Różnica 3 pipsów pomiędzy brokerami?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
DruhRafal
Bywalec
Bywalec

Różnica 3 pipsów pomiędzy brokerami?

Nieprzeczytany post autor: DruhRafal »

Czy to normalne? Zaobserwowałem, że USDCHF jest różnie kwotowany w XTB a inaczej w AM. XTB jest 3 pipsy tańszy, poza tym para chodzi dokładnie tak samo. Sorki za pytanie, ale nie wiedziałem, że mogą być takie zajebiste różnice, a nie mogę znaleźć nic na ten temat w sieci.
Mój kanał:
Obrazek

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

Tak w skrócie. To co brokerzy MM (market maker) pokazują jako ceny nie jest tożsame z ceną rynkową na rynku międzybankowym. Broker MM podaje kwotowania na podstawie otrzymywanego tzw. data feed od firm które badają ceny na rynku międzybankowym.
Tak więc pośrednio cena u brokera MM jest zależna od cen rzeczywistych ale nie jest ona determinowana popytem i podażą a jedynie "rodzajem" data feed.

Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że u poszczególnych brokerów MM ceny się nieco różnią

pozdrawiam
redart

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Różnica datafeedów, filtrowania, wielkości spreadów...
No i też nie można mówić, że różnice mogą występować tylko u brokerów MM. Forex to przecież rynek zdecentralizowany i jednej właściwej ceny de facto nie ma.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
DruhRafal
Bywalec
Bywalec

to jest w sumie niezły pomysł na przykrywkę do manipulowania ceną przez brokerów, mylę się?
Mój kanał:
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

DruhRafal pisze:to jest w sumie niezły pomysł na przykrywkę do manipulowania ceną przez brokerów, mylę się?
I tak i nie. Stałe różnice i małe zmiany nie są raczej planowane. W końcu brokerzy przeważnie mają sporo klientów więc czasem by na takiej małej manipulacji zyskiwali, czasem tracili.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
DruhRafal
Bywalec
Bywalec

Zakładam, że już ktoś wpadł na pomysł pokazywania różnicy pomiędzy cenami różnych brokerów?
Mój kanał:
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

DruhRafal pisze:Zakładam, że już ktoś wpadł na pomysł pokazywania różnicy pomiędzy cenami różnych brokerów?
Skoro różnica jest stała to nic Ci to nie daje. Jeśli jest zmienna to z reguły bardzo szybko powraca i/lub brokerzy zabezpieczają się przed takimi sposobami w różny sposób (np. zapisami w regulaminach).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ