Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Thorez pisze: Postaram się napisać swoje przemyślenia po zapoznaniu się z koncepcją SD.Czy ktoś mógłby podać linka do opisu tej koncepcji?
Pozdrawiam
Thorez dobry jesteś w tym co robisz i naprawdę poświęć czas i przeczytaj wątek - Adam dużo od początku wyjaśnia + to:

Tu jest oryginalny wątek: http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=230888 ... a poniżej cytat w którym Adam podał linka do skondensowanych materiałów podanych przez KennyZ:
admkowal pisze: Może zacznę od tyłu. Tak to ten wątek. Warto przeczytać ale jeśli chcecie od razu opracowane konkrety to KennyZ zebrał do kupy co wartościowe i utworzył pdf'a.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=288142
wszystkie materiały w pierwszym poście są warte przejrzenia.
Paweł Dobkowski też jest "ZL-owcem"... i stara się w to wdrożyć.

Koncepcja S/D z Price is everything jest istotą rynku. S/D jest jak Paweł napisał przefiltrowanym ZL w jakiś sposób - to tak jakby samo sedno i esencja wypłynęła z innych technik i narodził się brylant. Działa jak cholera - przekonaj się :)

Thorez pisze:Postaram się napisać swoje przemyślenia po zapoznaniu się z koncepcją SD.Czy ktoś mógłby podać linka do opisu tej koncepcji?
Byłoby świetnie gdybyś pokazał z czasem swoje wejścia. Przecież zjadanie profitów itp rzeczy z ZL odbywa się w ramach walki popytu i podaży która to walka porusza rynkiem.

PS. Dzięki wszystkim za wcześniejsze odniesienie się do dylematów i odpowiedzenie na pytania. Gutek04 fajna metoda ze zmodyfikowanym Fibo ale nie mogę tego zrobić bo używam JFOREX. Tak apropo to niezłe podejście proponujesz z tym RR w wyznaczaniu istotności danego poziomu. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2011, 10:52 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Obrazek

Obrazek
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Jeżeli koncepcja SD faktycznie jest kluczem do zrozumienia zachowań rynku, to dziwne że wątek nadal istnieje na FF :D

Spekulant83 dzięki za linki i informacje !
Byłoby świetnie gdybyś pokazał z czasem swoje wejścia. Przecież zjadanie profitów itp rzeczy z ZL odbywa się w ramach walki popytu i podaży która to walka porusza rynkiem.
Nie robię tego ponieważ przykładów jest masa na kresliku. Moje wejścia, czy kogoś innego nie mogą mieć wpływu na Twoje decyzje, możesz uczyć się od innych koncepcji, strategi itp. ale decyzje musisz podejmować sam.Każda sytuacja na rynku jest unikatowa, i nie możliwe jest nauczenie się inwestowania na podstawie czyichś wejść.
Gdybym pokazał wykres pełen zyskownych wejść, czy zmieniłoby to sposób w jaki widzisz rynek? A gdybym pokazał same straty, co by to dało?

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Fellow ZL'er!

Welcome abroad! :wink:

CannabisWhisky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: CannabisWhisky »

Hello,
Czekam na odp na tamto pytanko :), ale mam juz nastepne w kolejce:
screeny zaczaczam.
Z mojego prostego rozumienia:
0 - miejsce w ktorym zaznaczamy poziom SD jezeli:
a) cena na nim dosc krotko przebywala,
b) nastepnie cena z tego miejsca szybko z momentum wyleciala-wybila (wg teori im szybciej tym lepiej),
c) wnioski: punkt 0 to poziom SD, gdzie pojawila sie znaczna nierowowaga na rynku i w duzym stopniu tam wlasnie przewaza supply (dla sprzedajacych) i demend (dla kupujacych)

1 - korekta do tego misjca jest dla nasz mozliwoscia do szukania sell/buy w kierunku wczesniejszego wylotu-wybicia z tego miejsca

pytanie ktore mnie nurtuje....
czym jest 2?
Punkt 2 jest ponownym testem tego miejsca gdzie byla wczesniej nierownowaga (poziom SD), z tym ze w punkcie 1 owszem, pojawili sie ci sami gracze + nastepni co w punkcie 0, ale nie byli juz tacy szybcy i mocni w sprzedawaniu. czyli chodzi mi o to ze tak jakby powstaje "zwykly" poziom po tym, zwykla strefa? bo z tego miejsca 1 odbilo ale nie tak dynamicznie, mimo to czesto grasz na wysokosci tego miejsca 1 z tego co zauwazylem...
ja widze ze jest tam jeszcze obowiazujace stare supply w miejscu 0, ale czy SS tez tak robi ?

upraszczajac: czy to jest pattern? jeden z ?

pozdro600

ponizej screeny:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z gory dzieki,
C&W

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Thorez pisze:Jeżeli koncepcja SD faktycznie jest kluczem do zrozumienia zachowań rynku, to dziwne że wątek nadal istnieje na FF
To nie dziwne bo kluczem jest konsekwencja o której trąbi się wszędzie a wszyscy prawie to pomijają. Tak samo jest na FF, tak samo jest tu. Ja gram dokładnie tak samo jak na samym początku, te same nudne trade'y. Zmienia się tylko stylistyka i ogólny wygląd. Widzę, że ludzie zachęcają się i próbują potem spotykają koncepcje ZL to przechodzą na ZL, potem widzą fibo: "O, to może fibo się przyda", dodają SR'y, okrągłe poziomy. Wydaje się, że czym więcej nowinek tym większą mamy przewagę a jest dokładnie odwrotnie. Jestem prawie pewien, że garstka użytkowników całego tego innych for robi żmudne statystyki co do balansu ceny po otwarciu zlecenia aby optymalizować zarządzanie pozycję albo nawet sam dziennik wejść/wyjść + aktualizacja założeń co np.: 50 transakcji (day trading).

Krótko mówiąc to dlatego Thorez, każda metoda bez konsekwencji, zaangażowania i cierpliwości zda się na nic. Fakt, że niektóre metody się lepsze od innych bo trzyma ich idea ale to jest niuans, który powinno się dopasowywać po doszlifowaniu pierwszego punktu.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

CannabisWhisky pisze:ja widze ze jest tam jeszcze obowiazujace stare supply w miejscu 0, ale czy SS tez tak robi ?
Na wszystkie pytania odpowiem (obiecuję) ale później. Teraz odpoczynek mnie goni. :) Co do patternu - nie, niestety brak. A czy Sam tak robi? Tego też nie wiem. Gram to co mi się sprawdza od dłuższego czasu i na tym opieram swój trading.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

To nie dziwne bo kluczem jest konsekwencja o której trąbi się wszędzie a wszyscy prawie to pomijają. Tak samo jest na FF, tak samo jest tu. Ja gram dokładnie tak samo jak na samym początku, te same nudne trade'y. Zmienia się tylko stylistyka i ogólny wygląd. Widzę, że ludzie zachęcają się i próbują potem spotykają koncepcje ZL to przechodzą na ZL, potem widzą fibo: "O, to może fibo się przyda", dodają SR'y, okrągłe poziomy. Wydaje się, że czym więcej nowinek tym większą mamy przewagę a jest dokładnie odwrotnie. Jestem prawie pewien, że garstka użytkowników całego tego innych for robi żmudne statystyki co do balansu ceny po otwarciu zlecenia aby optymalizować zarządzanie pozycję albo nawet sam dziennik wejść/wyjść + aktualizacja założeń co np.: 50 transakcji (day trading).

Krótko mówiąc to dlatego Thorez, każda metoda bez konsekwencji, zaangażowania i cierpliwości zda się na nic. Fakt, że niektóre metody się lepsze od innych bo trzyma ich idea ale to jest niuans, który powinno się dopasowywać po doszlifowaniu pierwszego punktu.
WOW myślisz dokładnie jak ja :shock:
Ja nie używam nic innego poza świecami i koncepcją działania rynku którą mam w głowie. A każda nowa wiedza na temat świec łączy się dla mnie w całość, dlatego jestem tu aby się nauczyć SD :D

Chodziło mi o to że FF to wielki portal, który jest cenzurowany... dlatego tak napisałem.
Fellow ZL'er!

Welcome abroad! Wink
Dzięki Paweł :D

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Thorez pisze:Chodziło mi o to że FF to wielki portal, który jest cenzurowany... dlatego tak napisałem.
sorki za OT, ale czy wszedzie trzeba widziec rzekome spiski itd, ??? Na FF jest masa zyskownych strategii, tylko jak wyzej zostalo napisane , brak ludziom konsekwencji i tyle.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

sorki za OT, ale czy wszedzie trzeba widziec rzekome spiski itd, ??? Na FF jest masa zyskownych strategii, tylko jak wyzej zostalo napisane , brak ludziom konsekwencji i tyle.
Ja raczej nazwałbym to czystym interesem ze strony brokerów a nie spiskiem... też chciałbym wierzyć w to że wszyscy brokerzy tylko marzą o naszych zarobkach na rynku :D niestety tak nie jest.

Oczywiście każda strategia może być zyskowna, ale to nie znaczy że dzięki każdej można zrozumieć działanie rynku!

ODPOWIEDZ