Rynek chodzi na 3 razy

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Shadi pisze:Przepraszam, ale wydaje mi się że się mylisz - ogromnie ;)
W zasadzie nie chce mi się na ten temat za wiele rozwodzić, ale grubasy (banki, instytucje) kłócą się ze sobą cały czas :) Gdy jeden z nich wygrywa mamy breakout - to tak w skrócie.
Nie mówiłem o bankach. Mówiłem o wielkich inwestorach prywatnych. Jeżeli chodzi o banki to biją się "grupami" więc część nadal jest umówiona. Banki przesyłają sobie "notki" o której, po jakim kursie i co będą kupować / sprzedawać.

Każdy z powyższych wie dokładnie czego szuka reszta.

Tak czy siak powiedz coś więcej. Nie jestem specjalistą. Nie mam wewnętrznych informacji więc ciekawi mnie to.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

paweldobkowski pisze:Banki przesyłają sobie "notki" o której, po jakim kursie i co będą kupować / sprzedawać.
no nie wiem jakby bank A napisal do banku B taka notke: 9:00 gmt Sell EUR/USD 100 000 lot :wink: to przeciez gdyby im A uwierzyl to otworzyliby taka sama pozycje tylko o 8:59 :D

Tak ze ja bardziej ide na to co pisze Shadi banki grubasy tez ze soba walcza, niewielki mam kontakt z takim srodowiskiem ale z tego co mi wiadomo w jednym poskim oddziale banku inwestycyjnego kazdy trader ma okreslone ryzyko jakie moze podjac i tyle trejdowac chce na czym mu sie tylko podoba, oczywiscie bywa tak ze wielu traderow zbiera swoje limity tworzac duza pozycje ale mimo wszystko sa marni w porownaniu do podobnej pozycji traderow z londynskiego city z konkurencyjnego banku
Shadi pisze:Jeżeli chodzi o 2p sl i 140 p tp to ten temacik jest dalej aktywny na FF
a czy to chodzi o ten temat big bank and big players czy cos takiego? tam sie chyba wlasnie chcieli podlaczyc pod wielkich ale budowac wielka pozycje z malutkich

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

paweldobkowski pisze: Tak czy siak powiedz coś więcej. Nie jestem specjalistą. Nie mam wewnętrznych informacji więc ciekawi mnie to.
Z góry coś zakładasz i poniekąd masz rację - jednak nie możemy generalizować.
Aby odpowiedzieć na to musiał bym wiele klawiszy na mojej biednej klawiaturze stępić - inaczej mówiąc totalnie nie chce mi się, a temat rzeka.
xpep pisze:a czy to chodzi o ten temat big bank and big players czy cos takiego?
Tak ten. (jak się nie mylę to jakiś Tony jest autorem tematu i/lub kimś ważnym w tym wątku ;P)

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

xpep pisze:
paweldobkowski pisze:Banki przesyłają sobie "notki" o której, po jakim kursie i co będą kupować / sprzedawać.
no nie wiem jakby bank A napisal do banku B taka notke: 9:00 gmt Sell EUR/USD 100 000 lot :wink: to przeciez gdyby im A uwierzyl to otworzyliby taka sama pozycje tylko o 8:59 :D

Banki ślą sobie notki bo o tym się akurat uczyłem i widziałem przykładowe notki.

Wiem tylko, że Citi Group się umawia jak potrzebuje obniżyć kurs w swoim interesie i sprzedaje ile jest w stanie.

Fundusze inwestycyjne nie ruszają rynkiem. Gracze w nich dostają do zarządzania np. 10mln. euro i ryzyko rozkładają na np. 6 par walutowych. Grają na mały zwrot procentowo nie martwiąc się o płynność.

Ostatecznie nie ma to wielkiego znaczenia. Miło wiedzieć jako ciekawostkę :wink:

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Szkoda, ze tony handlował na oandzie czyli mm... Nie chodziło o wywolanie duzego ruchu przez zwyklych ludzi, a podazanie za bankami, ktore otwieraja sie o 9:00 oraz 14:00 i wala ogromnymi zleceniami - otwarcie London i New York.
Metoda polega na znalezeniu 5+ pipsowej swieczki na wykresie 5 sekundowym i otworzeniu pozycji w kierunku jej zamkniecia. SL 2 pips, a TP 100. Kiedys ta metoda lepiej dziala, patrzac na screeny sprzed kilku lat. Obecnie jest gorzej. A moze nawet i trudno cos ugrac. Jest szansa na te 10-20 pips z małym SL.

Awatar użytkownika
umma86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: umma86 »

Dobry wieczór wszystkim,
Przepraszam, że tak zaniedbuję journal ale jakoś tak wychodzi :)
Lekko się zdenerwowałem w piątek, bo miałem na pendirve mały tekst, który chciałem wrzucić w journale ale przypadkowo skasowałem wszystkie dane z pena...
No tak. Widzę, że się tutaj mała dyskusja wywiązała, zaraz poproszę moda o wyczyszczenie wątku :)
Wrzucę statement za ostatni tydzień. Jak widać wynik nie jest zadowalający i wejścia też nie były jakieś super i przemyślane, dlatego nie będę się za nimi rozwodził. Na koniec +23 pips więc marnie. Ale biorąc pod uwagę fakt, że nie siedzę 10+ godzin na forex, +23 zawsze dopisane :) Lekko humor mi popsuł ostatni trejd ale zbyt długo zastanawiałem się nad zamknięciem pozycji.
Aha, pisanie journala skłoniło mnie do skorzystania z usług innego broka, który mi polecił zjanomy. No cóż, był to błąd :) Rekwoty, czekanie na wejście zlecenia, skaczący spread od 2 do 5 pips :/ itd. Nawet nie będę wymieniał jego nazwy, żebyście nie wchodzili na jego stronkę.
W tygodniu postaram się skrobnąć coś krótkiego, żeby było w końcu wiadomo co co chodzi, że rynek chodzi na 3 razy.
Pozdrawiam serdecznie!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
reedmer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: reedmer »

xpep pisze: czy aby nie upraszczasz za bardzo? mozesz kupic cena pojdzie w dol wytnie Ci stopa a pozniej poleci w gore duzo pipsow, to jest mysle najwieksza trudnosc dla wielu traderow "bujanie rynku", choc oczywiscie mozna to takze wykorzystac np do wejscia z malym stopem

cos w tym jest ale jesli sie zacznie konsolidacja to oba kierunki beda "prawidlowe" dopuki sie z niej nie wyrwiemy
Na sl jest super sprawa brak sl :) i wyniki odrazu są lepsze. Jeżeli założymy że grubasy sterują kursem i np mamy trend wzrostowy na D1 od maja 2010 roku to grajmy bezpiecznie małym zleceniem np mamy 2000 zł na koncie grajmy 0,1 lota lub 0,2 bez stopa i tylko na buy w momentach korekt na wsparciach i wyniki same wam przyjdą :) czyli tzw trend is your friend :) jeżeli dokładnie chcecie wiedzieć o czym mówie zapoznajcie się z dziennikiem polbandy wsparciem i trendem on tam opisuje jak grać z prądem z dobrymi wejściami :)

ODPOWIEDZ