Patterny cenowe i ustawienia oscylatorów

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

Patterny cenowe i ustawienia oscylatorów

Nieprzeczytany post autor: trejo »

To mój pierwszy post, więc witam :)

1. Od dłuższego czasu interesuję się patternami cenowymi. Przeczytałem 2 części harmonic tradingu Carneya, ale dalej nie wiem jak przełożyć teorię na praktykę, tzn. w jaki sposób rysować patterny cenowe.
Znalazłem na you tube jeden filmik.

http://www.youtube.com/watch?v=6Rqo-MBoPUg

Działałem na jego podstawie, ale cały czas nie jestem pewien czy jest to prawidłowe, tzn. przede wszystkim jak mierzyć odległości fibo między poszczególnymi wierzchołkami. Samodzielne liczenie czy dany odcinek ma 0.618 długości innego odcinka albo jeszcze innej wartości jest absorbujące, a w dodatku sprawia, że jak się nie ma doświadczenia, to przy tylu kombinacjach patternów widzi się co chce się widzieć na wykresie, a nie to co jest.
Czy znacie może jakieś linki, gdzie przedstawione jest rysowanie takich wykresów krok po kroku? Przeglądałem wcześniej wątek na ten temat na tutejszym forum, ale wydaje mi się w pewnym momencie zrobiło się za dużo dygresji i odchodzenia od tematu.

2. Podobne pytanie, tylko dotyczące oscylatorów. Rozumienie sygnałów nie jest czymś skomplikowanym, ale jak na razie nie udało mi się znaleźć niczego, co zwięźle i praktycznie opisuje konfigurowanie oscylatorów (czas uwzględniany w oscylatorze zależnie od interwału wykresu, parametry % itp).

Jak już się rozpędziłem, to jeszcze takie 2 pytania na szybko:

3. Czy ktoś z Was używa/ł Ensign Windows 10 i może powiedzieć coś na temat jego zastosowań? Wiem, że można w nim konfigurować patterny.

4. Czy w Warszawie albo okolicach odbywają się jakieś nieformalne cykliczne spotkania inwestorów forexowych lub gpw (technicznych). Szukałem czegoś takiego, ale wszędzie są płatne szkolenia za grube tysiące albo szkolenia sprzedażowe jak na xtb.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Ładnie wyznaczył ten pattern na filmiku tylko czy widziałes co było dalej? Jeżeli nie to zobacz na mój zrzut
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trejo »

Chyba na pierwsze pytanie znalazłem odpowiedź. Dziennik Arka Łyjaka. Muszę jeszcze przeczytać Danielewicza.

Dalszej części wykresu nie widziałem, ale ona w tym przypadku nie ma znaczenia. Liczy się decyzja i jej parametry (SL i TP). Na resztę nie mamy wpływu.

ODPOWIEDZ