyczących spółek z o.o.
Systemy PAMM - manager
wszystko pieknie ale ere wieku szalonych pomyslow mam juz za soba....xpep pisze:ok to moze ja cos podsuneandy11 pisze:zadnych nowych rozwiazan...![]()
1. zakladasz konto alpari.ru ecn, wplacasz wymagana kase do otwarcia pamm
2. robisz kilkaset % w miesiac przy DD max kilka %
3. mija 2 lata a Ty masz kapital 2M euro( o ile bedzie do tego czasu ta waluta) i " troche" mniej z % od zyskow inwestorow na swoim koncie managera
4. lecisz do nowej zelandii zakladasz tam konto bankowe
5 wyplacasz tam cala kase i zyjesz jak krol na pieknej rajskiej wyspie
Napisałem odpowiednie pismo do KNF i po 2 miesiącach oczekiwania uzyskałem oficjalną odpowiedź. Otwarcie działalności gospodarczej w Polsce, która polegałaby na zawieraniu transakcji poprzez konto PAMM wymaga licencji doradcy inwestycyjnego bądź zatrudnienia takiej osoby. Jest to oficjalna odpowiedź i dla zainteresowanych mogę przesłać jej treść.
Także powinno rozwiać to wszelkie wątpliwości co do legalności prowadzenia takiej działalności u nas w kraju.
Piszę ten post tutaj gdyż swego czasu w jakimś wątku widziałem bardzo burzliwą dyskusję na ten temat.
Także powinno rozwiać to wszelkie wątpliwości co do legalności prowadzenia takiej działalności u nas w kraju.
Piszę ten post tutaj gdyż swego czasu w jakimś wątku widziałem bardzo burzliwą dyskusję na ten temat.
fx-forum
Dzięki za rzetelne przedstawienie sprawy.MkubuxK pisze:Napisałem odpowiednie pismo do KNF i po 2 miesiącach oczekiwania uzyskałem oficjalną odpowiedź. Otwarcie działalności gospodarczej w Polsce, która polegałaby na zawieraniu transakcji poprzez konto PAMM wymaga licencji doradcy inwestycyjnego bądź zatrudnienia takiej osoby. Jest to oficjalna odpowiedź i dla zainteresowanych mogę przesłać jej treść.
Oczywiste jest że jest to głupota totalna ponieważ jest ustawowy PRZYMUS DI...,a często DI nie umieją obsługiwać platformy...,o zawieraniu realnych transakcji nie wspominając...,chcą pracować od 9-17 ,a rynki działają 24/h,same sprzeczności...
Jak w takiej sytuacji mają opracowywać strategie walutowe czy robić traderkę.,scalping?.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Dzięki za info. Mogę Cię prosić o doprecyzowanie o co dokładnie zapytałeś? Z powyższego zdania wynika, że lokalizacja konta PAMM nie ma znaczenia? Nie wiesz z jakich źródeł informacji na temat kont PAMM korzystał KNF?MkubuxK pisze:Otwarcie działalności gospodarczej w Polsce, która polegałaby na zawieraniu transakcji poprzez konto PAMM wymaga licencji doradcy inwestycyjnego bądź zatrudnienia takiej osoby.
Czyli otwierając taką działalność poza Polską, do czego przecież mam prawo, już takiej licencji nie wymaga ,a przynajmniej jest to już zależne od prawa obowiązującego w danym kraju..MkubuxK pisze:Otwarcie działalności gospodarczej w Polsce, wymaga licencji doradcy inwestycyjnego .
Przynajmniej ja bym tak to rozumiał po otrzymaniu takiej odpowiedzi.
to akurat jest logicznemalsehen pisze:Czyli otwierając taką działalność poza Polską, do czego przecież mam prawo, już takiej licencji nie wymaga ,a przynajmniej jest to już zależne od prawa obowiązującego w danym kraju..MkubuxK pisze:Otwarcie działalności gospodarczej w Polsce, wymaga licencji doradcy inwestycyjnego .
Przynajmniej ja bym tak to rozumiał po otrzymaniu takiej odpowiedzi.
otwierając bar w Holandii - Polskie przepisy o narkotykach nie obowiązują
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
bo to sie rozbija zawsze o to samomalsehen pisze:TARKIN, jednak przeglądając ten temat, zauważyłem,że były co do tego różne interpretacje.
czy mieszkając na stałe w Polsce a mając firmę zarejestrowana w UK czy też USA
to można czy nie można ?
i zawsze chodzi o podmioty jednoosobowe
bo przy spółkach czy też sytuacji że jeden kolega zatrudnia drugiego nie ma takiego problemu (oczywiście nie zarejestrowanych w Polsce )
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
Oto ich odpowiedź. Mam wrażenie że mimo tego iż starałem się w miarę dokładnie przedstawić schemat działania konta PAMM podając paru brokerów którzy udostępniają te usługi KNF przez 2 miesiące nie pokusił się by sprawdzić czym tak naprawdę ta usługa jest odpisując urzędowo i przyczepiając się do szczegółów które mogą być podciągnięte pod odpowiedni paragraf.
Np.
W świetle tego co zostało przedstawione można uznać iż podejmuje Pan decyzje inwestycyjne których realizacja na Pana rachunku prowadzi do ich realizacji na rachunku klientów, w ramach udostępnionych do inwestowania środków pieniężnych. Przedstawiona wyżej działalnośc może być uznana za zarządzanie portfelami, jeżeli dotyczy instrumentów finansowych wskazanyc z art. 2 1 Ustawy.
Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
Np.
W świetle tego co zostało przedstawione można uznać iż podejmuje Pan decyzje inwestycyjne których realizacja na Pana rachunku prowadzi do ich realizacji na rachunku klientów, w ramach udostępnionych do inwestowania środków pieniężnych. Przedstawiona wyżej działalnośc może być uznana za zarządzanie portfelami, jeżeli dotyczy instrumentów finansowych wskazanyc z art. 2 1 Ustawy.
Moje pytanie brzmi czy intrumenty finansowe którymi obraca się na FX można podciągnąć pod instrumenty finansowe z tej ustawy ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum