Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Szwajcar pisze:Z wycinaniem SL jest tak, że to jest robione dla czystego zysku.

Duży spekulant kieruje kurs do tych poziomów. Jako, że tam są SL, czyli zlecenia pozwalające mu się wypróżnić z zyskiem to tworzy się chwilową nierównowagę na rynku i skupuje na maxa w jednym kierunku. Potem jak SL zaczynają działać to one pchają kurs jeszcze dalej a spekulant opróżnia się z pozycji przekładając w drugą stronę pozycję i zarabia też na powrocie kursu do równowagi.
Tak właśnie! Piszesz o spekulancie który ma pozycję krótką...dokłada zlecenia pchając kurs i w strefie potencjalnego umiejscowienia SLi gdy cena ma przy tym poziomie problem...dokłada grube zlecenie, wycina SLe, kurs dołuje jeszcze bardziej a on zamyka swoje grube zlecenia realizując zysk i kurs odbija w tym samym czasie otwierając LONGA. W sumie taka instytucja ciągle jest na pozycjach :) - NO I TO WIDAĆ na wykresie bo zostawiają po sobie ślad. My pod te działania staramy się podczepić korzystając np. z S/D.

Wariacją jest także spekulant, który nie ma krótkiej pozycji a szuka momentu wejścia, robi tak jakby scalp wycinając pozycje i zamyka to szybkie zlecenie i otwiera LONGA. Albo tego nie robi bo wie, że inna instytucja wykona taki manewr a on otwiera LONGA gdy to się dzieje.

Ok a co się dzieje gdy poziom jest broniony. Mamy silny poziom gdzie oczywistym jest, że zaraz pod nim pachnie SLami...kurs ledwo co się zbliży albo dotknie pipsem o górne ograniczenie tego poziomu i ODBIJA. Nie ma wicków, nie ma nic. Co tam się dzieje i kto ma w takich miejscach interes?

Banalną wersją jest to, że jakaś instytucja broni swojej pozycji otwierając nowe żeby sprowokować ruch w ich stronę. Ale czy coś jeszcze?

Nie mogę dodać screena...jestem w firmie iw lassnie musze knczyc pisanie
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 09:57 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Sytuacje są różne. Takim klasycznym wycięciem wielu SL jest zbliżenie się ceny do SR i nagły spadek pod niego o 10 pips a potem szybki powrót.
To o czym ty piszesz z tym dokładnym odwrotem od S/D to może być przykładowo sytuacja gdzie kilku spekulantów poluje na SL i jeden drugiego już w trakcie tej akcji ubiera w zlecenia, czyli samemu realizuje już zyski w połowie drogi do SL. Potem ci co zostali też się ewakuują i cena dokładnie odbija.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Szwajcar pisze:Sytuacje są różne. Takim klasycznym wycięciem wielu SL jest zbliżenie się ceny do SR i nagły spadek pod niego o 10 pips a potem szybki powrót.
To o czym ty piszesz z tym dokładnym odwrotem od S/D to może być przykładowo sytuacja gdzie kilku spekulantów poluje na SL i jeden drugiego już w trakcie tej akcji ubiera w zlecenia a samemu realizuje już zyski. Potem ci co zostali też się ewakuują i cena dokładnie odbija.
Ok może się dziać to co wyżej + to:
"Banalną wersją jest to, że jakaś instytucja broni swojej pozycji otwierając nowe żeby sprowokować ruch w ich stronę. Ale czy coś jeszcze?" - jeśli co do tego się mylę to proszę o naprostowanie.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Szwajcar pisze:Z wycinaniem SL jest tak, że to jest robione dla czystego zysku.

Duży spekulant kieruje kurs do tych poziomów. Jako, że tam są SL, czyli zlecenia pozwalające mu się wypróżnić z zyskiem to tworzy się chwilową nierównowagę na rynku i skupuje na maxa w jednym kierunku. Potem jak SL zaczynają działać to one pchają kurs jeszcze dalej a spekulant opróżnia się z pozycji przekładając w drugą stronę pozycję i zarabia też na powrocie kursu do równowagi.
Problem solved

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

To się chyba do zagrywki S/D nie kwalifikuje, raczej odbicie od S, które zmieniło się w R. TP na poprzednim dołku, trejd zgodny z trendem na wyższym TF.
+39 pips zamknięty marnie, jak się okazuje - po przebiciu wsparcia jesteśmy inthemiddleofnowhere i może polecieć jeszcze sporo.

Obrazek
The irresistible force met the immovable object

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

SHORT GU @ 1.5921

EDIT: out -1

EDIT2: SHORT EU 1.4029

EDIT3: out -3 :roll:

EDIT4: EU S @ 1.4034

EDIT5: out -1 koniec dnia

Chociaż jeszcze się temu przyjrzę :wink:

EDIT6: EU S @ 1.4036

kwestia czy momo na m5 da rade

EDIT7: out +5 nie wiem czy dało, ale mam dość

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

USDX
Supply jeszcze z maja z H1, tu - H4 dla większej czytelności

Obrazek

i mniejszy TF - strefa trafiona w punkt, ta ponizej - zignorowana w zasadzie, chociaż można powiedzieć, że jakoś zadziałała
75,94 powinno zadziałać jako wsparcie - może spróbuję poszukac jeszcze jednego S na kablu

Obrazek

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

SHORT EU @ 1.4035

mam problemy

EDIT: out -2

Momentum na H1 totalnie sfiksowało mnie na shorty. Reszta dnia za to bardzo przyzwoicie. Mogę wrzucić wykresy jeżeli ktoś chce popatrzeć.

PS. MOMO na M5, które dało radę się utrzymać teraz robi furorę :wink:

PPS. Właśnie zobaczyłem, że mamy MOMO na M15, które dało radę. Nie najlepsze to były pomysły.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

paweldobkowski pisze:
Momentum na H1 totalnie sfiksowało mnie na shorty. Reszta dnia za to bardzo przyzwoicie. Mogę wrzucić wykresy jeżeli ktoś chce popatrzeć.
Mhm, jasne :)

S na kablu po 29 wypadł na -1, za nisko wzięty chyba, mam wrażenie, że zechcą sprawdzić strefę 54-65 przed ew. spadkiem.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

SHORT GU @ 1.5922

Rynek się praktycznie nie porusza. Dlaczego ja gram?

Tylko u mnie to stoi w miejscu? :wink:

EDIT: out +5

koniec dnia
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 18:50 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ