Guerrilla warfare

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Guerrilla warfare

Nieprzeczytany post autor: Guerrilla »

Celem dziennika jest zebranie w jedną całość przemyśleń jakie nasuwają mi się w czasie tradingu. Staram się je zapisywać na screenach pozycji ale bardzo wiele z nich ucieka więc ten wątek może okazać się przydatny. Kolejnym problemem z jakim się borykam(jak chyba większość z nas) jest brak dyscypliny którą mam nadzieję, że dziennik pomoże mi utrzymać. W sumie nic nowego tu nie napiszę bo większość tego typu wątków ma podobny cel. Jeśli chodzi o mnie to rynkiem forex zainteresowałem się już jakiś czas temu(2-3 lata?). Pierwsze real konto miałem u fxpro ze 100$, które jak można się domyślić wyparowały w ekspresowym tempie :) Następnie było dużo pracy na demo. Obecnie od pół roku posiadam konto real na którym już trochę straciłem ale nie wyzerowałem co jest dla mnie sukcesem :lol: Po złożeniu 30 transakcji jeszcze na demo kolejne będą już na prawdziwych pieniądzach. Ktoś zapyta czemu tak? Ponieważ zamierzam udostępniać swoje pozycje również na zulutrade.com a statment na zulu widać dopiero po złożeniu 30 pozycji.

Jeśli chodzi o system to mam nadzieje opisać go w całości po 2-3 tygodniach gry wraz ze screenami z każdego dnia i zawartymi pozycjami. Ogólne założenia to:

-gra na 3 parach: gbp/jpy gbp/usd gbp/chf
-gra intraday chyba że zabezpieczoną pozycje na BE(lub z zyskiem) zostawiać na dłużej
-gra mniej więcej od 7 do 10 czasu polskiego
-używam EMA200 i EMA50+wskaźnika zaznaczającego boxa z sesji azjatyckiej
-piramidowanie stratnych pozycji będzie miało miejsce tylko do max 2-3 pozycji na parze(często zdarzało mi się więcej co miało katastrofalne skutki dla depozytu). Umiarkowane piramidowanie dla mojego systemu może okazać się całkiem zyskowne.

Ogólnie chodzi o to żeby wejść w pozycje rano zgodnie ze wskazaniem średnich ale nie wtedy gdy są one od siebie bardzo oddalone(ponieważ w razie mylnego sygnału, sygnał do zamknięcia i odwrócenia pozycji będzie znacznie opóźniony co wiąże się z dużym SL).

Pierwsze przemyślenia:
-nie każdy dzień będzie na +, liczy się to żeby w dłuższym terminie być na rynku i łapać okazje które prędzej czy później przyjdą
-przeczekać serie strat i nie stawiać wszystkiego na 1 kartę( no może 3 :lol: )
-system nie musi być skomplikowany ważne żeby trzymać się jego zasad i dzień po dniu dążyć do celu

Zdaję sobie sprawę, że część z moich przemyśleń będzie dla większości oczywista(dla mnie w sumie też) ale mimo to często psycha mi siada i moje depo topnieje w zastraszającym tempie dlatego więc chcę je spisać. Może to coś da?

Będę się starać dokładnie wszystko opisywać. Liczę, że wytkniecie mi błędy i w razie czego ktoś naprowadzi na dobrą drogę w świecie inwestycji :)

W załączniku przykładowy screeny ekranu a jutro lub pojutrze pierwsze screeny i pozycje.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Perseverance, discipline, patience and determination...

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Re: Guerrilla warfare

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

Guerrilla pisze:-piramidowanie stratnych pozycji
nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić,
w ostateczności zaimplementował bym w swoim systemie generator, który powoduje serie strat.

Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Może nie do końca powiedziałem o co mi chodzi. Rozkładam tak jakby początkową wielkość pozycji na 2 lub 3 części. Jak idzie od razu w moją stronę trudno(mam tylko 1/2 lb 1/3 pozycji-czasem wkurza) a jak trochę się cofa to wtedy dokładam ale tylko do pewnego poziomu. Postaram się to pokazać w praktyce. Z tego co zauważyłem, o ile nie przesadza się z wielkością pozycji i w razie złego sygnału ma się się "jaja" do cięcia strat to całkiem ok to wygląda :)

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

Guerrilla pisze:(mam tylko 1/2 lb 1/3 pozycji-czasem wkurza)
za dużo kombinujesz, lepiej otworzyć docelową i na raty zamykać,
Twój sposób jest jak dla mnie "do góry nogami",
tak btw: działasz coś?

Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Hehe, nie wiem jak można odnieść sukces na fx skoro nie ma się nawet na tyle dyscypliny i motywacji żeby pociągnąć dziennik choć z miesiąc. No ale może tym razem się uda?

Jeśli chodzi o zasady to odszedłem całkiem od wskaźników. Zostanie czysty wykres. Dziennik ma na celu archiwizację pozycji i ewentualna krytykę zawartych wcześniej pozycji przez użytkowników forum. Co do samego sposobu gry to na ogół będzie to m1. W trakcie, wraz ze wstawieniem kolejnych screenów powinien się zarysować dokładny sposób mojej gry. Mam nadzieje, że ktoś wytknie mi błędy:)

Jeśli chodzi o MM to będzie to na razie 0,01 lota i max 2 pozycje. Po tygodniu gry, jeśli wszystko będzie dobrze szło to może podwoje te pozycje (chodzi też o obegranie się z platformą). Stan początkowy 500$ u Dukascopy (real oczywiście).

Życzę wszystkim wielu pipsów:))

ODPOWIEDZ