Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

gutek04 pisze:
Załóżmy gramy przy poziomie 100 longa. Stawiają zlecenia stawiają zlecenia i na 95 stawiają SL. Cena wraca i dotyka tej strefy popytu i odbija od niej. Zanim do niej dojdzie po drodze napotyka BE traderów po pewnym czasie chcieli bronić pozycji. I co? Mówi się, że cena odbija po złapaniu tych BE. Ale dlaczego niby? Przecież po złapaniu następuje zamknięcie pozycji traderów którzy ustawiali BE.
Za bardzo sie zagłębiasz w temat... co Cie interesuje kto gdzie wchodzi i gdzie ma SL? Skup się na popycie i podaży i to Ci wystarczy. Polecam usiąść kiedyś z "czystym" umysłem i kreślić... kreślić ile wejdzie. Wykresy które dla was narysowałem jasno pokazują co charakteryzuje poziom popytu i poziom podaży. Postaraj się zapomnieć na chwile o wszystkim co wiesz już na temat forexu i działaj... a przy okazji dużo innych kwestii Ci się rozjaśni. Pozdrawiam!
Chcę tylko się dowiedzieć co Gutek chciał nam powiedzieć bo mam wrażenie, że jakaś cenna myśl ginie w tym bełkocie.
No to jeszcze w najblizszym czasie sprobuje wyjasnic z przykładami z czasu rzeczywistego (urwanie glowy mam ostatnio i nie mam czasu na fx...) Pozatym nie wim czy ta wiedza nadaje sie do publikacji tutaj bo troche przeczy niektorym postom z tego wątku, a nie chce mącić w głowie tym co koszą pipsy obecnie przedstawiona metodą SD.

1. W ZL tym się interesujecie...o ile pamiętam także siedziałeś w tamtym wątku chyba, że się mylę...co do reszty masz zapewne rację ale staram się konfrontować tego "Graala" czyli wiedzę o S/D z innymi koncepcjami które wcześniej poznałem/słyszałem.

2. Przedstaw to co masz przedstawić...nadaje się do publikacji jeśli ma to związek z S/D i jest na temat...zawsze to można podyskutować na ten temat i się odnieść szczególnie założyciel tego topicu - Adam.

3. Paweł no właśnie oni headgują pozycje. Pewnie long i short są w strefach popytu i podaży odpowiednio, to by wyjaśniało po części o co pytałem.

4. Jeśli to nie istotne w wątku S/D to zignorujcie pytania i zamieszczę je najwyżej w wątku ZL. Ale myślę, że warto znać całą plejadę z jądrem (S/D). Dlaczego? Bo akurat kurs na EDKU zatrzymał się na ZL a ja nie zaznaczyłbym tam S/D bo jej nie widzę i zastanawiałbym się czemu tu się zatrzymało (ktoś by powiedział, szum rynku w drodze do silnego Supply...ok! ale można na tym scalpować dodatkowo:) CHYBA ŻE, nie przystoi w wątku o czystym S/D poruszać takich kwestii...chyba, że ktoś wskaże mi strefę S/D 1.43359 który to poziom działa w chwili obecnej.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 15:40 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 2 razy.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Wow, ale naprodukowaliście wiedzy. Zaraz zabieram się za czytanie.

Brał ktoś franka z 7783?

Obrazek
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Spekulant,

Nie skupiaj się na ZL. To dość wartościowa, ale trudna koncepcja. Mówię to bo opanowałem ZL "po swojemu" i wiem, że to dużo więcej niż linia a MZ to dużo więcej niż 50% momentum, a momentum to dużo więcej niż długa świeczka.

SD to są własnie "przefiltrowane" ZL. Nie staraj się rozgryźć rynku. Masz zachowania, które się powtarzają znajdź jedno albo dwa i wytrenuj korzystanie z nich.

Nikt nie wie gdzie są stop-lossy i nikt nie wie gdzie są BE. Możemy się tylko domyślać. Nie rób z tego nie wiadomo jak istotnej kwestii bo nią nie jest.

Wiem nad czym się zastanawiasz bo ja też łamałem na tym głowę. Jeżeli ktoś by sprzedał a cena by spadała to dlaczego jeżeli się cofnie i wyłączy tych sprzedających na SL albo SL na BE to nie ruszy szybciej w górę skoro nie ma już sprzedających. Teraz pomyśl co byś robił jakbyś mógł otwierać pozycję tak duże, że ruszałbyś rynkiem? Ja w sytuacji opisanej wyżej korzystając z płynności dostarczonej przez sprzedających cofałbym cenę do ich SL'i kupując dużo przeciwnie do ruchu i korzystając z płynności ich SL'i odwracał pozycję tak żeby cena dalej ruszyła w dół. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiesz :wink:

Poświęć dzień albo dwa na zaznaczanie stref tak jak to rozumiesz i później kolejne 100 dni na granie tego tak jak to widzisz. Nie ma właściwej drogi i nikt Cię tego nie nauczy. Weź koncepcję i dostosuj ją do siebie to cała filozofia. Ustal tylko jasne zasady, których będziesz się trzymał żebyś wiedział co działa a co nie.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

paweldobkowski pisze:Ustal tylko jasne zasady, których będziesz się trzymał żebyś wiedział co działa a co nie.
Amen to that

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

admkowal pisze:Wow, ale naprodukowaliście wiedzy. Zaraz zabieram się za czytanie.

Brał ktoś franka z 7783?

Obrazek
ja brałem, przy 1:1 przestawiłem SL na BE i mnie wystopowało, zastanawiałem się czy to nie za wcześnie na przestawianie SL, czy nie lepiej czekać do 2:1

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

raf1124 pisze:ja brałem, przy 1:1 przestawiłem SL na BE i mnie wystopowało, zastanawiałem się czy to nie za wcześnie na przestawianie SL, czy nie lepiej czekać do 2:1
To ładnie :). Sprawa z przestawianiem BE nie jest taka prosta, właśnie przez to niezdecydowanie na początku. Napiszę później o tym, jeśli chodzi o taką główniejszą regułę to przestawiam na BE właśnie po 2R.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Przez przekwotowanie nie ma mnie w tradzie na, który czekałem ostatnie 30min. więc kończę dzisiejszy dzień niezadowolony z wynikiem $43,90 co daję 115% zysku od rozpoczęcia mojego testu

Stan konta:
Obrazek

Jestem wściekły na AM za przekwotowania no i wynik jest dobry, ale mógłby być dużo lepszy. Mam nadzieję jak najszybciej dopracować wszystko co chcę na tym koncie i wrócić na swoje standardowe.

ALE JESTEM ZŁY

:wink:
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 16:42 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

CannabisWhisky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: CannabisWhisky »

CannabisWhisky pisze:
admkowal pisze:
iwan pisze:Czemu ten poziom nie byl ok do grania?
Był ok. Gdyby ktoś go grał na pewno nie powiedziałbym, że źle zrobił. Dobrze że dałeś m5. Tam nie ma bazy. Jest wjazd i od razu świeca odwrócenia. Dodatkowo cena konsolidowała się przed dojściej do poziomu co zmniejsza profit margin. Dla mnie nie było możliwości grania.
Co zanczy "Tam nie ma bazy" ?
Co to jest baza i dlaczego ona pomaga w ocenie ?
Czyli jak cena konsoliduje się przed poziomem, to znaczy ze jest mniejsze potencjalne TP?
Czy dobrze wnioskuje ze szukasz sytuacji: wjazd w poziom SD (wjazd dosc spory, bez konsolki po drodze), baza (?), wejscie na bazie (?) ?

Daje jeszcze raz screany zeby nie trzeba bylo kopac.

Z gory dzieki.
Moc Pipsow.
HEJ! Nie wiem czy moje pytanie zginelo wsrod rozmow wiec ponawiam, Adam jakbys mogl sie odniesc. Dzieki!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Według mnie to strefa zareagowała:

Obrazek

Dodałem dwie białe linie. Góra zareagowała po czym dolna zareagowała i utrzymała się. Nigdy nie wiesz czy odbicie będzie miało 5 czy 200p.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Dobra. Radzicie żebym zostawił ZL i skupił się na S/D tylko. Że ZL jest skomplikowane a S/D jest odfiltrowaną wersją S/D. Ok - zauważyłem, że straszliwe zbieżności są. Ok.

Tylko, że wy przeszliście temat ZL zanim pojawiło się zacne S/D i korzystacie z tego kosząc wszystkie pipsy z rynku...nawet jeśli nie oficjalnie to podświadomie :)

Takie rzeczy jak na screenie poniżej nie dają mi spokoju. Rozumiem S/D...może nie potrafię jeszcze wszędzie wyznaczać ale czuję w kościach, że tajemnica stoi za zasłoną do której się zbliżam. Dlaczego ta cholerna linia zadziałała. Działa prawie wszędzie.

Szarpię się dzisiaj z rynkiem bo nie wszedłem rano na odbiciu od Demand. Szarpię się ponieważ muszę odrobić straty które bolą (wiem wiem, spokojnie robię to rozważnie). Szarpię się też bo nie chce mi się czekać na S/D które wyznaczyłem. A cena tam się skitrała i magię odprawiają na tych poziomach na Edku. Wy szukacie S/D na innych parach a ja trzymam się tylko kabla i edka. Ograniczony jestem trochę dzisiaj tym wyczekiwaniem i dlatego kombinuję...

Jeśli zbyt tu mieszam to dajcie znać - przestanę.

Obrazek

EDIT: Osrałem się i zamknąłem tamten scalp tak jak na screenie napisane. Mogłem trzymać bo juz +50. SZKODA wielka .
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

ODPOWIEDZ