Moim zdaniem wsparcia i opory są przereklamowane. Ich popularność wynika w dużej mierze z tego, że wielu nie potrafi grać z trendem natomiast stara się grać od bandy do bandy.Równie dobrze mógłbyś sobie rysować kreski co 25 pipsów i zwracać uwagę czy rynek akceptuję tą linię czy nie i grać na odbicie od niej.
Nie ma idealnego przepisu na s/r.
Szkoła Scalpingu
To nie jest tak, że rysuję jakąś kreskę, linię trendu i patrzę czy się odbije czy nie. W przypadku wielu okazji, które wykorzystuję rzeczywiście można po fakcie stwierdzić, że to było odbicie od linii trendu ale tak naprawdę gram wyłącznie na szczyty i dołki np. wybicie z pierwszego LH w kontekście trendu spadkowego wyższego rzędu. Tyle że każdy będzie widział co innego. Jeden zobaczy wybicie z podwójnego szczytu w kontekście trendu spadkowego, inny zobaczy LH w postaci testu przebitego trendu, który jest w zasadzie korektą trendu spadkowego wyższego rzędu, inny oznaczy wszystko elliottem a jeszcze inny zobaczy jakieś wsparcie.malsehen pisze:alinoe, czyli rozumiem, że grasz wyłącznie na linię trendu ?
Faktem jest, że nie gram raczej na poziomy, nie stosuję też żadnych formacji, fibo, po prostu szczyty i dołki.
Zastanawia mnie tylko kiedy stwierdzasz czy to co się dzieje to nowy szczyt/dołek ?
ogólnie w jaki sposób to stwierdzasz,że to co teraz się "zrobiło" to nowe LH,a może pójdzie jeszcze wyżej? nie grając na żadne wsparcia/opory wydaje mi się że trochę ciężko stwierdzić gdzie takowy LH może powstać.Mógłbyś objaśnić?
ogólnie w jaki sposób to stwierdzasz,że to co teraz się "zrobiło" to nowe LH,a może pójdzie jeszcze wyżej? nie grając na żadne wsparcia/opory wydaje mi się że trochę ciężko stwierdzić gdzie takowy LH może powstać.Mógłbyś objaśnić?
Po prostu czekam na potwierdzenie. Już samo przełamanie jakiejś kreski mówi wiele czy dołek, szczyt już powstał. W każdym razie nigdy nie przewiduję czy szczyt/dołek powstanie na takim czy innym poziomie. To, że cena dojdzie do jakiegoś poziomu nie jest dla mnie żadnym potwierdzeniem jeśli trend nie zostanie złamany. Ja po prostu nie myślę gdzie szczyt czy też dołek może powstać, ja na niego czekam. Mi właśnie to za pomocą wykreślonych wsparć i oporów i innych poziomów trudno stwierdzić gdzie powstaną szczyty i dołki.
dwa nowe
NC
===
wracajac do dyskusji
zalozeniem kazdego handlu jest tanio kupic i drogo sprzedac
i tylko kazdy musi odbrac metode jak okreslic kiedy jest tanio a kiedy drogo
oraz zdecydowac czy handluje towarem szybko psujacym sie czy moze takim ktory moze troszke polezec na polkach

NC
===
wracajac do dyskusji
zalozeniem kazdego handlu jest tanio kupic i drogo sprzedac
i tylko kazdy musi odbrac metode jak okreslic kiedy jest tanio a kiedy drogo
oraz zdecydowac czy handluje towarem szybko psujacym sie czy moze takim ktory moze troszke polezec na polkach

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wierz w trendy.
Niestety bardzo często nim będzie potwierdzenie umyka 20-30 pips,co wiąże się ze znacznie większym SL.
W sumie jak sobie pomyślę,to nawet Ci co grają na S/R w wielu przypadkach robią podobnie.Domyślają się gdzie cena "może" się odbić,ale i tak wolą poczekać na potwierdzenie,co wiąże się z tym samym o u Ciebie.Może w takim przypadku faktycznie wiedza na temat s/r jest zbędna.
Choć jeżeli coś ma zwiększyć prawdopodobieństwo na udany trejd,to czemu tego nie wykorzystywać,a jeżeli Ty radzisz sobie bez tego - to też dobrze:)
pozdrawiam
W sumie jak sobie pomyślę,to nawet Ci co grają na S/R w wielu przypadkach robią podobnie.Domyślają się gdzie cena "może" się odbić,ale i tak wolą poczekać na potwierdzenie,co wiąże się z tym samym o u Ciebie.Może w takim przypadku faktycznie wiedza na temat s/r jest zbędna.
Choć jeżeli coś ma zwiększyć prawdopodobieństwo na udany trejd,to czemu tego nie wykorzystywać,a jeżeli Ty radzisz sobie bez tego - to też dobrze:)
pozdrawiam