aktualizacja usdchf
Paweł pisał o podpasowaniu systemu (s/d, ZL, itd) pod siebie a konkretniej pod swój charakter i osobowość. Tzn. zdecydowani bardziej agresywni traderzy będą starali się łapać szybkie ruchy momentum (często intraday trading) a spokojni bardziej statyczni dłuższe ruchy po kilka dni (swing). Money Management też jest bardzo różny grając na krótką dużą reakcję warto grać all in nie dzieląc pozycji natomiast dłuższe pozycje warto podzielić na kilka mniejszych i odpowiednio podzielić targety. I tak dalej.raf1124 pisze:mówicie o takich elementach jak formacje świecowe ?
zarządzanie pozycją ?
Wiesz, różnie bywa. Czasem pasma porażek są relatywnie długie i bolesne i nie znaczy to wcale, że metoda jest zła, albo nie poznałeś jakiejś tajemnej wiedzy. Właśnie po to stosuje się MM. Czasem tak jest - po prostu. Jeżeli to co robiłeś działało i nagle przestało to zastanów się czy robisz coś inaczej. Jeżeli nie to rób dalej to co robisz aż zacznie działać. Łatwo odejść od rzeczy, które działają dlatego, że akurat trafi się czarna seria.raf1124 pisze: ale ja wiem jaki mi styl handlowania pasuje i staram się go realizować
jakie, w takim razie, inne czynniki oprócz samej strategii wpływają na jej ewentualny sukces ? na jakich elementach się skupiać, może po prostu nie wiem czegoś ważnego ?