Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Hm... po pierwsze nie znam tego skryptu.
Ja używam oryginalnego zestawu ze strony Birta: http://eareview.net/download/mql_scripts_14.05.2011.zip Odpowiedni skrypt to "birt's patch"

Po drugie ten skrypt prawdopodobnie w ogóle się nie wykonał - brak w logu informacji o tym co robił - czy to jest log głowny, czy log strategii (experts)?
Czy jesteś połączony z serwerem brokera w momencie gdy jest on uruchamiany?
On nie będzie działał w trybie ofline.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

259 blad byl przez ten dziwny skrypt o ktory pytales...a zassalem go chyba z 1 postu autora

Teraz wsio dziala i jest 99% :D takze od jutra zasysam tiki ;)

Dodano po 22 godzinach 30 minutach:
259 pisze:Trzeba tylko pamiętać, żeby przestawić ustawienia regionalne na amerykańskie - mam na myśli Windows. Inaczej wychodzi sieczka.

chodzi o te ustawienia w czerwonej ramce?? czy te drugie tez trzeba zmienic??

mam to zmienic przed sciaganie tikow z dukascopier??czy kiedy??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

Wydaje mi się, że chodzi tylko o format daty i ew. znak robiący jako przecinek w formacie waluty. W sensie:

data: MM/DD/YYYY
waluta xxx,xxx.xx

Nie jestem jednak do końca pewien bo na wszelki wypadek zmieniłem wszystko - zob. załącznik :-)
Dotyczy to generowania csv. Nie zauważyłem problemów ze ściąganiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

witam
czy da rade danymi z dukasa zapelnic luki na wykresach??
mozna wygenerowac pliki *.hst i wrzucic do history/serwer ale nic to nie daje....ale jak sciagam w mt4 przez centrum historii to wlasnie te pliki mi tworzy i sa odpowiedzialne za wykres

Idzie to jakos zrobic...oprocz recznego wpisywania w centrum historii kazdej swiecy??

259
Maniak
Maniak

Witam,

"zapelnic luki na wykresach" - czy masz na myśli uzupełnić brakujące fragmenty jakiegoś historii brokera?
Raczej wymienić - te skrypty mogą wygenerować pliki hst dla każej ramki czasowej ale trzeba je po prostu wymienić w folderze [folder serwera twojego brokera]\history. Można z tym dalej pokombinować, ale jest to bardzo na około i dla każdej ramki czasowej oddzielne. I bez gwarancji, że nie zamażesz tych danych dociąganiem nowych...

Centrum Historii jest bardzo podstępnym narzędziem. Jeżeli chcesz uzupełnić brakującą historię używając serwera Metaquotes to jest to chyba najgorsze źródło danych jakie znam ;-)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

tak....chodzi mi o to ze mam wykres...brakuje kilku dni i dalej znowu jest

Dodatkowo u mojego broka np. na M5 mam ostatnie chyba 9mc...a chcialbym zeby bylo wiecej mc do tylu

wrzucilem pliki hst do folderu history ale nic to nie dalo

259
Maniak
Maniak

szulczas pisze: wrzucilem pliki hst do folderu history ale nic to nie dalo
Jesteś pewien, że do właściwego folderu?
[folder metatradera]\history\[folder aktualnie używanego serwera brokera]\
I że zostały one prawidłowo wygenerowane? Mam na myśli spread, ilość miejsc po przecinku, strefę czasową i DST.

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Mam na myśli spread, ilość miejsc po przecinku, strefę czasową i DST

tu moze byc jakis haczyk

1. spread - jaki?? tworze w mt4 brok Alpari 5 cyfrowy a wrzucam do AM 4 cyfrowego. Dodatkowo spread jest zmienny...w Alpari skacze a w AM w nocy sie rozszerza. Na poczatek chce uzupelnic wykres GBPUSD...w AM na dzien mam 2 spredu a w nocy 3. Wiec jaki ustawic??

2. strefa czasowa + DST ustawiac w tym skrypcie Dukascopy2FTX ?? czy gdzie

259
Maniak
Maniak

Po pierwsze - jak chcesz wypełnić lukę?
Cała historia dla danej ramki jest zapisana w jednym pliku binarnym.
Te skrypty mogą stworzyć nowy plik binarny zwierający historię w wybranym zakresie. Ale nie masz możliwości łączenia tych plików czy selektywnej wymiany pomiędzy nimi. Jak więc chcesz to zrobić?

Te skrypty nie zostały zrobione aby wypełniać luki w historii jakiegoś brokera lecz aby udostępnić dane konkretnego brokera: Dukascopy lub Oanda. Owszem są tam opcje pozwajające na emulację kwotowań Market Maker ze stałymi widełkami. Ale to jest tylko pewne uproszczenie i nie obejmuje już takich niuansów jak szczególna polityka zmiany tych widełek. Masz do wyboru albo Bid i sztywne widełki dla wyliczenia Ask, albo prawdziwe kwotowania Bid i Ask.

Tak w ogóle - te dane których Ci brakuje w historii, czy one nie są już dostepne z serwera brokera? Próbowałeś zwiększyć bufor danych i wymusić synchronizację?

Na upartego można to zrobić tak:

1) wygeneruj historię w interesującym Cię zakresie. Pal licho jaki spread. Ustaw tylko właściwą strefę czasową i DST - będzie łatwiej.
2) stwórz w folderze history nowy podfolder i wrzuć tam te pliki,
3) Zaloguj sie na konta o nazwie tego nowego folderu,
4) Wejdz do centrum historii i wyeksportuj dane które Cie interesują jako csv (dla każdej ramki oddzielnie),
6) Zaloguj się na swoje konto, przejdź do centrum historii i zaimportuj pliki csv ktore Ci są potrzebne.

To tak z grubsza - nie sprawdziłem dokładnie tej ścieżki więc nie powiem Ci na co można się jeszcze przy tym nadziać.
I zakładam, że MT4 sam zaokrągli 5 cyfr do 4. Jeżeli nie (np. obetnie czy co) to można to obrobić w Excelu. Mam na myśli csv przed importem.

Tylko że w tej metodzie nie ma w ogóle Ask.
Export bierze tylko Bid. Import dorobi Ask na podstawie aktualnych widełek. W twoim przypadku doda 2 jeżeli będziesz to robił w dzień lub 3 jeżeli będziesz to robił w nocy. Lub... cokolwiek znajdzie ostatnio używane jeżeli brak połączenia z brokerem.

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Dzieki za wyjasnieni... tak na szybkiego bo pisze z tel. nie wiem czy nie latwiej bedzie jak zaloze konto demo w dukasie i wrzuce wskaznik ktory mnie intertsuje i sobie cofne wykres. W mt4 chyba jest troche kombinacji zeby uzupelnic te luki.
A tak na marginesie to zauwazylem ze a AM i Alpari brakowalo identycznego okresu chyba 5 dni:-o jakim cudem??

ODPOWIEDZ