Pie
-
- Gaduła
Zastanawiałem się czy w ogóle to wklejać. Nie chcę żeby ktoś odebrał to jak pokazówkę. Ostatecznie postanowiłem, że wkleję bo to odnośnie problemu jaki ma RAF a ponadto myślę, że uczy to dyscypliny.

Ostatnie dwa dni skończyłem na minus. Wczoraj tylko jedna transakcja była dochodowa. Dzisiaj robiłem dokładnie to samo i odrobiłem te dwa dni. Jeżeli metoda działała to będzie działać. Krótkie okresy strat o niczym nie świadczą.
Sukces będzie dany tym, którzy robią odpowiednie rzeczy niezależnie od krótkoterminowych wyników.

Ostatnie dwa dni skończyłem na minus. Wczoraj tylko jedna transakcja była dochodowa. Dzisiaj robiłem dokładnie to samo i odrobiłem te dwa dni. Jeżeli metoda działała to będzie działać. Krótkie okresy strat o niczym nie świadczą.
Sukces będzie dany tym, którzy robią odpowiednie rzeczy niezależnie od krótkoterminowych wyników.
- Spekulant83
- Gaduła
Chciałbym zapytać o sytuację przedstawioną na screenie. Jakoś sobie radzę z takimi rzeczami jednak byłoby piękniej gdybym znalazł jakieś uzasadnienie tych dylematów. Opisałem w punktach w celu łatwiejszego odniesienia się przy wyjaśnianiu.
Kwestia oznaczona punktem 3. Wydymany stary poziom nie dość, że solidnie ograniczał dołem konsolę to w dodatku po wybryku też zadziałał.
Acha poziom S/R narysowałem przy problemie przy punkcie 4 żeby było widać na jakiej cenie to jest...i żeby można było sprawdzić, że NIE było w poprzednich dniach NIC co spowodowałoby zatrzymanie się nagłe w tym miejscu akurat. Olało poziom...który był dolnym ograniczeniem konsoli a później ten poziom ograniczający konsolę znów zadziałał. FALSE BRAKE? Co to co to Panowie? A może to wynika z tego co opisałem w pkt 5?
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem. To co pisze przy 5 mówi w drugim zdaniu o tym co stało się przy 4.
Wykres M30 GBP/USD:

Powiem szczerze...że takie rzeczy wywołują zamieszanie i zmniejszoną skuteczność tradingu.
Pozdrowienia i będę wdzięczny za wyjaśnienia.
Kwestia oznaczona punktem 3. Wydymany stary poziom nie dość, że solidnie ograniczał dołem konsolę to w dodatku po wybryku też zadziałał.
Acha poziom S/R narysowałem przy problemie przy punkcie 4 żeby było widać na jakiej cenie to jest...i żeby można było sprawdzić, że NIE było w poprzednich dniach NIC co spowodowałoby zatrzymanie się nagłe w tym miejscu akurat. Olało poziom...który był dolnym ograniczeniem konsoli a później ten poziom ograniczający konsolę znów zadziałał. FALSE BRAKE? Co to co to Panowie? A może to wynika z tego co opisałem w pkt 5?
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem. To co pisze przy 5 mówi w drugim zdaniu o tym co stało się przy 4.
Wykres M30 GBP/USD:

Powiem szczerze...że takie rzeczy wywołują zamieszanie i zmniejszoną skuteczność tradingu.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn
To już Twoj wybór jak bedziesz to robił - grunt zeby działało... Ja dla poziomu supply łapie ciała 2-óch świecwng pisze:witam, mam pytanie, wszystko na obrazku, dzięki z góry za odpowiedz. Pozdrawiam

Powiem tak... z punktu widzenia teorii S/D taki szereg wzrostowych świec jaki masz na obrazku po lewej stronie nic nie znaczy i w teorii nie powienien stanowić większych problemów dla spadków, w praktyce jednak i w moim odczuciu swiece momo jak swego czasu mowili na to na kresliku maja kilka znaczen.Powiem szczerze...że takie rzeczy wywołują zamieszanie i zmniejszoną skuteczność tradingu.
1. takie swiece powstaja wskutek skumulowania zlecen w jednym kierunku - w tym wypadku kupna
2. zazwyczaj przebijaja jakis wazny opor (tzw. pushing through supply - teoria VSA)
warto mieć na nie oko...
nie wszystko jednak w forexie da sie wytlumaczyc jakimis kreskami, straty tez sie czasami zdarzaja grunt to trzymac sie planu i konsekwentnie go realizowac a zysk zapewni nam statystyka... sam mam z tym problem... wystarczy 1-2 straty i zaczynam watpic w sile systemu, szukac wytlumaczen i tworzyc jakies nowe czesto bezsensowne zmiany...
Tak ja to widze, ale dla mnie godzina juz nie ta...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, 20:51 przez gutek04, łącznie zmieniany 4 razy.
- Spekulant83
- Gaduła
Czy ktoś z was zastanawia się lub ma zlecenie oczekujące w miejscu zaznaczonym strzałką? Kurs leniwie zmierza w tym kierunku...myślę, że z powodu małej zmienności wieczorem albo w nocy może tam dojść i dojdzie do odbicia na południe. Jak zapatrujecie się na to?
GBP/USD M15:

Kwestia 2.
Żeby nie dopisywać nowych wątków napiszę tutaj.
Otóż na CHF/JPY jest ewidentny poziom S/D...czy to z H1 czy z M15 czy M5 nawet - nic się nie zmienia...jest świeca momentum i fajny to poziom.
Naciąłem się przyzwyczajony do precyzowania wejść na M5 dzisiaj. Popełniłem błąd i popełniam je nadal. Zagrałem na przebicie poziomu. Dałem SELL. A na M15 ewidentnie widać było, że to test poziomu. Druga świeczka...znów test i zamknięcie powyżej z wickiem na poziomie. Powinien być LONG i to dużym lewarem..ok 30 pipsów wpadłoby jak nic. Ale nie wpadło.
Sytuacja na screenie:

1. Zagranie na przebicie. Nędzne ale jednak jest...
2. Już powinien być sygnał, że to przebicie jest nieistotne i nie spoglądałem na wyższe TF - to powinno zwrócić na wyższe TF...no ale tyle razy wchodzi się z M5.
3. Retest...
4. Tu już ewidentnie powinno się wejść tym bardziej, że na M15 wickiem liznęło poziom na drugiej świeczce i zamknęło się powyżej. Ewidentny LONG.
Straszna amatorka co? Ale to jest coś co będzie chyba miało wpływ na moje postrzeganie M5...muszę to zrewidować.
GBP/USD M15:

Kwestia 2.
Żeby nie dopisywać nowych wątków napiszę tutaj.
Otóż na CHF/JPY jest ewidentny poziom S/D...czy to z H1 czy z M15 czy M5 nawet - nic się nie zmienia...jest świeca momentum i fajny to poziom.
Naciąłem się przyzwyczajony do precyzowania wejść na M5 dzisiaj. Popełniłem błąd i popełniam je nadal. Zagrałem na przebicie poziomu. Dałem SELL. A na M15 ewidentnie widać było, że to test poziomu. Druga świeczka...znów test i zamknięcie powyżej z wickiem na poziomie. Powinien być LONG i to dużym lewarem..ok 30 pipsów wpadłoby jak nic. Ale nie wpadło.
Sytuacja na screenie:

1. Zagranie na przebicie. Nędzne ale jednak jest...
2. Już powinien być sygnał, że to przebicie jest nieistotne i nie spoglądałem na wyższe TF - to powinno zwrócić na wyższe TF...no ale tyle razy wchodzi się z M5.
3. Retest...
4. Tu już ewidentnie powinno się wejść tym bardziej, że na M15 wickiem liznęło poziom na drugiej świeczce i zamknęło się powyżej. Ewidentny LONG.
Straszna amatorka co? Ale to jest coś co będzie chyba miało wpływ na moje postrzeganie M5...muszę to zrewidować.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
A teraz obróć sytuację o 180 stopni i pomyśl. Wszystko działa. Wyznaczam wedle uznania moje dwie proste kreski i wszystko się odbija. Wow, ale przyjemnie. [W tle muzyczka z dobranocki].Spekulant83 pisze:Chciałbym zapytać o sytuację przedstawioną na screenie. Jakoś sobie radzę z takimi rzeczami jednak byłoby piękniej gdybym znalazł jakieś uzasadnienie tych dylematów. Opisałem w punktach w celu łatwiejszego odniesienia się przy wyjaśnianiu.
Wykres M30 GBP/USD:
Pisze tak bo negujesz, że coś jest nie tak więc wnioskuję, że odwrotna sytuacja jest dla Ciebie możliwa. Moim zdaniem to błąd. Odnoszę się tylko do sposobu myślenia nie obrony s/d. Bo ten system jak każdy inny nie ma gwarancji na sukces. Możesz wybrać fundamenty, klasyczną analizę techniczną, wrzucić kilka indyków na wykres i optymalizować. Technika s/d opiera się o zrozumienie rynku albo chociaż tego próbę. Osobiście wolę gdy z moją spekulacją jest logika a nie skrzyżowanie się trzech wskaźników, o których nie mam pojęcia. Zrozumienie rynku powinno też samo w sobie dać Ci odpowiedź bo rynek jest nieprzewidywalny. I my nie prognozujemy co będzie w przysżłości. Staramy się dopasowywać do sytuacji już istniejącej. Widzę nierównowagę podaży i popytu (akcja) - ustawiam zlecenia market bądź oczekujące ponieważ spodziewać się podobnej reakcji w przyszłości (reakcja). Jak to już robić w praktyce to większy temat, który staramy się właśnie zgłębiać.
Do meritum. Nie wyjaśnię wszystkiego ponieważ muszę coś zachować dla siebie ale absolutnie numer jeden nie jest poziomem dla mnie z kilku względów. W zasadzie z dwóch. Sytuacja nr 2. Nie jakiś tam poziom tylko poważny opór z ostatniego tygodnia. Sytuacja z daily do h1 zwracała uwagę na sprzedaż na 1.643-1.649 tp1 to właśnie 1.6325. Sytuacja 4. Ja mam poziom na 1.6288 i oczywiście nie doszło do niego ale takie coś tworzy poźniej dla mnie możliwość wejścia pewniejszego bo po przebiciu ostatniego low. A 5 nie rozumiem wątpliwości było wsparcie odbili, złapali pierwszą podaż i zjazd. Tego bym nie brał ale gdy dojdziemy do 1.6376 bardziej możliwe że wejdę.
I tak podsumowując. Nawet jeśli da się coś wytłumaczyć to nie znaczy, że będzie się to grać w przyszłości. Gramy to co widzimy a ja na strefę pomiedzy poziomami często nawet nie zwracam uwagi bo prostu mnie nie obchodzi co się tam dzieje. Nie potrzebuję brać każdego ruchu. Wystarczy jedna pozycja na dzień starająca się złapać właśnie ten dzienny trend. A jak wiecie na pewno edek zmienność 160 kabel 120. Ja więcej nie potrzebuję.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK