gutek04 pisze:Za bardzo sie zagłębiasz w temat... co Cie interesuje kto gdzie wchodzi i gdzie ma SL? Skup się na popycie i podaży i to Ci wystarczy. Polecam usiąść kiedyś z "czystym" umysłem i kreślić... kreślić ile wejdzie. Wykresy które dla was narysowałem jasno pokazują co charakteryzuje poziom popytu i poziom podaży. Postaraj się zapomnieć na chwile o wszystkim co wiesz już na temat forexu i działaj... a przy okazji dużo innych kwestii Ci się rozjaśni. Pozdrawiam!Załóżmy gramy przy poziomie 100 longa. Stawiają zlecenia stawiają zlecenia i na 95 stawiają SL. Cena wraca i dotyka tej strefy popytu i odbija od niej. Zanim do niej dojdzie po drodze napotyka BE traderów po pewnym czasie chcieli bronić pozycji. I co? Mówi się, że cena odbija po złapaniu tych BE. Ale dlaczego niby? Przecież po złapaniu następuje zamknięcie pozycji traderów którzy ustawiali BE.
No to jeszcze w najblizszym czasie sprobuje wyjasnic z przykładami z czasu rzeczywistego (urwanie glowy mam ostatnio i nie mam czasu na fx...) Pozatym nie wim czy ta wiedza nadaje sie do publikacji tutaj bo troche przeczy niektorym postom z tego wątku, a nie chce mącić w głowie tym co koszą pipsy obecnie przedstawiona metodą SD.Chcę tylko się dowiedzieć co Gutek chciał nam powiedzieć bo mam wrażenie, że jakaś cenna myśl ginie w tym bełkocie.
1. W ZL tym się interesujecie...o ile pamiętam także siedziałeś w tamtym wątku chyba, że się mylę...co do reszty masz zapewne rację ale staram się konfrontować tego "Graala" czyli wiedzę o S/D z innymi koncepcjami które wcześniej poznałem/słyszałem.
2. Przedstaw to co masz przedstawić...nadaje się do publikacji jeśli ma to związek z S/D i jest na temat...zawsze to można podyskutować na ten temat i się odnieść szczególnie założyciel tego topicu - Adam.
3. Paweł no właśnie oni headgują pozycje. Pewnie long i short są w strefach popytu i podaży odpowiednio, to by wyjaśniało po części o co pytałem.
4. Jeśli to nie istotne w wątku S/D to zignorujcie pytania i zamieszczę je najwyżej w wątku ZL. Ale myślę, że warto znać całą plejadę z jądrem (S/D). Dlaczego? Bo akurat kurs na EDKU zatrzymał się na ZL a ja nie zaznaczyłbym tam S/D bo jej nie widzę i zastanawiałbym się czemu tu się zatrzymało (ktoś by powiedział, szum rynku w drodze do silnego Supply...ok! ale można na tym scalpować dodatkowo:) CHYBA ŻE, nie przystoi w wątku o czystym S/D poruszać takich kwestii...chyba, że ktoś wskaże mi strefę S/D 1.43359 który to poziom działa w chwili obecnej.