[USD/CAD]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
money
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: money »

Ale te spready zniechęcają wielu przy innych możłiwościach. :wink:

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

money pisze:Ale te spready zniechęcają wielu przy innych możłiwościach. :wink:
no wlasnie jedyny mankament na tych parach przy alternatywnych mozliwosciach to spready :?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

pytanie do ekspertów od klonowego liścia - czym spowodowane są silne wzrosty na USDCAD ? nie dopatrzyłem się jakichś słabych danych makro ?
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
Jekert
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jekert »

200 pips to jeszcze nie są duże wzrosty. Nadal wygląda mi to na korektę.
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

MACIEK408 pisze:pytanie do ekspertów od klonowego liścia - czym spowodowane są silne wzrosty na USDCAD ? nie dopatrzyłem się jakichś słabych danych makro ?
macro kanady sa bardzo dobre...boom gospodarczy trwa w najlepsze ale slabnaca gospodarka poludniowego bogatszego brata nie najlepiej sprzyja tej parze...przede wszystkim spadek cen ropy naftowej ktorej kanada jest poteznym exporterem do usa powoduje spadek na tej parze (importerzy z usa kupuja teraz rope bo znacznie tanszych cenach co niekorzystnie odbija sie na exporterach kanadyjskich)no i oczywiscie ciagle duza awersja do ryzyka na rynkach kredytowych w usa dorzuca swoje grosze :)

jekert pisze: 200 pips to jeszcze nie są duże wzrosty. Nadal wygląda mi to na korektę
:) tak jak napisales jekert to bardzo silna korekta[/quote]

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

:) patrząc od najniższego historycznego minimum na tej parze tj 1,0339 ktore zostalo osiagniete 25 lipca mamy obecnie trend wzrostowy (4h) z osiagnietym lokalnym maximum na pozimie oporu (1,0864)...a od wczoraj mamy niewielka korekte ktora testuje 23,6 % pozimu fibo (tj ok..1,0741) i wszystko na to wskazuje że sie od tego poziomu odbije... :) kontynuujac właściwy trend

EDIT:

no to dzisiejszy dzien poki co na tej parze sie kompletnie odewrócił..nie trafiłem :? ...z 1,0741 spadło aż do 1,0558 a dzień sie jeszcze nie skończył w niespełna 4 godziny spadek 204 pipsy!!! i ciekawe czy poziom zbliży sie do 4 fali na poziomie 1,0539 iczy bedzie ja testował czy dalej "trend down" przy okazje czekamy na ostatnie najwazniejsze dane z dzisiejszego dnia macro USA Consumer Sentiment (p) ,prognoza mowi o 88,5 zobaczymy...

zet
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zet »

Jakies pomysły odnosnie kierunku ? może teraz tp 1.0300 ? wsiadłem na eska..ale jak pójdzie w góre to nie będe zaskoczony :mikolaj:

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

zet pisze:Jakies pomysły odnosnie kierunku ? może teraz tp 1.0300 ? wsiadłem na eska..ale jak pójdzie w góre to nie będe zaskoczony :mikolaj:
:D jak dla mnie najblizszy support na poziomie 1,0500 i potem long...tu ciagle niewiadomo czy panika juz opanowana ,trwa, a moze rosnie apetyt na ryzyko...ta para jest na to wrazliwa,moze nie tak jak z jenami ale zawsze :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

A co sadzisz o obecnej sytuacji?

W piatek CAD pokazal znaczna slabosc - wybicie w gore po TAKICH danych :shock: :shock: :shock:

chyba warto teraz grac na CAD/JPY (spadki) i EUR/CAD (wzrosty)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

jasonbourne pisze:A co sadzisz o obecnej sytuacji?

W piatek CAD pokazal znaczna slabosc - wybicie w gore po TAKICH danych :shock: :shock: :shock:

chyba warto teraz grac na CAD/JPY (spadki) i EUR/CAD (wzrosty)

...tak to prawda....majac na uwadze AF..czwartkowe dane macro z KANADY a głownie Ivey PMI na poziomie wiekszym od prognozowanego o 2,4 puntu spowodowało na drugi dzien przebicie poziomu 1,0500 i nie miały tu znaczenia słabsze (nawet bardzo) dane dotyczace pozwolen na budowe w kanadzie Building Permits które w miesiecznej relacji osiagneły [b]-11.3%,[/b]poza tym dane macro z USA tez nie miały wiekszego znaczenia mimo dobrego podczas czwartkowych danych najwazniejszego wskazania dot.ISM Non-Manufacturing Index na pozimie 55,8 w stosunku do prognozowanego 54,5 punktu...
prawdziwy ruch nastapil dopiero podczas piatkowych danych macro głownie za sprawa USA...a chodzi o najwazniejsze dane macro z USA dot.. słynnych juz Nonfarm Employment Change (zatrudnienia w sektorze poza rolniczym)ktore poprzednie dane zostały z rewidowane na niekorzysc do poziomu 68K prognozy mowily o 110k a ostatecznie skonczylo sie na - 4 tys...
jesli chodzi o piatkowe dane macro z klonowego liscia (sektor zatrudnienia)...to rzeczywiscie byly dobre Employment Change na poziomie 23.3K w stosunku do prognozowanych 15.3K robi wrazenie..
kanadyjski(wskaznik bezrobocia)Unemployment Rate utrzymuje sie na poziomie 6.0%...wiec USD/CAD mial przeslanki zeby poleciec nizej...ale jest niestety ciagle duzy problem na rynkach nieruchomosci,kredytow hipotecznych w USA co zwieksza awersje do ryzyka niepwenosc inwestycyjna na tychze rynkach oraz wyprzedaz $ a dane macro z ostanich dwoch dni dot ..sektora zatrudnienia w USA Unemployment Claims i opisane wyzej Nonfarm Employment Change byly slabe i poglebily awersje do ryzyka...a to pociagnelo nagle odbicie z poziomu 1,0470 (ustalajac tym samym nowe wsparcie) do poziomu 1,0575...spowodoawane jest to tym ze gospodarka kanadyjska jest takim substytutem południowego sasiada a wiec reaguje podobnie jak on...dlatego miedzy innymi BOC (bank of canada) nie podniodl stop procentowych ze wzgledu na klopoty na rynkach nieruchomosci w statnach...nie pomaga tez ostatnio kanadyjska ropa ktora co prawda drozeje ale nie przeklada sie osatnio na spadki USD/CAD tym samym zmniejsza sie korelacja USD/CAD z ropa... :)

ODPOWIEDZ