EA otwiera o xx:xx i zamyka o zz:zz godzienie

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Ketteo
Gaduła
Gaduła

EA otwiera o xx:xx i zamyka o zz:zz godzienie

Nieprzeczytany post autor: Ketteo »

Witam ! Jestem nowy na forum. Z góry dziękuje za pomoc wszystkim użytkownikom. Do rejestracji skusiła mnie wizja ułatwienia sobie życia :) Jestem raczej inwestorem jednosesyjnym. Składam zlecenia na open i zamykam na close zgodnie z systemem którym gram już sporo czasu. Gram na indeksach, głownie sp500 i dax30. Niestety mam problemy z dyscypliną i raz prześpie otwarcie Daxa lub spóźnie się na zamknięcie lub chcę oszukać system i otwieram minutkę po open :). Jak wszyscy wiemy takie coś tylko ucina profit. Szukałem czegoś takiego na forum ale niestety trafiałem tylko na ea które składają w 2 strony zlecenia o podanej godzinie :) Chciałbym ,także zauważyć ,że jestem w trakcie nauki tego języka w przyszlości chcę dodać kolejne warunki dla open

I z tego powodu chciałbym poprosić o pomoc w napisaniu EA.

1) Warunki dla open ( nie wiem czy problemem będzie tu duży poślizg na otwarciu bo ceny strasznie się wachają )
-kup/sprzedaj o 9;00 dla Daxa i 15:30 dla sp500
-kierunek sam chciałbym określić ( np wpisuje 1 dla jakiejś zmiennej wtedy Ea kupuje a jeśli nie to sprzedaje )

2) Warunki dla close
SL
lub cena na zamknięcie sesji dla Daxa 17:30 dla sp500 22:00

//////////////// Takie coś znalazłem do close ale jak to skleić w jedność to nie mam pojęcia.

extern int CloseHour = 23;
extern int CloseMinute = 0;
extern int Slippage = 3;

void start() {
double bBid, aAsk;

if (Hour()==CloseHour && Minute()>=CloseMinute) {
for (int i=OrdersTotal()-1; i>=0; i--) {
if (OrderSelect(i, SELECT_BY_POS, MODE_TRADES)) {
if (OrderSymbol()==Symbol()) {
if (OrderType()==OP_BUY) {
bBid=MarketInfo(OrderSymbol(), MODE_BID);
OrderClose(OrderTicket(), OrderLots(), bBid, Slippage, Blue);
}
if (OrderType()==OP_SELL) {
aAsk=MarketInfo(OrderSymbol(), MODE_ASK);
OrderClose(OrderTicket(), OrderLots(), aAsk, Slippage, Red);
}
}
}
}
}
}

///////////////

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Re: EA otwiera o xx:xx i zamyka o zz:zz godzienie

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Ketteo pisze:z tego powodu chciałbym poprosić o pomoc w napisaniu EA.

1) Warunki dla open ( nie wiem czy problemem będzie tu duży poślizg na otwarciu bo ceny strasznie się wachają )
-kup/sprzedaj o 9;00 dla Daxa i 15:30 dla sp500
-kierunek sam chciałbym określić ( np wpisuje 1 dla jakiejś zmiennej wtedy Ea kupuje a jeśli nie to sprzedaje )

2) Warunki dla close
SL
lub cena na zamknięcie sesji dla Daxa 17:30 dla sp500 22:00
Spróbuj tego Ea, tylko najpierw sprawdź na demo czy składa zlecenia o właściwej godzinie, jeśli nie to należy dostosować parametry: Trading_TimeZone oraz My_TimeZone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2011, 00:28 przez kris007, łącznie zmieniany 2 razy.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Przejrzałem troszkę kod i nie myślałem ,że to będzie takie skomplikowane :) Sam coś skrobałem ale nie sprawdzę tego narazie bo wszystko jest zamknięte,. Co do kodu to piękna sprawa ! Z czymś takim mogę do arsenału dodać nikkei :)

Ps: Domyślam się ,że ktoś to zaprogramował pod waluty i zmienność towarzyszącej otwarcią na głównych giełdach :) Sprytnie ;p

Dam znać czy działa.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Można sprawdzić w testerze strategii.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Ketteo pisze:Dam znać czy działa.
Działać działa, na pewno, swego czasu używałem tego z powodzeniem.

Dodam że aby się nie męczyć za każdym razem ze zmianą default-owej daty ("1970.01.01 00:00") wystarczy w oknie właściwości Ea ją zaznaczyć i usunąć,
aktualna pojawi się automatycznie, pozostaje wtedy tylko dostosować preferowaną godzinę.

Pozdrawiam...

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Kurcze , panowie jest problem.. Mianowice wrzuciłem tego EA na wykres daxa i otwiera bardzo dobrze , ale gdy tylko osiagnie sl`a to otwiera nową pozycję i tak w kółko, dodatkowo nie zamyka pozycji gdy wynika to z warunku czasowego.... Co jest źle ? Może chodzi o to ,że program był dostosowany do Walut a nie indeksów ,które są inaczej kwotowane ?
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nie powinien otwierać ponownie, chyba że czas ToleranceMin nie upłynął, wtedy jest to możliwe, jeśli chodzi o zamykanie transakcji to czasami ma poślizg, nie wiem czemu, mimo to u mnie zamykał.
Sprawdź jeszcze ustawienia aby były zgodne z tym opisem:

Kod: Zaznacz cały

Trading_TimeZone = 1; //ustawienia strefy czasowej wykorzystywanej dla wprowadzania daty i godziny                                            transakcji. Wartosci sa dodawane lub odejmowane od czasu GMT. 
My_TimeZone = 1;  //ustawienia strefy czasowej na komputerze lub VPS dodawane lub odejmowane od czasu                                      GMT 
Jeśli będziesz miał nadal problemy to spróbuj z tymi dwoma.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Kombinowałem trochę z tymi plikami ,które wrzuciłeś i jeszcze trochę poszukałem po forach. Większość tych ea otwierało pozycje na walutach a na indeksach jakoś magicznie nie mogło :? ... Po 2h skompletowałem wkońcu 2 ea . 1 otwiera o godzinie + ustawia SL`a, drugi zamyka wszystkie pozycje o ustalonym czasie ( ten e-OpenBytime.mq4 ). No i teraz mam prośbę czy może ktoś to skleić w jedność, sam próbuje od kilkunastu minut ale wiecznie nie chce działać... pewnie to jest banalne no ale dopiero wkraczam w tą dziedzinne ,która coraz bardziej mnie nurtuje :)
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Ketteo pisze:Większość tych ea otwierało pozycje na walutach a na indeksach jakoś magicznie nie mogło
osobiście z indeksami nie mam doświadczenia, może slippage większe trzeba ustawiać.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Temat do zamknięcia. Troszkę poszperałem i złożyłem coś co mnie interesuje. Otworzy i zamknie mi o odpowiedniej godzinie :) W załączniku przesyłam efekty :)) Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ