Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Ja mam do was koledzy pytanie, bo często widzę zjawisko przebicia LT retest (i spodziewamy sie spadku), a rynek mówi ni ch..a i wali kolejne retesty.
Nigdy nie znalazłem sensownej odpowiedzi czemu tak sie dzieje, co w takim wypadku należny robić i jak to rozumieć? Skoro rynek się zdecydował na złamanie trendu nagle niczym kobieta zmienia zdanie?

Przykład na rysunku mojej produkcji 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

bo może to nie jest retest ;)

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

No ok TeXs to najprostsze co można wymyślić, ale skoro LT zostaje przełamane (i spodziewamy się spadku po retescie), to czemu potrafi jeszcze kilka wrócić i retest 3 razy zrobić.
Zakładamy ze LT jest po extrimach ciągnięty, czyli nie ma innych dołków do innego wyznaczenia :)
Fakt zle narysowałem bo z pospiechu zapomniałem nie dodawać nowego szczytu :lol:
No, teraz jest poprawnie :)

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Damfry pisze:Fakt zle narysowałem bo z pospiechu zapomniałem nie dodawać nowego szczytu
dobrze, że o tym wspomniałeś
gdyż jeżeli cena "wywala" Ci nowy szczyt to już całkowicie możemy zapomnieć o typowym reteście.

Nie będę się wymądrzał Damfry i próbował napisać, że wiem dlaczego tak rynek się zachowuje,
To jest FX i tu wszystko może się wydarzyć, niektóre formacje sprawdzają się częściej inne mniej (najważniejsze to przechylić statystykę na swoją stronę).

Jakiś czas temu w dzienniku Huntera wrzuciłem jeden z setup'ów z których korzystam.
Jak zerkniesz na niego to zobaczysz, że są tam dwa elementy (LT i SR), które po nałożeniu się na siebie tworzą dość mocną barierę dla ceny, jeśli ona wytrzyma to możemy powiedzieć, że setup wszedł (i to jest dla mnie typowy RETEST)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mam pytanko do TeXa ,czy udostępnisz nam folderek z setupami ,które zamieszczasz ? Jak na razie znalazłem setup 3 i 4 (w temacie dziennika Huntera). Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

he he :)
absolutnie nie, przecież jak nie dorobię się na fx to zacznę szkolić innych więc nie mogę od razu wszystkiego odkrywać

a poważnie to poszukaj w tym wątku,
tu są wszystkie setupy, może nie rozrysowane jak ten wyżej ale pokazane są na scr.

powodzenia

Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

Short na edku ze SL 4 pips.

Obrazek

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

L na ejku i kablu
ejek 12p, ejek +18p kabel +25p :)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam panowie ! Mam tu moje wejście na edku M5(niestety złapałem SL ) ,trend wzrostowy ,odbicie od wsparcia powinno być (pinbar był) ,a tu nagle leci w dół .Może ktoś mi pomoże wytłumaczyć dlaczego ?Kolejna elipsa pokazuje kolejne fałszywe wejście ,znów było wsparcie i pinbar ,ale i tak poszło w dół.. Oto screen :
Obrazek

Tu trzecie fałszywe wejście ,ale z kabla (też m5 )
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

Na edku znów był pinbar ze wsparciem i znów poszło w dół...

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Popatrz na wyższe TF, akurat teraz euro i funt lecą w dół po odbiciu od oporów z wyższych tf.

ODPOWIEDZ