Jest to screen z M5VinciPro pisze:Tutaj zawsze mile widziane są setupy z niskich interwałów
Scalping M1
Vinci Pro zamykasz automatycznie na tp 25? znaczy masz wbite w platformie czy z ręki na tym poziomie. Po krótkim przejrzeniu journala stwierdzam że brakuje mi tu jednego: możliwości dużych zysków, np 60, 90,200p jednym tradem, chyba że się mylę. Proponowałbym ci zamykanie tp z ręki, ponieważ czasem będzie tak że cena w wielkim hukiem przejedzie twój tp po czym będziesz mógł spokojnie na nim zapodać sl, tak ze 25 będziesz juz miał a potencjalny zysk nieograniczony, wtedy najlepiej miec drugi wykres otwarty na większty timeframe i parzec gdzie to może dojść. Wiem że czasem cena po dojściu do twojego 25 26 czy 27 mogłaby zawrócić szybko tak że może czasem zamkniesz na 23 ale przemyśl bo największe zyski robi się na dużych tradach, małe są głównie po to aby ci w końcu przyżarło. System mi się nawet podoba, jest z moim w pewnych pumktach styczny.
paweldobkowski, poziomy ,w których wchodziłeś w 2 i 3 transakcji , czyli odpowiednio 1.4263 i 1.4343 , były zaznaczone pewnie z wyższego interwału , możesz napisać z jakiego M30 , H1 ?
Ogólnie bardzo ładny traiding w Twoim wykonaniu tego dnia, ale tez rynek ładnie chodził przynajmniej ten wykres czytelny, a co najlepsze wszystko to w około 4 godziny pracy
Oby więcej takich dni.
Ogólnie bardzo ładny traiding w Twoim wykonaniu tego dnia, ale tez rynek ładnie chodził przynajmniej ten wykres czytelny, a co najlepsze wszystko to w około 4 godziny pracy

Yenn
Tak, mam stały TP i nie raz uciekam nawet szybciej. Zważ jednak na to, że łatwiej złapać 25 pips stosunkowo często i szybko. Natomiast to co opisujesz to daytrading, a nie scalping. A to o nim jest ten dziennik. Jednym pasuje tak jak ja gram, innym skalpowanie po kilka pips, a innym day trading po kilkadziesiąt, a nieraz kilkaset pips.
Ja patrzę w 99% czasu spędzonym przy wykresie na m1, gram z trendem, więc wsparcia wyznaczam dla proformy. Teraz czas na relaks, a od rana trejdujemy
Jak obrót pozwoli...
Tak, mam stały TP i nie raz uciekam nawet szybciej. Zważ jednak na to, że łatwiej złapać 25 pips stosunkowo często i szybko. Natomiast to co opisujesz to daytrading, a nie scalping. A to o nim jest ten dziennik. Jednym pasuje tak jak ja gram, innym skalpowanie po kilka pips, a innym day trading po kilkadziesiąt, a nieraz kilkaset pips.
Ja patrzę w 99% czasu spędzonym przy wykresie na m1, gram z trendem, więc wsparcia wyznaczam dla proformy. Teraz czas na relaks, a od rana trejdujemy

Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX
-
- Gaduła
Ja rozumiem tylko że zamykanie się na siłe w jakiejś formie (skalper), może byc nieoptymalne, oczywiście nic nie zmienisz w systemie, tylko że zamiast ustawiać tp 25 w platformie, zamkniesz tam z ręki jak dojdzie a sam zobaczysz że kilka razy ucieknie ci przez tp w kosmos i nie zdążysz zamknąć i przypadkiem będziesz mieć superpozycje, jak w piątek np odpaliło UP. To odwrotne podejście do tych co graja bez stopa, raz nie wróci i jest margin call tak samo tobie raz nie zdążysz zamknąc ustawiasz sl na +25 lub 20 a dalej niech sobie leci. Ja tak robię, nigdy nie wiem która i kiedy będzie tą duża ale raz na 20 wpada. I nie koniecznie 100 ale chociaż 65.