BOSSAFX
Do pana S.Zadory
Chyba już wszyscy wrócili ??s_zadora pisze:Zapewne będzie, ale na pewno nie w tym roku. Mamy zasadę wedle której odświeżamy listę dostępnych instrumentów co najmniej raz w roku. W 2011 dodaliśmy 10 nowych instrumentów w maju i nie planujemy już zmian w tym zakresie przed końcem roku. Nie oznacza to jednak że innych zmian w naszej ofercie forex nie będzie;)) Ze szczegółami wstrzymajmy się jednak do czasu powrotu wszystkich z wakacji
Tutaj musimy rozróżnić sam dodatek BOSSAFX-GPW oraz interfejs bossaAPI bo możliwości i zastosowania obu narzędzi są nieco różne. Generalnie jest tak, że dodatek BOSSAFX-GPW zawiera bibliotekę funkcji MQL4, które możemy swobodnie wywoływać z poziomu każdego programu MQL4. Inaczej jest w przypadku bossaAPI, którego funkcje nie są bezpośrednio dostępne dla MT4. Można powiedzieć że BOSSAFX-GPW jest biblioteką adaptującą wybrane funkcje bossaAPI dla potrzeb programowania strategii w MQL4. Poszczególne funkcje BOSSAFX-GPW odwołując się do odpowiednich funkcji bossaAPI dają nam z kolei możliwość handlu bezpośrednio na GPW. Dokumentacja wszystkich funkcji należących do BOSSAFX-GPW znajduje się tutaj:A jak to jest w zasadzie z tym BOSSAFX-GPW i z BOSSA API. Czy można zrobić jakoś "most" do metatradera tak, żeby z metatradera można było robotem handlować na GPW papierami wartościowymi nie tylko na kontrakty na WIG20?
http://bossa.pl/redir.do?aid=21375&name ... FX_GPW.pdf
I teraz odpowiadając wprost na Pana pytanie - handel na innych instrumentach niż kontrakty terminowe za pomocą biblioteki BOSSAFX-GPW jest w praktyce możliwy, ale tylko w zakresie składania zleceń (proszę zainteresować się w tym celu funkcją OrderSend_nol()). Nie ma jednak w tej bibliotece funkcji, która umożliwiałaby np. pobranie ceny wybranego instrumentu z rynku GPW, po to aby w jakikolwiek sposób tę cenę przetworzyć (np. obliczyć jakiś wskaźnik AT albo złożyć odpowiedni poziom zlecenia oczekującego). Dzieje się tak dlatego, że biblioteka BOSSAFX-GPW miała w założeniu obsługiwać tylko udostępnione w platformie instrumenty giełdowe (widoczne w oknie rynek), dzięki czemu dane źródłowe o ich cenach są dostępne w dokładnie takim samym trybie jak dla instrumentów rynku OTC. Oczywiście w związku z tym wraz tym dodatkiem do platformy włączyliśmy feed z notowaniami 2 serii kontraktów terminowych m.in. po to, aby umożliwić programowanie na nich strategii automatycznych.
Natomiast jeśli pyta Pan o bossaAPI to oczywiście można sobie wyobrazić stworzenie takiego mostu, umożliwiającego nie tylko składanie zleceń, ale także analizowanie cen (wewnątrz programu). W najprostszym przypadku należałoby dopisać funkcję MQL4 wykorzystującą bossaAPI umożliwiającą pobranie aktualnej ceny bid lub ask dla wybranego instrumentu z GPW.
Mam nadzieję że nie za bardzo skomplikowałem odpowiedź, ale biorąc pod uwagę spore doświadczenie w programowaniu wielu uczestników forum zależało mi na precyzyjnym ujęciu sprawy

W razie dalszych pytań - oczywiście jestem do dyspozycji.
Oj chyba nie.... Po tematach niektórych wątków wnoszę że wśród uczestników forum jest naprawdę wielu studentów. Zaczekajmy wobec tego z nowościami także na nichwieraj pisze:Chyba już wszyscy wrócili ??

Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Przypuszczam że przy składaniu zlecenia została włączona opcja "TO" czyli tzw. Trailing Oczekujący. Jest to unikalny mechanizm, który działa w podobny sposób jak Trailing Stop, ale dzięki Visual Orders BOSSAFX można go zastosować także na zleceniu oczekującym otwierającym pozycję, w tym Sell Limit. Aby to wyłączyć, należy ustawić w menu głównym wartość TO na 0 a następnie wywołać / przeciągnąć obiekt TO z menu górnego. Ten parametr pełni oczywiście rolę analogiczną jak w Trailing Stopie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Ta opcja służy właśnie do tego - zamyka wszystkie otwarte pozycje jak również złożone zlecenia oczekujące na instrumencie, na którym pracuje BOSSAFX VO (czyli na tym na którego wykresie uruchamiamy to narzędzie). Opcja ta ma jednak pewien bezpiecznik - aby działała trzeba ją najpierw aktywować, czyli w menu głównym jej nazwa musi być na zielono (aktywacja poprzez przeciągnięcie).wieraj pisze:1. Do czego służy opcja close all bo na pewno nie do zamykania otwartej pozycji bo próbowałem i nic to nie dało.
Opcja HEDGE, jeśli jest aktywna to działa zarówno dla zlecen "ręcznych" (rozumiem że chodzi o zlecenia po cenie rynkowej) jak i dla oczekujących. Na przykład, jeśli włączy Pan tę opcję i otworzy pozycję długą 1 lot po 1.40 a chce Pan zamknąć połowę po 1.41 to można ustawić sell limita po 1.41 który zadziała zgodnie z Pana oczekiwaniami (tak samo jak na GPW - zwracali nam na to uwagę Klienci i dlatego ta opcja jest w BOSSAFX VO)wieraj pisze:2.Jak zrealizować częściowe zamykanie pozycji po osiągnięciu danego poziomu ceny,ale aby zamykało się samo bo za pomocą HEDGE to trzeba ręcznie samemu.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Po aktywacji proszę użyć obiektu "X" z górnego panelu (przeciągnąć).wieraj pisze:AD1.Dobrze rozumiem , tylko co dalej po aktywacji close all.W jaki sposób zamknąć pozycję.
Właśnie o tym Panu napisałem - proszę aktywować HEDGE i poustawiać sell limity na wybranych poziomach z wolumenem 0.2wieraj pisze:AD2. Chodzi mi o to czy np. po kupnie 0.6 lota po 1.40000 mogę zamknąć 0.2 po 1.40050 ,0.2 po 140100 , 0.2 po 1.4150 i jak to zrobić w BOSSAFX VO, oczywiście nie ręcznie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ