Szkoła Scalpingu
- inwestor86
- Pasjonat
-
- Gaduła
Istotne poziomy wsparcia były tylko czasami tak po prostu jest. Nie każde "większe" wsparcie musi zostać uszanowane. W zasadzie nawet żadne może nie zostać. Czasem po prostu cel wyższego TF'u będzie realizowany dzień a czasem tydzień. Zależy od ping-pong'a na niższych TF'ach.inwestor86 pisze:bo wieksze TFy sa wazniejsze, a na nich nie bylo wiekszego wsparcia dlatego spada..ridera pisze:No rozumiem ,ale czemu tak drastycznie nie zatrzymując się na żadnym z poziomów wsparcia na m5 ?
Mając to wszystko w pamięci należy niezależnie grać to co się widzi a nie myśli i trzymać się swojego planu. Wyciąganie wniosków i zmiany strategii na podstawie niestandardowych dni jak dzisiaj to samobójstwo.
5-10% na pozycję to jest overtrading.korba1000 pisze:skalpel_szczecin pisze:powiem wam Panowie że po przejściu na real masakryczne koszty są u brokera ECN jak dla mnie
ciezko sie zarabia scalpingiem
Dokładnie mam tak samo grając w Dukasie. Przy zawieraniu wielu pozycji często opłata zabiera dużą część profitu, a przy wielu pozycjach zakończonych na be daje dość dużę koszty. Sam w tym momencie kombinuje co będzie dla mnie najlepszym wyjściem i chyba zrezygnuje z zbyt wielu wejść a zostawie tylko sobie jednen setup o najwiekszej skuteczności i bedę grał o 5-10% na pozycje. Myśle że to powinno mi pomuc w walce z overtrading. Bo to teraz mój najwiekszy problem.
A może ktoś z was koledzy ma jakiś pomysł na overtading.
Jeśli zaczynasz w realu to weź pod uwagę, że czeka Cię wiele przeszkód natury psychologicznej i najlepiej oswajać się z nimi grając na minimalną stawkę. Minimalną jaką dopuszcza broker. Liczenie, że "wyjdziesz na swoje" od razu gdy dopiero zaczynasz grę na live to raczej marzenia na wyrost.
A jeśli masz 'wiele setupów" i ciężko Ci z nimi idzie to najszybciej pójdziesz do przodu w rozwoju - wracając na demo i dopracowując do perfekcji ten jeden jedyny.
Po załatwieniu sprawy z opanowaniem mechaniki systemu następne w kolejce będzie nauka zarządzania psychiką czyli kolejny tor przeszkód.
Czyli najpierw perfekcja w mechanice następnie stabilizacja psychiki wokół zasad systemu i zasad tradingu, rozwiązania sporej częsci konfliktów wewnętrznych, likwidacja błędnych przekonań, nauczenie się tych właściwych i idąca za tym stabilizacja zysków....
Trochę pracy jest, sprawny system to dopiero pierwsza część układanki...
Badania traderów
Ridera, nie pomyślałeś o tym, że te pinbary to nic innego jak zwykłe korekty, wybicia z LL w kierunku LH? Uderzałeś z kolejnych coraz niższych dołków przeciwko trendowi (na 5M był trend spadkowy a nie wzrostowy co widać na twoim wykresie). Te wszystkie formacje, pinbary i inne cuda to efekty wtórne, które mogą być wynikiem początku prawdziwego trendu jak i trendu, który okazuje się korektą kończącą się wraz z otwarciem pozycji. Skoro taka gra ci nie wychodzi to może poczekaj na przełamanie trendu, przeciwko któremu grasz i wtedy szukaj okazji do wejścia. Formacje nie mają większego znaczenia, liczy się kontekst.ridera pisze:Witam panowie ! Mam tu moje wejście na edku M5(niestety złapałem SL ) ,trend wzrostowy ,odbicie od wsparcia powinno być (pinbar był) ,a tu nagle leci w dół .Może ktoś mi pomoże wytłumaczyć dlaczego ?Kolejna elipsa pokazuje kolejne fałszywe wejście ,znów było wsparcie i pinbar ,ale i tak poszło w dół.
Przecież na 5M był trend spadkowy a nie wzrostowy, popatrz na wykresy, które zamieściłeś! Oczywiście ty widziałeś jeszcze jakieś wsparcia na wyższym TF ale ja tu mam własną teorię - jak trzeba zawsze znajdzie się jakieś wsparcie, opór, inny powód do otwarcia pozycji. Może lepiej poczekać na potwierdzenie nowego trendu, przełamanie kreski w tym przypadku na 5M, pierwsze HL i wtedy uderzać z dołka.
Wszyscy widzą wsparcia w trendzie spadkowym i opory w trendzie wzrostowym ale tylko te, które te trendy zatrzymały. Nikt nie liczy tych wsparć i oporów, które wcześniej popękały a musiały popękać bo inaczej nie byłoby tych trendów.
jedna z pewniejszych technik
linia trendu + linia S/R
edit - a jednak wycielo SL
dalej mam duze problemy z zamykaniem pozycji - tyle razy czlowiek slyszy pozwol zyskom rosnąć ... no to jak pozwalam to bah zaraz zawraca i wycina
kiedy czlowiek zamyka i nie czeka - wtedy rosnie dalej hehe
linia trendu + linia S/R
dalej mam duze problemy z zamykaniem pozycji - tyle razy czlowiek slyszy pozwol zyskom rosnąć ... no to jak pozwalam to bah zaraz zawraca i wycina
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy patrząc wstecz jest coś wspólnego pomiędzy tymi dwoma grupami zleceń?skalpel_szczecin pisze:jedna z pewniejszych technik
linia trendu + linia S/R
Tzn. "zamknięte i poleciało dalej" a "zostawione i SL"?
Odpowiedź na to pytanie może wymagać trochę analizy i dystansu do rynku.
Np. miejsce, pora dnia , miejsce wejścia, ilośc pips do ostatniego S/R, ....
Jeśli nie ma to może być tylko wrażenie psychiczne, bez głębszej podbudowy a jego dotkliwość nadaje mu większą rangę niż rzeczywiście ma - z punktu widzenia statystyki.
Co jakis czas warto zrobić sobie przerwę i np. 1 dzień poświęcić tylko na spojrzenie wstecz. Bez emocji - tak, żeby sens mógł się ujawnić. Oczywiście do tego trzeba też miec materiał - czyli zrzuty, najlepiej z opisami....
Badania traderów
Szkoła Scalpingu
Każdy trader ma z tym kłopoty. I dlatego tutaj są ważne zasady. Ja w tym przypadku albo zamykam na pierwszym S/R albo przestawiam na BE i czekam na rozwój sytuacji.skalpel_szczecin pisze:dalej mam duze problemy z zamykaniem pozycji - tyle razy czlowiek slyszy pozwol zyskom rosnąć ... no to jak pozwalam to bah zaraz zawraca i wycina
Tak czy inaczej bardzo ładne wejście.