Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Spekulant83 pisze:Tylko, że wy przeszliście temat ZL zanim pojawiło się zacne S/D i korzystacie z tego kosząc wszystkie pipsy z rynku...nawet jeśli nie oficjalnie to podświadomie
Ja nie wiem co to ZL i nigdy się nim nie posługiwałem co nie zmienia faktu, że to dość podobna koncepcja (nie wiem ale znam pobieżnie)

Cannabis, odniosę się do tego co piszesz tylko że zmęczony trochę jestem i mało mam czasu. Jak nie dziś to jutro na pewno odpiszę.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Spekulant83 pisze:Jeśli zbyt tu mieszam to dajcie znać - przestanę
nie przestawaj, na pewno wiele osób ma podobne rozterki
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Mam dla Ciebie (Spekulant) i innych czytających kilka rad... które pomagają mi w filtrowaniu wejść:
Ustaw sobie 3 poziomy w "Fibo właściwości" -> "Poziomy Fibonacciego" dodaj poziomy:
0, 1 i 4 w opisie każdego z nich wstaw %$ (będzie wyświetlało cenę)

I teraz sedno: jeśli poziom spełnia warunek profit marginu tj. ma R:R przynajmniej 1:3 (tak jak na zamieszczonym wykresie) i cena opuszczała poziom dość gwałtownie to mamy "nasz poziom"...

Pamietaj takze ze dla poziomu demand łapiemy od gory ciało swiecy, od dołu zaś jej cień - odwrotnie dla supply. Czasami poziom moga utworzyc nawet 2 swiece (kolejno czerwona - zielona -> demand, zielona - czerwona -> supply)

No i cos co juz kiedys pisalem Pawlowi: tak supply może sie stac demand i odwrotnie pod warunkiem ze przed przebiciem poziomu spelnialy warunki dobrego poziomu (profit margin, jak opuscila, jak doszła itp, itd.).

aaa, no i klasyk MN1>W1>D1>H4>H1>M30>M15>M5>M1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Ja nie wiem czy ktoś przeszedł.

Nie chcę mówić za kogoś, ale jestem prawie pewien, że Adam gra czyste SD i nie obchodziło go nigdy ZL. Tylko tyle co opowiedziałem mu o tym co ja robię jak rozmawialiśmy jakiś czas temu, ale myślę, że nie korzysta z tego jak patrzę na to jak gra.

ZL to jest NARZĘDZIE a nie TECHNIKA warto o tym pamiętać. Nie jest potrzebne do lepszej gry bo nie wnosi nic nowego dla graczy SD.

To co pokazujesz na screenie to odważne zagranie SR. Gratuluję odwagi, ale na przyszłość bym na to uważał.

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

gutek04 pisze:Mam dla Ciebie (Spekulant) i innych czytających kilka rad... które pomagają mi w filtrowaniu wejść:
Ustaw sobie 3 poziomy w "Fibo właściwości" -> "Poziomy Fibonacciego" dodaj poziomy:
0, 1 i 4 w opisie każdego z nich wstaw %$ (będzie wyświetlało cenę)

I teraz sedno: jeśli poziom spełnia warunek profit marginu tj. ma R:R przynajmniej 1:3 (tak jak na zamieszczonym wykresie) i cena opuszczała poziom dość gwałtownie to mamy "nasz poziom"...

Pamietaj takze ze dla poziomu demand łapiemy od gory ciało swiecy, od dołu zaś jej cień - odwrotnie dla supply. Czasami poziom moga utworzyc nawet 2 swiece (kolejno czerwona - zielona -> demand, zielona - czerwona -> supply)

No i cos co juz kiedys pisalem Pawlowi: tak supply może sie stac demand i odwrotnie pod warunkiem ze przed przebiciem poziomu spelnialy warunki dobrego poziomu (profit margin, jak opuscila, jak doszła itp, itd.).

aaa, no i klasyk MN1>W1>D1>H4>H1>M30>M15>M5>M1

jestem CI mega wdzięczny za ten trick z narzędziem FIBBO ;] ale ja nie daję rozszerzenia na inne wartości niż 0 i 1 gdyż za bardzo mi to babra wygląd, ale zawsze można zmienić we właściwościach :)

Darius
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Darius »

paweldobkowski pisze: To co pokazujesz na screenie to odważne zagranie SR. Gratuluję odwagi, ale na przyszłość bym na to uważał.
Czym różni się SD od SR ?
SD to strefa a SR to linia ?

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

NMZC Raf, trzymanie tej linii na wykresie ma także inne plusy...

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Darius pisze:
paweldobkowski pisze: To co pokazujesz na screenie to odważne zagranie SR. Gratuluję odwagi, ale na przyszłość bym na to uważał.
Czym różni się SD od SR ?
SD to strefa a SR to linia ?
SD to strefa i SD w teorii nie może być przecięte.
SR to linia (strefa też może być) i SR może być wielokrotnie przecinane.

Te strefy / linie mogą się często pokrywać bo są "przenoszone" latami.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Witam :D

Spekulant83 dzięki za zaproszenie.

Od razu na wstępie chciałbym powiedzieć że nie wiem na czym polega idea SD, ale w weekend postaram się ją pochłonąć i powiązać w jakiś logiczny sposób z koncepcją którą używam - ZL, i mam nadzieję że razem wymyślimy coś mądrego.

Wybaczcie że odniosę się tylko do jednej wypowiedzi, ale tak lecicie z koksem że nie mam czasu wszystkiego przeczytać.
Załóżmy gramy przy poziomie 100 longa. Stawiają zlecenia stawiają zlecenia i na 95 stawiają SL. Cena wraca i dotyka tej strefy popytu i odbija od niej. Zanim do niej dojdzie po drodze napotyka BE traderów po pewnym czasie chcieli bronić pozycji. I co? Mówi się, że cena odbija po złapaniu tych BE. Ale dlaczego niby? Przecież po złapaniu następuje zamknięcie pozycji traderów którzy ustawiali BE.
Spekulant83 cena odbija się od BE i SL dlatego że prostym zadaniem inwestorów trzęsących całym rynkiem jest zarobienie w taki sposób aby nie dać zarobić innym. Jednak w przypadku określania, czy zadziała BE czy SL najważniejszy jest czas. Czy nowicjusze zdążą przełożyć na BE, czy pozwolą na SL?

Postaram się napisać swoje przemyślenia po zapoznaniu się z koncepcją SD.Czy ktoś mógłby podać linka do opisu tej koncepcji?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Obrazek
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ