Policzenie zł na pipsy
Policzenie zł na pipsy
Witam mam taki kłopot mam rachunek demo w zł. Kapitał 3000 zł. I tak na parze eur/usd przy 1 locie 1 pips to 10USD czyli na jednym pipsie zarabiam 29zł a jak jest z parą usd/jpy?
waluta kwotowana - ta stojąca na drugim miejscu, to ona decyduje w jakiej walucie zarabiasz/tracisz
masz EUR/USD to dostajesz USD przeliczone na walutę twojego kota
masz USD/JPY to dostajesz JPY przeliczone na walutę twojego kota
Więc jak np grywasz na EURUSD to dostajesz dolary - i to ile dostaniesz PLN zależy od kursu USDPLN. Nie jest to stała wartość bo kursy się zmieniają. Pozostaje kwestia zaokrągleń. To samo USDJPY - dostajesz JPY przeliczone na PLN.
masz EUR/USD to dostajesz USD przeliczone na walutę twojego kota
masz USD/JPY to dostajesz JPY przeliczone na walutę twojego kota
Więc jak np grywasz na EURUSD to dostajesz dolary - i to ile dostaniesz PLN zależy od kursu USDPLN. Nie jest to stała wartość bo kursy się zmieniają. Pozostaje kwestia zaokrągleń. To samo USDJPY - dostajesz JPY przeliczone na PLN.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
OK, więc dziś zarobiłem 380 zł na parze usd/jpy było to 10 pipsów. Kurs jena to dziś ok. 0,0380 zł. Zarobiłem również 298 zł na parze eur/usd też 10 pipsów ale kurs dolara do 2,98 zł. I tu nie rozumiem rozbieżności:
usd/jpy - 380 zł - 10 pipsów - kurs: 0,0380zł
eur/usd - 298 zł - 10 pipsów - kurs 2,98zł
co to za logika? skoro 10 pipsów jenowych to aż 380 zł przy tak małym kursie 0,0380zł? A przy kilkukrotnie większym kursie dolara (2,98zł) to tylko 298 zł? Wszędzie mówimy oczywiście o 1 locie.
usd/jpy - 380 zł - 10 pipsów - kurs: 0,0380zł
eur/usd - 298 zł - 10 pipsów - kurs 2,98zł
co to za logika? skoro 10 pipsów jenowych to aż 380 zł przy tak małym kursie 0,0380zł? A przy kilkukrotnie większym kursie dolara (2,98zł) to tylko 298 zł? Wszędzie mówimy oczywiście o 1 locie.
no dokładnie
1 lot to też różnie ale z reguły (1 000 000 waluty czasami 100 000)
jak masz 0.01 lot'a to będzie w zależności ile jeden lot wynosi odpowiednio 10 000 lub 1000.
* kurs i masz zarobek
Stworzyłem wskaźnik który pokaże Ci ile zarobisz w walucie depozytu przy minimalnym locie i 1 pips
1 lot to też różnie ale z reguły (1 000 000 waluty czasami 100 000)
jak masz 0.01 lot'a to będzie w zależności ile jeden lot wynosi odpowiednio 10 000 lub 1000.
* kurs i masz zarobek
Stworzyłem wskaźnik który pokaże Ci ile zarobisz w walucie depozytu przy minimalnym locie i 1 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
======================================================