AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

zz pisze:
NiceFox pisze:Czy w umowie z aliorem są zapisy gwarantujące że broker nie tworzy rynku mm:
Nie znam kruczków prawnych...
Jeżeli jednak przez dwadzieścia dwa lata transformacji... próbujemy podważyć.. jeden jedyny istniejący bank w polsce....,to może lepiej to nasze Państwo rozwiązać....?

Pozdrawiam.
Skoro mnie cytujesz i stawiasz znak zapytania, to Ci odpowiem: nie próbujemy podważać... nie jedyny bank w Polsce ... może nie lepiej...

Brokerów typu mm nazywających siebie ECN jest wielu. Nie jest to zakazane. Papier wszystko przyjmie. Co do ambicji Aliora nie wątpię, każda firma chce być najlepsza i nachapać się najwięcej.

:lol:

Pytanie jest nadal aktualne. Proszę o wypowiedzi osób które znają treść umowy. (Po umowie ich poznacie ECN)
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Bogumił Nurkiewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bogumił Nurkiewicz »

Do osób które znają treść umowy z Brokerem.

Czy w umowie z aliorem są zapisy gwarantujące że broker nie tworzy rynku mm:
- że jest pośrednikiem w dokonywaniu transakcji:
- wymienia się kontrahentów z którymi zawiera się transakcje
itp.
Witam,

Odpowiedzi na Pańskie pytania znajdzie Pan w Regulamine oraz "Umowie wykonywania zleceń na rynkach OTC". Nawet pobieżna lektura pozwola zrozumieć zależności pomiędzy stronami zawierającymi transakcje (Klient BM Alior Banku <>Alior Bank<>Dostawcy kwotowań).

Dodatkowo chciałbym poinformować że dodaliśmy dodatkowy raport (Trades Report) dostępny wszystkim Klientom posiadającym rachunki realne zawierający informacje po jakiej cenie Klient zawarł transakcje w systemie Alior Trader (Price) oraz jaka była cena tegoż instrumentu u partnera kwotującego (Ext. price). Informacja taka upewnić może Państwa, że BM Alior Bank nie stosuje "mark up'ów' na kwotowaniach prezentowanych swoim Klientom - jest to namacalny dowód na to że jedynym kosztem transakcji jest prowizja od wykonanej transakcji.

Odpowiadając na Pańskie drugie pytanie chciałbym poinformować że partnerzy którzy wyrazili zgodę na prezentowanie swoich nazw i logotypów znajdują się na stronie trader.aliorbank.pl
Pozostali partnerzy nie wyrazili takiej chęci , jest to dosyć często spotykana rynkowa praktyka. Klienci usługi Alior Trader posiadają relację (na bazie umów o świadczeniu usług) tylko i wyłącznie z BM Alior Bank.
Oczywiście mamy możliwość połaczenia Państwa transakcji z bankiem kwotującym - informacja ta również jest zawarta we wspomnianym wyżej raporcie ( External ID - np. FXI xxxxxxxxx).

Mam nadzieję że rozwiałem Pańskie wątpliwości :)
Bogumił Nurkiewicz

Manager ds. Platform Transakcyjnych
Biuro Maklerskie Alior Banku

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Bogumił Nurkiewicz pisze:
Odpowiedzi na Pańskie pytania znajdzie Pan w Regulamine oraz "Umowie wykonywania zleceń na rynkach OTC"
Dla merytoryki publicznie toczącej się dyskusji będzie właściwe, aby Pan umieścił linka lub wkleił "literaturę " o której mowa. (Pytanie przecież jest do osób znających treść umowy)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2011, 14:54 przez NiceFox, łącznie zmieniany 1 raz.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

Witam
Dlaczego 6 wrzesnia miedzy 10:02 a 10:08 nie można było składać zleceń, zamykać otwartych pozycji i nie działało na platformnie automatyczne zamykanie pozycji po walnięciu w Stop Out?

Nie dość że straciłem kilkadziesiąt tysięcy zł przez brak mozliwosci zamknięcia złych pozycji to jeszcze nie mogłem otworzyć dobrych które kilkadziesiąt tysięcy zł by zarobiły = również strata.

Platforma do tej pory działała w miarę ok ale chyba tamte wydarzenia ją przerosły i po pierwsze chcę się dowiedzieć kto jest za to odpowiedzialny a po drugie kto mi zrekompensuje owe stary.

Sprawa jest zgłoszona do BM Alioru jak również do kilku innych instytucji nazdoru także czekam, a tutaj ciekaw jestem jakiejś opinii... być może ktoś miał podobny kłopot ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Bogumił Nurkiewicz pisze: Dodatkowo chciałbym poinformować że dodaliśmy dodatkowy raport (Trades Report) dostępny wszystkim Klientom posiadającym rachunki realne zawierający informacje po jakiej cenie Klient zawarł transakcje w systemie Alior Trader (Price) oraz jaka była cena tegoż instrumentu u partnera kwotującego (Ext. price). Informacja taka upewnić może Państwa, że BM Alior Bank nie stosuje "mark up'ów' na kwotowaniach prezentowanych swoim Klientom - jest to namacalny dowód na to że jedynym kosztem transakcji jest prowizja od wykonanej transakcji.
Co do raportu to jaki on ma sens ("poza mydleniem oczu")
z uwagi na:
Bogumił Nurkiewicz pisze: Odpowiadając na Pańskie drugie pytanie chciałbym poinformować że partnerzy którzy wyrazili zgodę na prezentowanie swoich nazw i logotypów znajdują się na stronie trader.aliorbank.pl
Pozostali partnerzy nie wyrazili takiej chęci , jest to dosyć często spotykana rynkowa praktyka. Klienci usługi Alior Trader posiadają relację (na bazie umów o świadczeniu usług) tylko i wyłącznie z BM Alior Bank.
Pozostali partnerzy (Alior bank lub jego spółki)? Nie ma powodów aby ECN ukrywał z kim klient zawiera transakcje, no chyba że jest stroną transakcji.

Osoby znające treść umowy zapraszam do dyskusji.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Umowę mam w domu i przejrzę ją jeszcze raz wieczorem... ale to o czym piszesz jest interesujące i daje do myślenia, aczkolwiek w "normalnym" handlu nie ma to AŻ tak dużego znaczenia wg mnie

schreek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: schreek »

witam w otwartych pozycjach niezrealizowny zysk/starata mam stale te same wartości, wykres sie zmienia i pozycje na dodatkowym pasku tez, czy to winna platformy czy cos z moim oprogramowaniem bądź laptopem?

buchcik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buchcik »

NiceFox pisze: Osoby znające treść umowy zapraszam do dyskusji.
Proszę bardzo, oto umowa.

Dodano po 2 minutach:

... oraz "Formularz informacji o kliencie" na podstawie którego Broker ocenia czy Klient wie co robi ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki buchcik.

Częścią integralną umowy jest regulamin, oraz umowa ramowa.

Proszę kadrę Aliora obsługującą forum o umieszczenie linka do regulaminu i umowy ramowej.

Z umowy przedstawionej przez usera wynika że Alior może być stroną transakcji.
Nie wymienia się kontrahentów z którymi klient zawiera transakcje.
Jest to typowa umowa mm.

Bardzo mnie rozbawiła treść pieczątki "Bankier klienta zamożnego" par1 pkt3 klient detaliczny.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Każdy klient w aliorze jest gdzies tam przydzielany, niekoniecznie zeby miec bankiera klienta zamożnego trzeba byc "zamoznym" i odwrotnie

ODPOWIEDZ