Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Obrazek

aktualizacja usdchf
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

raf1124 pisze:mówicie o takich elementach jak formacje świecowe ?
zarządzanie pozycją ?
Paweł pisał o podpasowaniu systemu (s/d, ZL, itd) pod siebie a konkretniej pod swój charakter i osobowość. Tzn. zdecydowani bardziej agresywni traderzy będą starali się łapać szybkie ruchy momentum (często intraday trading) a spokojni bardziej statyczni dłuższe ruchy po kilka dni (swing). Money Management też jest bardzo różny grając na krótką dużą reakcję warto grać all in nie dzieląc pozycji natomiast dłuższe pozycje warto podzielić na kilka mniejszych i odpowiednio podzielić targety. I tak dalej.

@edit

Aha i formacje świecowe. Ja nie zwracam na nie uwagi. Każda formacja na innym TF wygląda inaczej. Np.: nie ma pina na oporze na h1 ale ktoś kto na siłe chce udowodnić ich działanie wejdzie na m15 i znajdzie 3 piny. Nie można zapominać, że świece to tylko forma reprezentatywna, która obchodzi tylko spekulantów.
trading is waiting
--

AK

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

[quote="admkowal"][quote="raf1124"]mówicie o takich elementach jak formacje świecowe ?
zarządzanie pozycją ? [/quote]

Paweł pisał o podpasowaniu systemu (s/d, ZL, itd) pod siebie a konkretniej pod swój charakter i osobowość. Tzn. zdecydowani bardziej agresywni traderzy będą starali się łapać szybkie ruchy momentum (często intraday trading) a spokojni bardziej statyczni dłuższe ruchy po kilka dni (swing). Money Management też jest bardzo różny grając na krótką dużą reakcję warto grać all in nie dzieląc pozycji natomiast dłuższe pozycje warto podzielić na kilka mniejszych i odpowiednio podzielić targety. I tak dalej.

@edit

Aha i formacje świecowe. Ja nie zwracam na nie uwagi. Każda formacja na innym TF wygląda inaczej. Np.: nie ma pina na oporze na h1 ale ktoś kto na siłe chce udowodnić ich działanie wejdzie na m15 i znajdzie 3 piny. Nie można zapominać, że świece to tylko forma reprezentatywna, która obchodzi tylko spekulantów.[/quote]

ale ja wiem jaki mi styl handlowania pasuje i staram się go realizować

jakie, w takim razie, inne czynniki oprócz samej strategii wpływają na jej ewentualny sukces ? na jakich elementach się skupiać, może po prostu nie wiem czegoś ważnego ?

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Moim skromnym zdaniem też nie potrzebujesz większej wiedzy aby więcej zyskiwać niż tracić. Na tym etapie ważna jest żelazna konsekwencja. Początek ewolucji to nauka, przystosowanie, praktyka, nauka, przystosowanie, praktyka i tak w kółko. Tworzy to w nas mechanizm który po praktyce znów każe nam się uczyć i przystosowywać. Jest to o tyle mylące, że w pewnym momencie nie potrzebujemy wiedzy a ucząc (czyt. kombinując) się wiecej na tym etapie robi to ku swojej szkodzie. Bo coś co już stworzyliśmy nawet jeśli jest w dłuższym terminie świetną strategią to o tym się nigdy nie dowiemy. Kluczowe pytanie to: Kiedy? Dlatego co jakiś czas trzeba robić serię np.: 50-100 transakcji (zależne od stylu tradingu), która jasno da nam wyniki i konkretne dane. Moim zdaniem raf po prostu trading. Nic więcej nie potrzebujesz a nawet jeśli to przyjdzie czas na naukę.
trading is waiting
--

AK

raf1124
Gaduła
Gaduła

Chyba muszę zrobić jakiś porządny raport z wszystkich moich transakcji, i zobaczyć co było nie tak, dlaczego nie wypaliły, a może wywalało mnie na SL, a później szło w moim kierunku, może za ciasne stopy, od dzisiaj zacznę przeglądać historię wszystkich transakcji od początku lipca i opisywać, co jak dlaczego, może dzięki temu dojdę do jakichś wniosków

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

raf1124 pisze: ale ja wiem jaki mi styl handlowania pasuje i staram się go realizować

jakie, w takim razie, inne czynniki oprócz samej strategii wpływają na jej ewentualny sukces ? na jakich elementach się skupiać, może po prostu nie wiem czegoś ważnego ?
Wiesz, różnie bywa. Czasem pasma porażek są relatywnie długie i bolesne i nie znaczy to wcale, że metoda jest zła, albo nie poznałeś jakiejś tajemnej wiedzy. Właśnie po to stosuje się MM. Czasem tak jest - po prostu. Jeżeli to co robiłeś działało i nagle przestało to zastanów się czy robisz coś inaczej. Jeżeli nie to rób dalej to co robisz aż zacznie działać. Łatwo odejść od rzeczy, które działają dlatego, że akurat trafi się czarna seria.

Pozostań obiektywny. Czytając Twoje posty mam wrażenie, że jesteś strasznie rozżalony bo miałeś coś co działało a teraz czujesz się jakby ktoś Ci to zabrał. Emocje w rozwiązaniu tego problemu nie pomogą. Miej pewność, że SD działa. Trenuj. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale nie rób tego błędu co 90% ludzi i nie pakuj już w siebie więcej wiedzy. Idee o których czytasz poznajesz tylko na tyle ile ktoś Ci je wyjaśni. Zadawanie sobie pytań i odpowiadanie na nie pozwala tworzyć idee.

Ja, owszem, mówiłem o dopasowaniu strategii pod siebie, ale mówiłem też o wszystkich momentach "AH-HA!". Trading to nie ścisła nauka więc koncepcje, które poznajemy często dają spore pole dla własnej interpretacji. O ile ich źródło jest cokolwiek warte to wartościowe koncepcje, ale najczęściej źle zrozumiane. W końcu forum to najgorsza z możliwych dróg nauki. Dopiero trening poprzez handlowanie weryfikuje te poglądy i pozwala je naprawdę zrozumieć. W moim rozwoju to właśnie były najistotniejsze szczegóły, te koncepcje, które zrozumiałem dopiero realizując je w praktyce. Podstawowa wiedza zostaje bez zmian.

Jeżeli chodzi o formacje świecowe dla mnie nie są bez znaczenia.

EDIT: Teraz patrzę, że w zasadzie napisałem to samo co Adam :wink:

raf1124
Gaduła
Gaduła

Jeśli chodzi o poszerzanie wiedzy, to muszę powiedzieć, że odbywa się to tylko w jednym kierunki, a mianowicie SD.

Zdaję sobie sprawę, że ta koncepcja jest jedyną słuszną jaka może być,

mnie po prostu drażnią sytuację, w których po wyznaczeniu poziomu z zachowaniem wszystkich jego wartości mnie stopuje, a wcześniej obserwowane poziomy działały prawidłowo, przy czym wiele czynników pozostało bez zmian (jak nie wszystkie).

denerwuje mnie, kiedy (teoretycznie) robię wszystko dobrze, a wartość rachunku maleje

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Bez dziennika transakcji progres nauki stoi w miejscu. Nie wiemy co robimy źle i robimy te same błędy. Screeny enter i out transakcji. Opis formalny (wejścia, stopy, MM) i nieformalny (uczucia jakie nam towrzyszyły).
trading is waiting
--

AK

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

witam, mam pytanie, wszystko na obrazku, dzięki z góry za odpowiedz. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

raf1124
Gaduła
Gaduła

Obrazek
By rafarjaon at 2011-07-28

ODPOWIEDZ